Десет година Иновационог центра МФ

ic-logo1Иновациони центар Машинског факултета у Београду обележава 10 година постојања. Свечана седница поводом десетогодишњег Јубилеја  биће одржана у  среду, 21. децембра 2016., у 13 сати, на Машинском факултету (сала 211). Свечаности ће присуствовати званичници ресорних министарстава,  представници Владе и владиних агенција, декани техничких факултета, представници привредних комора, малих и средњих предузеца, невладиних организација и многи други.

Иновациони центар основан је 2006. године, по основу Закона о иновационој делатности РС. Главни задатак Центра јесте примена научних, техничких и технолошких знања, инвентивности и проналазаштва ради стварања и реализације побољшаних и нових производа, процеса и услуга, као покретача развоја Републике Србије.

У протеклих 10 година Центар је реализовао велики број домаћих и међународних пројеката, укључујући  и пројекте на којима су радили наставници и сарадници Машинског факултета.
aramisМеђу најзначајнијим пројектима су пројекти Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Фонда за иновациону делатност РС, међународни пројекти Европске комисије – ЕУРЕКА,  учешће у конзорцијуму који реализује пројекат „Мрежа европских предузетника” (Enterprise European Network) у оквиру COSME, као и SAFERA пројекти индустријске безбедности у оквиру H2020.

Међу осталим активностима Центра  издвајају се курсеви за учење на даљину (European Social Funds), курсеви за MCAST (Малта), у сарадњи са WиФи Аустрија, развој и имплементација информационог система енергетике Београда (ИСЕБ), развој лаких ваздухопловних конструкција, наменских конструкција и специјалних компоненти, као и пројекти за потребе ЕПС-а у области пројектовања, прорачуна и испитивања термоенергетских и хидроенергетских постројења и система на површинским коповима, што је обухватало процену ризика комплексних система, као и процену интегритета и века конструкција.

Иновациони центар је оспособљен за различите области истраживања. Поседује велики број лиценци у различитим инжењерским дисциплинама, неколико акредитованих лабораторија и центара, као и опрему за научноистраживачки рад и решавање конкретних развојних проблема у различитим областима: машинство и индустрија, материјали и хемијске технологије, информационе технологије и енергетика.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.