Мерцедесу потребни машински инжењери

Машински факултет у Београду и компанија Стар Импорт, генерални дистрибутер немачке компаније Мерцедес Бенз у Србији, потписали су у понедељак Споразум о пословно-техничкој сарадњи. Циљ сарадње је обједињавање ресурса у области научних, образовних, стручних и пословно техничких програма од заједничког интереса са обе стране. Уговор су потписали декан Машинског факултета проф др Радивоје Мировић и директор компаније Стар Импорт Штефан Вереш.

Споразум би требало да допринесе унапређивању знања и вештина студената кроз стручну праксу, али и да помогне запосленима у овлашћеним Мерцедесовим сервисима да у сарадњи са студентима успешно спроводе пројекте. Осим стручне праксе за студенте, споразум омогућава и спровођење истраживања за потребе писања научних и дипломских радова, као и реализовање научно-истраживачких пројека.

Споразум о пословно-техничкој сарадњи је иницирао Мерцедес преко свог овлашћеног дистрибутера у Србији, компаније Стар Импрот, рекао је проф. др Ненад Зрнић, продекан за међународну сарадњу МФ. Првобитна идеја је била да се студентима МФ омогући обављање стручне праксе у мерцедесовим сервисима у Србији. У међувремену, додао је, проценили су да им недостаје кадар дипломираних машинских инжењера, посебно са одсека за моторна возила и одсека за моторе са унутрашњим сагоревањем. То, према првим проценама, значи да би чак троје свршених студената машинства могло годишње да се запосли у њиховим радионицама.

Мерцедес је препознао квалитет Машинског факултета. Чињеница је да велики број дипломираних студената МФ ради у тој компанији, где су веома задовољни њиховим радом, учинком и знањем. Отуда и иницијатива да формализујемо сарадњу, истакао је професор Зрнић. Он је изразио уверење да ће сарадња отићи и корак даље ка повезивању привреде Србије са тим водећим светским произвођачем аутомобила.

Важан део Споразума односи се и на размену информација. С тим у вези, инициран је предлог о периодичном организовању стручних предавања на којима би студентима МФ били представљени новитети у аутомобилској индустрији. На тај начин, додао је професор Зрнић, студенти би били у прилици да се упознају са најновијим светским трендовима у производњи аутомобила. С друге стране, то би омогућило повратну спрегу, јер би Машински факултет на основу тих информација могао да коригује део наставних планова и програма према реалним потребама привреде и послодаваца, у овом случају Мерцедеса.

Машински факултет има дугу традицију школовања машинских инжењера. Циљ нам је образовање конкурентних кадрова који својим знањем и вештинама у сваком тренутку могу да одговоре на реалне захтеве привреде. Надамо се да ће и у Србији бити што више успешних предузећа која ће нам испостављати захтеве према својим реалним потребама. У том смислу, Машински факултет је отворен за сарадњу са свима који послују на територији Србије, закључио је професор Зрнић.

(Извор: Машински факултет )

Bookmark the permalink.

Comments are closed.