МФ у Математичкој гимназији – Ново време тражи најбоље

До сада нисам имала сазнања о томе које се научне области изучавају на Машинском факултету и нисам размишљала о опцији да школовање наставим на студијама машинства, рекла је Катарина Стаменковић, ученица трећег разреда Математичке гимназије у Београду, након презентације МФ која је у среду одржана у тој школи од високог националној интереса за Србију. Катарина је једна од талентованих ученика који су с пажњом слушали своје старије колеге, професоре и студенте МФ, некадашње ђаке Математичке гимназије, који су им пренели своја искуства И указали на могућности које им пружају студије машинства.

Катарину, коју интересују и биологија и програмирање, обрадовало је сазнање да на МФ постоји смер биомедицинско инжењерство – смер који суштински повезује биологију, медицину и високу технологију. То значи да нећу морати да бирам између та два предмета. Проф. Лидија Матија ми је датаљно представила наставни програм и начин рада на том смеру, тако да је Машински факултет свакако једна од опција на коју могу да рачунам након завршетка школе, нагласила је наша саговорница. Антонина Вукобрат је матурант Математичке гимназије и већ је одлучила да упише Машински факултет. Посебно је интересује термоенергетика, а презенатација МФ је била прилика да се детаљније информише о том смеру. Можда се током основних акадмеских студија предомислим И на мастеру одлучим за неки други смер, али за сада мој избор је термоенергетика, истакла ти Антонина.

О томе зашто је Машински факултет право место за ученике Математичке гимназије, у једној веома опуштеној и неформалној атмосфери, говорили су професори Лидија Матија, Ненад Зрнић и Марко Милош, као и студент прве године докторских студија МФ Вања Хасновић. Напоминући да јој је знање које је добила у Математичкој гимназији веома помогло не само током студија него и у научном раду, проф. Матија је рекла да се за студије машинства определила јер је желела да студира аутоматко управљање. Иако је тај смер постојао и на ЕТФ-у, определила сам се за машинство из простог разлога што се робот не може направити без знања механике, која се изучава управо на МФ. Уколико упишете машинство, будите сигурни да ћете добити факултет који вам пружа страховито много могућности. Пре свега, једну врсту системског размишљања. То значи да вас Машински факултет учи на који начин да размишљате у различитим ситуацијама, не само у науци и инжењерству него и у различитим животним ситуацијама, поручила је проф. Матија.

Професор Ненад Зрнић, продекан за међународну сарадњу, присећајући се различитих анегдота из школских дана, рекао је да му је Математичка гимназија дала почетни импулс, а студије машинства омогућиле да се у потпуности професионално оствари.  Дрес Машинског факултета, који сам обукао пре неких 40 година не бих мењао низашта, рекао је професор Марко Милош. Да до тог дреса дође помогло му је оно што је постигао у Математичкој гимназији. Ви имате имате завидно знање и оно што вам само мало фали да дођете на Машински факултет, јесте да размислите о сопственом афинитету. Нагласивши да је диплома МФ призната свуда у свету, професор Милош је рекао да студије машинства обухватају 21 модул – од оних фундаменталних, као што је производно машинство до потпуно нових смерова који су одговор на захтеве тржишта.

Ако имате жељу да оставите нешто иза себе, да створите нешто опипљиво, нешто чиме ћете моћи да се похвалите и након неколико година с поносом уживате у сазнању да сте направили праву машину, Машински факултет је право место, рекао је Вања Хасановић, студент докторских студија МФ и алумни Формула Студент Тима “Друмска стрела”. Представљаући “Друмску стрелу” Вања је посебно указао на чињеницу да кроз тај пројекат студенти већ током студија имају прилику да у пракси примене стечена теоријска знања и направе нешто своје. Матуранте, али и ученике нижих разреда Математичке гимназије интересовало је и то на који начин су организоване студије машинства, који смерови постоје у области енергетике, који се предмети изучавају на појединим модулима и многа друга питања везана за машинско инжењерство.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.