In Memoriam: Мики Јевремовић – од машинца до музичке легенде

Легенда забавне музике, несуђени машинац, Мики Јевремовић сахрањен је у четвртак, 19. јануара у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, уз звуке гитаре и стихове једног од својих највећих хитова “А сад адио”.

Мики Јевремовић је оставио неизбрисив траг у југословенској музици. Више од пола века био је на сцени. Студирао је машинство, али га је судбина одвела у музичке воде. Студије машинства су ми добро ишле, али никад се нисам покајао што сам одабрао музику, иако некад осетим кривицу што нисам удовољио родитељима – изјавио је својевремено у интервјуу “Вечерњим новостима”.

Певачку каријеру је започео као студент наступајући на “чувеним” игранкама на “Машинцу”.

Машински факултет, је у то време организовао изузетно посећене игранке, присећа се и својих студентских дана професор др Жарко Спасић са Катедре за производно машинство. Игранке на “Машинцу” биле су чувене  због организације која је одржавала беспрекоран ред уз контролу пристојног облачења и понашања. У то време у Београду, поред “Машинца”било је популарно само још једно место – Звездино кошаркашко на Калемегдану, где су свирали  Миле Лојпур, “Елипсе”, “Златни дечаци”… Београд се делио на те две игранке које су биле главно место окупљања београдских студената, каже професор Спасић.

Многе наше естрадне звезде започеле су каријеру управо на игранкама на Машинском факултету. Поред Микија Јевремовића, према речима нашег саговорника, на “Машинцу” је дебитовао и Недељко Билкић, који је такође студирао машинство. Иако их је музика одвела далеко од инжењерства, обојица су се радо одазивали позиву да гостују не само на игранкама, него и у другим програмима и тематским трибинама које је организовао тадашњи Друштвени клуб студената машинства (ДКСМ).

Предугачак је списак естрадних уметника и других јавних личности, који су, поред Микија Јевремовића радо гостовали на “Машинцу”. Ђорђе Марјановић, Лола Новаковић, Душан Јакшић, Арсен Дедић, Оливера Марковић, Живан Сарамандић само су нека од великих имена југословенске естраде. Према речима професора Спасића и спортисти су такође често гостовали на Машинском факултету. Међу њима Драгослав Шекуларац, Бора Костић, Милутин Шошкић…

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.