Инжењерима компаније НИС уручени сертификати о завршеној обуци на МФ

Дванаесторици инжењера компаније НИС а.д., из Блока истраживање и производња, свечано су уручени сертификати о завршеној обуци из области енергетске ефикасности, која је крајем прошле године одржана у Центру за обуку енергетских менаџера на Машинском факултету у Београду. Свечано уручење сертификата одржано је 15. марта у централи компаније НИС а.д., у Новом Саду.

Компанија НИС дужи низ година кроз корпоративни програм „Енергија знања” остварује сарадњу са универзитетима и факултетима. У циљу унапређења партнерских односа на реализацији обука и курсева за запослене и заједничких пројеката, током 2016. године појачана је сарадња у размени  актуелних знања са високошколским установама. Уоквиру Програма континуираног професионалног усавршавања, у Центру за обуку енергетских менаџера на МФ одржана је специјализована обука за инжењере компаније НИС из области енергетске ефикасности. Предавања и вежбе су водили професори и сарадници са Катедре за процесну технику и Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе Машинског факултета у Београду.

Дводневна обука обухватала је теоријски део и практичне вежбе. У теоријском делу посебна пажња је посвећена увођењу система енергетског менаџмента и спровођењу енергетских прегледа у индустријским предузећима. Обрађене су и области- примена мера енергетске ефикасности код ротационих пумпи, котлова и парно-кондензационог система, као и принципи пројектовања и изградње, са посебним освртом на примере енергетски ефикасних решења код пројектовања цевовода. Током практичних вежби, које су реализоване у Лабораторији Центра за обуку енергетских менаџера МФ, полазници су имали прилику да примене стечено знање на инсталацијама на којима се утврђују ефекти мера унапређења енергетске ефикасности код пумпи и парних котлова.

„Обука ми је омогућила стицање нових знања у једној од кључних области за повећање успешности пословања било ког индустријског система“, рекао је Александар Петковић, машински инжењер за термоенергетска постројења и опрему, Служба за машинске послове НИС.

Жељко Сумзер, млађи инжењер за машинство у Служби за машинске послове сматра да је веома значајно што су полазници имали прилику да уоче непожељан процес кавитације, на моделу пумпе са прозирним кућиштем. „Могли смо да пратимо зависност параметара рада – протока, уложене снаге и оствареног напора пумпне јединице у лабораторијским условима. Схватање повезаности параметара рада пумпне јединице је кључна са енергетског аспекта“.

„Обуку препоручујем свим колегама који могу да утичу на побољшање енергетске ефикасности наше компаније. Предавање и практични део наставе су изузетно интересантни, радујем се будућој сарадњи са Машинским факултетом и могућности да се стечено знање примени и у раду у нашим системима“, истакао је Лука Ђапа, инжењер за припрему нафте и гаса у Служби за технологију припреме и отпреме нафте и гаса.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.