„Галаксија“ је поново међу нама

Електронска верзија часописа „Нова Галаксија“ право је освежење на медијској сцени Србије. Захваљујући аутору, главном уреднику Станку Стоиљковићу, научна јавност, али и љубитељи популарне науке у Србији добили су часопис у којем ће се из „прве руке“ информисати о научним достигнућима домаћих истраживача и најновијим научним октрићима у  свету.

За млађе генерације, „Нова Галаксија“ је наследник чувеног југословенског магазина  „Галаксија“ који је био један од најбољих те врсте, не само у некадашњој СФРЈ, него и у Европи. Готово да нема научника или истраживача у Србији – од академика до почетника – који у својим младим годинама није читао „Галаксију“. Многи су се на њеним страницама огледали и у писању.

Први број „старе“ Галаксије изашао је 1972. године, заслугом двојице двојице врсних новинара – Гаврила Вучковића, главног уредника, и Танасија Гаврановића, заменика главног уредника, који су јој остали верни до одласка у пензију. Изникао је магазина Космоплов, посвећеног научној фантастици и популаризацији науке, чији је уредник био Гаврило Вучковић. На жалост, Галаксија је престала да излази 2001. године. Захваљујући  напорима Станка Стоиљковића, последњег уредника овог магазина и  дугогодишњег уредника научне рубрике у дневном листу „Политика“, Галаксија у електронском руху поново је присутна на медијској сцени Србије.

За ”Нову Галаксију” пишу наши водећи научници у матици и расејању, а међу првим темама су: како изгледа шумски интернет, зашто лептири носе наочари, у ком рату ратују фрижидери, да ли је Његош био научник, може ли Београдски универзитет међу 100, зависимо ли од акцеларатора, ко сме да оперише у ничијој земљи, има ли повратка из црне рупе, може ли се објаснити време, када нас мозак вара, колико је Пупин поклонио Србији, шта откривају Теслине машине, ко је велики заборављени српски филозоф, како је Павлу Савићу измакао Нобел, зашто је реч мир једна од најопаснијих, чије су арапске цифре, каквој се химни радују студенти, који је највећи прост број, где се крије шесто чуло.

Електронско издање часописа „Нова Галаксија“  представљено је почетком марта у Галерији РТС-а.  На промоцији, којој је присуствовао велики број научника, научних радника и љубитеља науке, говорили су академик Владимир Костић, председник САНУ, проф. др Бранко Ковачевић, председник АИНС, главни и одговорни уредник Научно-образовног програма РТС и в.д.директора Телевизије Србије Илија Церовић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.