Проналазак Иновационог центра МФ креће ка тржишту кроз Програм ТТФ

Уређај за точење и очување вина – нов, иновативан проналазак истраживача Иновационог центра Машинског факултета у Београду и компаније ПОРТ-ТР, који у потпуности решава проблем очувања квалитета вина након отварања флаше, захваљујући подршци Фонда за иновациону делатност Републике Србије, ускоро би могао да се нађе на домаћем, али и на светском тржишту.

Фонд са иновациону делатност РС и Инвациони центар МФ потписали су у понедељак Уговор о пружању подршке у комерцијализацији, који ће бити реализован у оквиру Програма ТТФ. Тај програм промовише трансфер технологије из јавних научноистраживачких организација у  приватне компаније, односно омогућава  научноистраживачким институтима  да за развој истраживања која имају комерцијални потенцијал нађу партнера у приватном сектору и своју иновацију изнесу на тржиште. Програм се финансира из претприступних фондова Европске уније у износу од 1,185 милиона евра, а Фонд за иновациону делатност ће обезбедити 20 хиљада евра за патентну заштиту, развој техничке документације, израду нове серије прототипа и додатна тестирања.

Уговор су потписали Иван Ракоњац, в.д. директора Фонда за иновациону делатност, проф. др Александар Седмак, директор Иновационог центра МФ и проналазачи и носиоци ауторских права, др Милош Милошевић,  научни сарадник у ИЦ и Бојан Лазић из компаније ПОРТ-ТР.

„Пријаву Иновационог центра Машинског факултета у Београду добили смо крајем новембра прошле године, а већ непуних месец дана касније комисија га је позитивно оценила. Овај пројекат у пракси показује како изгледа када се удруже наука и привреда и када се на основу захтева тржишта идентификује и развија једна идеја у нов комерцијално атрактиван производ. Крајњи циљ финансирања је да се преко Канцеларције за трансфер технологије при Фонду пронађу комерцијални партнери који ће овај проналазак пласирати на тржиште“, изјавио је Иван Ракоњац, в.д. директора Фонда за иновациону делатност.

“Уговор је добар пример сарадње државе и институција које је основала с циљем да се унапреди, не само иновациона делатност у Србији, него и привредни развој земље”, оценио је директор Иновационог центра МФ, проф. др Александар Седмак. Изразивши захвалност Фонду за иновациону делатност РС што је препознао велики комерцијални потенцијал уређаја за точење и очување вина, директор Иновационог центра је истакао да ће добијена средства бити искоришћена пре свега за међународну заштиту патента. “То ће омогућити не само пласман уређаја на већи део светског тржишта, него и његову препознатљивост као још једног српског бренда на том тржишту”, закључио је професор Седмак.

Уређај се састоји се од јединице за упумпавање инертног гаса аргона, који спречава оксидацију вина и од одвојивог електромагнетног затварача, који вино дозира у тачно одређеној запремини. За ову иновацију већ је поднета међународна патента пријава, а сада се кроз Програм ТТФ обезбеђују средства за почетак поступка заштите на територији Европске патентне организације, Евроазијске патентне организације, у Америци, Канади и Аустралији, односно у више од 50 земаља света.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.