Дан Светог Саве у знаку најбоље књиге МФ у 2016. години

Годишња награда Машинског факултета у Београду за најбољу књигу у 2016. години, свечано је уручена ауторима проф. др Оливери Поповић и проф. др Радици Прокић Цветковић за књигу “Поступци заваривања”. Поводом Дана Светог Саве, Машински факултет сваке године додељује награду за најбољу књигу у протеклој календарској години, чији су аутори са МФ, а издавач сам Факултет или друга издавачка кућа у земљи или иностранству. Награду је уручио декан МФ професор др Радивоје Митровић.

Машински факултет већ дуги низ година негује традицију да у оквиру обележавања Дана Светог Саве награди најбоље издање у области машинства, истакао је професор Митровић на свечаности доделе награде за најбољу књигу. Ове године, додао је он, одлуком већине чланова Научно-наставног већа МФ признање су добиле Оливера Поповић и Радица Прокић Цветковић за сјајну књигу из области заваривања. Подсетивши да је квалитет наставе један од главних приоритета Машинског факултета, декан МФ је указао да књига “Поступци заваривања” може бити подстрек и другим наставницима. Замислите на тренутак колики би наш допринос подизању квалитета наставе био када би за сваки предмет постојао уџбеник, око чијег би се садржаја сви сагласили. То би, како је рекао, у великој мери допринело да брендирани производ МФ – мастер инжењер машинства буде европски препознатљив. Професор Митровић је затим добитницама признања и званично уручио награду за најбољу књјигу пожелевши им успех у даљем раду.

У име награђених захвалила се професорка Оливера Поповић нагласивши да признање, које су она и професорка Радица Прокић Цветковић добиле за књигу “Поступци заваривања” представља велику статисфакцију за дугогодишњи мукотрпан рад. Посебан је изазов писати књигу из стручних предмета јер треба наћи праву меру, истакла је она напомињући да је основни мотив писања књиге непостојање адекватне литературе из области заваривања. На МФ већ  десетак година постоји Модул за заваривање и заварене конструкције, број студената из године у годину расте, а последња књига из ове области објављена је пре 15-так година. Зато је право задовољство професора када на оно чувено студентско питање
”из чега ћемо учити” може да каже да постоји уџбеник који је писан наменски и према наставном плану и програму за одређени предмет. Професорка Поповић се на крају још једном колегама који су им, како је рекла, указали част да књига “Поступци заваривања” буде проглашена за најбољу књигу у 2016. години.

Свечаном уручењу награде присуствовали су и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић, продекан за НИД, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за међународну сарадњу, проф. др Ненад Зрнић, продекан за финансије, проф. др Цветко Црнојевић, председник Савета МФ, проф. др Александар Јововић, као и бројне колеге и сарадници добитница награде.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.