Обласно такмичење машинских школа: Знање за будућност!

Обласно такмичење у статици, компјутерској графици и 3Д , које је у среду одржано на Машинском факултету у Београду, потврдило је ранија искуства, да су студије машинства логичан наставак школовања за већину талентованих ученика средњих стручних школа. Из угла самих учесника, такмичење је прилика да  ближе сагледају не само начин рада и атмосферу на Факултету, него и научне области у којима себе виде у будућности.

Најбоља у компјутерској графици Светлана Племић, ученица Ваздухопловне академије из Београда веома је заинтересована за техничко-технолошке науке. Још се није одлучила за факултет који ће да упише, али МФ је свакако у најужем избору. Уколико упишем студије машинства определићу се за информатички смер, истакла је Светлана која, иначе, први пут учествује на једном оваквом такмичењу. Првопласирани у 3Д моделовању је Душан Пантић, ученик четвртог разреда Техничке школе Нови Београд. Каже да је очекивао прво место,јер већ има доста искуства у моделовању. Његова амбиција је да упише Машински факултет, а посебно га интересује смер ваздухопловство. Прво место у статици, деле другови из разреда, Димитрије Зубар и Јован Андрејић, ученици другог разреда Ваздухопловне академије. Не крију задовољство због постигнутог успеха за који је, како су нагласили, најзаслужнији њихов наставник механике Вујадин Станојевић.  Обојица себе виде на неком од техничко-технолошких факултета, а Машински факултет је  свакако у најужем избору. И док Димитрија интересује механика, Јован каже да ће највероватније уписати смер ваздухопловство.

 Из угла средњих школа

Такмичење је прилика не само да се покаже и провери знање стечено у школи, него и успех  школа и наставника који су децу припремали, изјавила је за сајт МФ Бојана Стевановић, директорка Машинске школе „Радоје Дакић“ из Раковице, која је организатор овогодишњег такмичења. Посебно се захвалила Машинском факултету у Београду, чији су професори, како је рекла, урадили кључни и најтежи део посла – састављање и прегледање задататака. Оцењујући такмичење веома успешним, наша саговорница је указала на његов вишеструки значај. То је једно писхолошко искуство и вид припреме за оно што средњошколце очекује приликом уписа на факултете.

Директорка Стевановић је сагласна да су техничко-технолошки факултети, првенствено студије машинства, логичан след школовања за већину талентованих ђака машинско-техничких школа. Те школе су расадник студената Машинског факултета, а поред личних афинитета ученика, један од разлога због којих се касније одлучују за студије машинства јесте управо тај што се такмичење организује на самом МФ. На тај начин нашим ученицима се пружа могућност не само да осете простор и атмосферу на факултету, него и да сагледају научне области којима би желели да се баве у будућности.

Убрзани технолошки развој,  аутоматизација производње, непредвидивост будућих занимања,  као и променљивост потреба за услугама и производима указују да је знање данас главни покретач привредног развоја. То захтева другачији прступ образовању. Првенствено развој компетенција, односно оспособљавање ученика да  одоговоре на изазове новог времена. С тим у вези, наша саговорница је подсетила да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС препознало актеулан тренутак. У сарадњи са Привредном комором Србије и Унијом послодаваца већ су припремљени пројекти који воде успостављању тешње везе између образовања и привреде, односно школовању кадрова чије је знање одмах применљиво у привреди. Машинска школа „Радоје Дакић“ се увелико спрема за ново време. Следећи упутства ресорног министарства и заједничким  сагледавањем реалних потреба локалне заједнице и привредника који послују на територији општине Раковица, направили смо нови план уписа и аплицирали за занимања која ће нашим ученицима омогућити не само практичну обуку, него и брзо запослење. Једном речју деца ће се обучавати у предузећима у којима ће у будућности и радити, нагласила је директорка МШ „Радоје Дакић“ Бојана Стевановић.

Из угла Машинског факултета

Промене у средњешколском стручном образовању су веома значајне за факултете техничко-технолошке групације, посебно за Машински факултет, чији су приоритети подизање квалитета наставе, научноистраживачког рада, сарадње с привредом и међународне сарадње. С тим у вези у настави је предузето низ активности: побољшана организација, модернизован садржај, уведена визуелизација теоријске наставе, опсежније лабораторијске вежбе, проширена стручна пракса… Код студената се подстиче иновативност и предузетнички дух, а све то има за циљ школовање будућих инжењера машинства спремних да одговоре изазовима савремене технолошке револуције и на тај начин допринесу привредном развоју земље.

Организацију студијских програма и начин рада на Факултету, ученицима и наставницима, представио је професор др Марко Милош, председник Комисије за маркетинг Машинског факултета, задужен за  спровођење обласног такмичења. Говорећи о начину уписа на МФ, професор Милош је учесницима такмичења пренео екскузивну информацију да ће пријемни испит, који се иначе састоји из квалификационог испита из математике,  бити одржан 29. јуна.

О студентским пројектима говорио је Страхиња Здравковић, вођа Формула Студент Тима. Он је представио „Друмску стрелу“ –  пројекат у којем студенти МФ, заједно са колегама са других технихчких факултета, самостално развијају и праве тркачко возило са којим се такмиче на престижном светском такмичењу младих инжењера. У том смислу,  Друмска стрела студентима пружа могућност да знања и вештине које су стекли током студија примене у пракси. Сазнање да сте направили нешто што функционише пружа невероватан осећај, али вас истовремено мотивше да се даље професионално развијате и усавршавате, поручио је Страхиња.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.