Тиму Иновационог центра МФ – Награда Града Београда за иновацију

Уређај за точење и чување вина је иновација која је тиму Иновационог центра Машинског факултета у Београду донела Награду града Београда за 2016. годину. Реч је о проналаску, који омогућава точење вина на чашу, а да при томе, остатак вина у боци остаје у заштитној атмосфери инертног гаса (аргона), не мењајући квалитет.

Аутори, др Милош Милошевић, научни сарадник у Иновационом центру МФ и Бојан Лазић из компаније ПОРТ-ТР у Скупштини града Београда истичу да им је циљ да њихов производ постане препознатљив српски бренд у целом свету. Потенцијал проналаска препознала је и Светска банка, од које смо добили подршку и консултанте за комерцијализацију производа на светско тржиште. Иновација је, додају, спој младих предузетника и младих научника, који су је направили.

Иначе, уређај је 2015. године добио награду Привредне коморе Београда за најбољи проналазак, а исте године, на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију Србије, у конкуренцији 180 тимова и иновација, освојио је пето место и ушао у финале такмичења.

Награда Града Београда је још један у низу доказ да млади инжењери који заврше студије на Машинском факултету могу врло брзо да примене стечено знање и вештине и одговоре изазовима тржишта, односно конструишу и направе одређени уређај или машину, који раде и имају своју употребу, рекао је Милошевић након свечаног уручења признања.

У Скупштини града Београда у уторак су свечано уручене Награда града Београда лауреатима у 19 категорија, а уручене су, традиционално, у оквиру обележавања Дана Београда.

фото: Скупштина Града Београда

Награде су припале онима који су својим достигнућима и резултатима рада заслужили да добију награду града, истакао је градоначелник Београда Синиша Мали, поручивши добитницима да је на њима велика част, али и одговорност да буду узор свима који раде и стварају у главном граду. Много пута су ме питали шта наш град разликује од других и увек одговарам да, поред тога што као и сваки други има музеје, позоришта и све друго, Београд има и људе какве други градови немају, рекао је Мали. Подсетивши да је Београд пре 150 година постао поново слободан град, градоначелник је поручио да је, после много победа и пораза кроз историју, време да Србија своју слободу чува и гради побеђујући у миру. То на најбољи начин показују људи, попут данашњих добитника, који стварају, проналазе, иновирају и мењају Србију и Београд и на тај начин чувају слободу и граде нашу земљу, нагласио је Мали.

Књижевник Мирослав Максимовић, у име добитника награде је захвалио члановима жирија што су изабрали баш њих међу, како је навео, многим паметним, талентованм и вредним људима. Београд светски град, у коме свако добронамеран може да се осећа као код своје куће, а такав је је у себи сажео и на видело изнео најбоље особине, гостопримство, слободарство, понос, солидарост, духовитост, осећајност нашег народа, закључио је Максимовић.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.