Будући бруцоши МФ: Уз добре припреме лакше до индекса!

Припреме за упис на факултете у школској 2017/2018. години су увелико почеле. Велики број средњошколаца припрема се уз стручну помоћ наставника на факултетима који желе да упишу. Машински факултет у Београду је један од ретких факултета, где припремна настава обухвата 65 часова и кошта 20 хиљада динара, односно око 300 динара по часу и уз могућност плаћања у пет рата. Осим тога, сви полазници добијају и збрику задатака за припрему квалификационог испита из математике. Предавања држе професори и асистенти Катедре за математику. Углавном се понавља средњешколско градиво, али се акценат ставља на области неопходне за полагање пријемног испита и лакше праћење факултетских предавања.

Већина будућих бруцоша, који похађају припреме на МФ, наводи да се за студије машинства определило због широке лепезе перспективних занимања, али има и оних који у први план истичу буџетско финансирање. Машински факултет је један од малобројних факултета на Универзитету у Београду, који нуде велики број буџетских места, чак 520. Полазници су веома задовољни организацијом и садржајем припремне наставе, а за предаваче имају само речи хвале.

То нам је потврдила и Миљана Радовановић, ученица Гимназије “Филиш Вишњић” из Бјељине у Републици Српској, коју родитељи сваког викенда довозе у Београд. За студије машинства се определила јер је интересује ваздухопловство. Од припрема очекује да јој помогну да се што боље спреми и положи пријемни испит.

Стефан Јанковић, ученик Девете гимназије из Новог Београда, наставу похађа од првог часа. Задовољан је атмосфером и начином рада на предавањима која ће му, како је навео, у великој мери помоћи да што боље спреми пријемни. Одлуку да упише машинство је донео не само због тога што га та област интересује, него и зато што је Машински факултет признат у целом свету и добра основа за посао у будућности. Стефан се још увек није определио за неки од смерова, али каже да га за сада највише привлачи бродоградња.

Сања Галичић је четврти разред Ваздухопловне академије у Београду. С обзиром да су мама и брат машинци, смер ваздухопловство на Машинском факултету је логичан избор. С друге стране, додаје она, велики број другова из школе, који већ студирају на “Машинцу”, пренели су јој углавном позитивна искуства о организацији наставе и одличном наставном пограму на факултету. Када је реч о припремној настави Сања има само речи хвале. Наставу похађам од почетка и оганизација је одлична. Ради се сваки задатак из збирке, а професори посебно укажу на шта треба да се обрати пажња.

И Јаков Бјелетић из Техничке школе из Новог Београда позитивно оцењује припремну наставу и сматра да ће му часови у великој мери олакшати полагање пријемног испита. Иако је првобитно мислио да упише информатику на ЕТФ-у ипак се определио за Машински факултет. Његово поље интересовања су информационе технологије, а о смеровима и наставним програмима се информисао током презентације студија коју Машински факултет сваке године организује за ученике средњих техничких школа.

Тијана Стојковић је завршила Средњу електротехничку школу “Никола Тесла” у Панчеву пре три године. Тада се определила за менаџмент али се у томе не проналази и решила је да се врати техничким наукама. Интересују је индустријско и софтверско инжењерство. Припреме су одличне. Посебно ми се допада што су предавачи више фокусирани на то да нам објасне како се ради неки задатак, па макар урадили и мање задатака, а не само на квантитет, наводи Тијана.

Алекса Поповић из Средње машинске школе “Радоје Дакић” каже да му се припреме јако допадају, посебно због тога што сваки предавач има своју методу рада. То нам пужа могућност да сагледамо и боље схватимо на које све начине неки задатак можемо да урадимо. Алексу, који завржава ИВ степен за оружара, посебно интересују системи наоружања, а Машински факултет по његовом мишљењу има веома атраткиван и садржајани наставни програм.

Из Земунске гимназије долазе Петар Аранђеловић, Јован Глижић и Стефан Ивановић. Петар присуствује тек другом часу и још сређује утиске о припремној настави, али наводи да се за студије машинства одлучио јер воли математику. Јован је конкретнији, каже да му се припреме јако допадају, посебно то што се предавачи смењују и што су на тај начин у прилици да се упознају са различитим методама математичких промишљања. Стефан се определио за машинство, јер жели да иде очевим стопама. Посебно га интересују дизајн у машинству и термотехника. Када је реч о припремама, Стефану се посебно свиђа то што предавања прате збирку и што могу заједно са професорима да прораде сваки задатак. На тај начин добијамо не само објашњење поступка којим се задатак решава, него смо у прилици и да се упознамо са начином рада на факултету и предавањима, наглашава Стефан.

Један од предавача је и Јелена Томановић, асистент на Катедри за математику, која је у време када смо снимали репортажу, полазницима први пут држала час. Задовољна је атмосфером и радом на часу. Када је реч о предзнању средњошколаца, наша саговоница каже да је распон у знању присутан. Има деце која би, уз мало подсећање, већ сада могла да положе пријемни без проблема, али има и ученика који морају да савладају неке области. Зато припреме и постоје, с осмехом поручује Јелена.

Интересовање младих за машинство из године у годину расте, а индекс Машинског факултета у Београду већ пар година уназад  има статус тзв. “златног идекса”. О томе говори  и податак да се на једно од укупно 540 места пријави и више од два кандидата. У школској 2016/2017 годину “Машинац” је желело да упише 1030 кандидата, што је дупло више него 2010. године.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.