Вештине управљања каријером – Важне животне вештине

Сусретом са представницима компанија и уручењем сертификата, на Машинском факултету у Београду успешно је звршен курс “Вештине управљања каријером”, који је реализован у сарадњи са Центром за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду.

Двадесетак студената завршне године мастер академских студија, у протеклих осам недеља, колико је трајао курс, стекли су једну важну животну вештину као да планирају и граде своју каријеру машинских инжењера. Поред тога што су научили како се саставља радна биографија и мотивационо писмо, научили су и како да истражују споствене потенцијале, доносе каријерне одлуке, шта представља тржиште рада, које су ефикасне методе тражења посла и наравно, како да се на најбољи начин представе послодавцу. Каријерно ћаскање у организовано на самом крају курса, било је прилика да у разговору са представницима компанија Air Serbia, EuroCons, Bosch i Festo Serbia која послује у оквиру Научно-технолошког парка, „из прве руке“ добију одговоре на многа питања, а можда и да се наметну будућем послодавцу.

Нескривено самоупоуздање, као и нестрпљење с којим су очекивали сусрет са потенцијалним послодавцима био је најбољи одговор на питање да ли је курс испунио њихова очекивања.

Марија Филиповић, студент пете године МФ упутила је све похвале Центру за развој каријере и саветовање студената БУ за реализацију овог курса.  И раније сам имала позитивна искуства са програмима које реализује Центар за развој каријере И зато се нисам двоумила да се пријавим и на овај курс, рекла је Марија, којој су, како је навела, предавања веома помогла да савлада и усаврши вештину састављања ЦВ-а и мотивационог писма. Додала је да се веома радује сусрету са представницима компаније Босцх, где је већ конкурисала за неке праксе.

Маријин колега, Травица Милан, такође студент пете године МФ, рекао је да је његов главни мотив жеља да стекне нека нова знања, која нису у директној вези са студијама машинства, али која су животно јако битна. Нагласивши да је курс оправдао његова очекивања, Милан је изразио задовољство што је имао прилику да добије нека нова знања о томе шта је каријера, а шта планирање каријере, како и где се може тражити посао и сл. Кад је реч о разговору са представницима компанија, негова очекивања су да се упозна са могућностима и шансама које они пружају, али и да сазна нешто више о компанијама за које није чуо.

Честитајући полазницима добијање сертификата, декан МФ, професор др Радивоје Митровић је рекао да су студенти најважнији сегмент и будућност Машинског факултета, чији је задатак не само да очувају, него и да подигну рејтинг ове високошколске установе која се, као део Универзитета у Београду, на престижној Шангајској листи налази међу триста најбољих у свету. Он се захвалио Центру за развој каријере, оценивши да је та организација, једна од ретких  у Србији, која нуди наду за бољи живот и промишљање о будућности кроз управљање сопственом каријером. Захваливши се и присутним представницима компанија, које су, како је рекао, међу првима препознале да се само погледом у будућности може мењати стварност у којој живимо, декан МФ је изразио уверење да ће студенти врло брзо имати прилику да стечена знања и вештине примене и у пракси, било да се запосле у компанијама или да оснују И покрену властити. У оба случаја наш задатак је да помогнемо да држава препозна те напоре и направи механизме који ће финансијски, али И на друге начине подржати вашу предузимљивост, закључио је професор Митровић.

Реч предавача – Ана Јанковић Баровић

Кроз курс “Вештине управљања каријером” прошло 20 сјајних младих људи, студената завршних година мастер студија са исто толико модула који постоје на Машинском факултету, изајавила је сводећи утиске, координатор програма Ана Јанковић Баровић. Према њеним речима, млади инжењери су били веома инспиративна група за рад. Како је време одмицало а једна по једна тема отварала, њихов развој је био све видљивији. Наша саговорница је изразила наду да им је овај курс пружио још један додатни сет знања и вештина који ће им помоћи да се и даље професионално развијају.

Иако су студенти на почетку можда дошли са идејом да науче да пишу ЦВ и мотивационо писмо, отварањем питања као што су планирање каријере, властити потенцијали, тржиште рада И сл. испливале су и њихове недоумице око тога у којим све областима и на који начин могу да траже посао, ко запошљава инжењере машинства, шта значи акционо планирање и како се доносе каријерне одлуке… Трагање за одговорима на та питања, у њима је отворило неке унутрашње процесе промишљања који су важна за професионални развој. Истовремено, наставила је Ана, дошли су до спознаје да имају одређене особине и квалитете за које нису знали да поседују, као што су неке вештине, знање, мотивација и сл.

Наша саговорница је изразила наду да ће Центар за развој каријере и саветовања студената имати довољно капацитета и ресурса да курс Вештине управљања каријером постане део сталне понуде не само техничко-технолошким, него и на осталим факултетима Универзитета у Београду. Ове вештине су нешто што је потребно свима, без обзира да ли су у питању инжењерске или друштвено-хуманистичке науке, закључила је на крају координатор програма Ана Јанковић Баровић.

(Извро: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.