Амбасадор Репчeкова: Велики потенцијали за научну сарадњу Србије и Словачке

Словачка види велики потенцијал за сарадњу са Србијом у области науке и истраживања. Срби су веома креативан народ и заједно можемо да стварамо врло креативна решења, изјавила је у разговору за сајт МФ, амбасадор Словачке у Београду Дагмар Репчeкова, подсетивши да је током словачког председавања ЕУ, које се завршава крајем године, отворено и привремено затворено Поглавље 25 – наука и истраживање.

Није случајност што је изложба “Мајстори знања”, на којој су представљени најзначјанији словачки научници и истраживачи, организована баш на Машинском факултету. Словачка, како је навела, има дугу традицију у области машинства, а у структури БДП машинска индустрија има удео чак 24 одсто. Изложбом смо хтели да покажемо да та традиција има дубоке научне корене. С друге стране, нас интересују технички смерови и зато желимо да интензивирамо сарадњу са МФ.

Словачка  је једна од најбрже растућих европских економија. Има веома развијену аутомобилску индустрију и највећи је светски произвођач аутомобила по становнику. Своје фабрике отворили су: француски „Пежо“, немачки „Фолксваген“, јужнокорејска КИА, „Јагуар“. Од 5,5 милиона становника 800 хиљада је запослено у аутомобилској индустрији. То смо постигли, не зато што је у Словачкој квалитетна радна снага јефтина, него што смо успешно повезали научно-истраживачки сектор и индустрију, истакла је амбасадор Репчeкова. Као пример навела је проналазак вишефункционалног роботизованог возила направљеног у Централно европскоминституту за технологију у Жилини као одоговор на захтев индустрије који се креће у правцу аутоматизације производног процеса. Тај проналазак смо показали Фолцвагену,  који га је уврстио у своју производњу у целом свету, што је доказ да проналасци не треба да се праве да би стајали у фиоци, него да би се практично примењивали. Зато нам је и важна сарадња са Србјом у области високог образовања и научног истраживања, јер омогућава размену знања и креативних идеја које су нам потребне.

Наша саговорница је навела да Словачка својим искуством може да помогне Србији да лакше дође до средстава из програма ЕУ за научно-истраживачке пројекте.  H2020 је програм који је по први пут спојио науку, истраживање и иновације. Међутим, средства тог програма ЕУ су углавном искоришћена – пројекти су написани и чека се њихова реализацијиа. Неке могућности још увек постоје, али тога нема пуно. Зато и желимо да интензивирамо сарадњу са Србијом, како би се припремили да искористимо нове изворе који долазе у будућности, нагласила је на крају амбасадор Словачке у Србији Дагмар Репчeкова.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.