Награда Града Београда 2016 за проналазаштво тиму Иновационог центра МФ

Награда Града Београда за 2016. годину за проналазаштво припала је др Милошу Милошевићу, научном сараднику у Иновационом центру МФ и Бојану Лазићу из компаније ПОРТ-ТР за проналазак – Уређај за истакање и расподелу напитака из флаша.

Уређај за точење и очување вина – проналазак који је резултат вишегодишњег истраживања чланова Иновационог центра Машинског факултета у Београду и компаније ПОРТ-ТР. Реч је о проналаску, који омогуćава точење вина на чашу, а да при томе, остатак вина у боци остаје у заштитној атмосфери инертног гаса (аргона), не мењајуćи квалитет. Уређај је 2015. године добио награду Привредне коморе Београда за најбољи проналазак, а исте године, на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију Србије, у конкуренцији 180 тимова и иновација, освојио је пето место и ушао у финале такмичења. Ово је јос један у низу доказ да млади инжењери који заврше студије на Машинском факултету могу врло брзо да примене стечено знање и вештине и одговоре изазовима тржишта, односно конструишу и направе одређени уређај или машину, који раде и имају своју употребу.

У Скупштини града Београда у четвртак су проглашени добитници Награде града Београда за 2016. годину у 19 различитих области, међу којима су и истраживачи Иновационог центра Машинског факултета у Београду. Награде се додељују 12. пут, а званично ће бити уручене на свечаности која ће бити одржана 18. априла у Свечаној сали Скупштине града.

Проглашавамо најбоље међу најбољима у Београду, граду у којем живи, ради и ствара много талентованих људи, научника, уметника, али младих људи који су своју креативност исказали не само овде већ и у региону и свету. Тешко је било одабрати најбоље и задатак је био захтеван, али је несумњиво да су чланови комисија за доделу награде успели, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Проглашењем добитника Награде Града Београда за 2016. годину, званично су почели “Дани Београда”, који се традиционално одржавају од 16. до 19. априла. Овогодишња манифестација је посебно значајна јер се одржава у години када се обележава 150 година самосталног и независног управљања градом.

 

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.