„Друмска стрела“ 2016 – Још једна успешна сезона у низу!

„Друмска Стрела“ је први Формула Студент тим у Србији. Основан је новембра 2010. године и бројао је десетак чланова – студената Машинског факултета. Своју прву формулу направили су сами 2012. године. Учешћем на престижном светском Формула студент такмичењу – у пројектовању и изради правог тркачког болида, тим младих ентузијаста за кратко време сврстао се у ред најбољих студената инжењера на свету. Током сезоне 2016, на три такмичења, у Италији, Мађарској и Чешкој, постигли су изванредне резултате у статичким дисциплинама.

“Друмска стрела” данас броји око 70 чланова – студената Машинског и других техничких факултета Универзитета у Београду. Чине је два тима: један усавршава формулу коју покреће мотор са унутрашњим сагоревањем, други пројектује болид на електрични погон. Ускоро се очекује и производња прве електроформуле у овом делу Европе. Концепт тог возила започет је током сезоне 2016. године, која је била изузетно успешна.

На такмичењу у Италији Формула Студент тим „Друмска Стрела“ је учествовао у две класе: класи 1 – са возилом које покреће мотор са унутрашњим сагоревањем, где су заузели 13. место од укупно 44 универзитетска тима  и класи 3 – са идејним пројектом за возило на електрични погон, где су освојили високо 3. место од укупно 13 универзитетских тимова.  На такмичењима у Чешкој и Мађарској остварили су задовољавајуће резултате и стекли корисна искуства која ће применити у наредним сезонама.

Припремајући се за сезону 2016, успели су да бројним техничким иновацима побољшају перформансе возила са класичним бензинским погоном. Овладали су техником употребе карбонских влакана и применили је на бројне системе на возилу. Комплетан аеропакет, оплата, седиште, као и волан израђени су од угљеничних влакана, чиме су остварили значајно смањење масе возила. Композитни волан, који су сами израдили, добио је бројне похвале на такмичењима и може се мерити са многим скупљим решењима.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.