У здравом телу, здрав дух – Спортско удружење студената – “Машинац”

odbojka-zСледећи дугу традицију студентског спорта у Србији, Машински факултет у Београду велику пажњу посвећује спорту , као важном делу процеса образовања кроз који се развијају пре свега социјалне вештине –тимски рад, комуникација и такмичарски дух. На Факултету од 2003. година постоји Спортско удружење студената Машинског факултета – Машинац. Чини га неколико екпа и у мушкој и у женској селекцији које се, у оквиру Универзитетске лиге, веома успешно такмиче у фудбалу, кошарци, одбојци, рукомету…

Спорт на факултету је раније био под окриљем Студентског парламента, али од новембра 2003.г. сва питања у вези са спортским активностима води  Спортско удружење  „МАШИНАЦ“, наводи Сава Лукић, председник Удружења. Према његовим речима главни спортови су фудбал, кошарка, одбојка и рукомет.

Студенти Машинског факултета учествују на готово свим спортским манифестацијама које организује Универзитетски спортски савез Београда, али и на машинијадама и универзијадама. Наши спортисти постижу веома запажене резултате, посебно када је реч о фудбалу и одбојци. Мушка фудбалска екипа била је првак Универзитета 2009. године, а одбојкаши две године за редом носе титулу првака Универзитетске лиге, а освојили су и један Куп.

fudbal-mПредседник Спортског удружења, посебно истиче успех спортиста “Машинца” на овогодишњој Машинијади у Будви, где су у конкуренцији 11 факултета са простора бивше СФРЈ, освојили прво место у генералном пласману за спорт. С поносом додаје и да су две кошаркашице “Машинца”, као чланице женске кошаркаше селекције Универзитета у Београду, учествовале на овогодишњој Универзијади у Загребу, где су освојиле златну медаљу. Уверен је да ће на предстојећој Универзијади, која ће 2020. године бити одржана у Београду, спортисти Машинског факултета бити пристуни у великом броју селекција.

Када је реч о осталим спротовима Лукић каже да је велико интересовање студената за стони техис и шах. Раније је  постојала селекција за шах, али она није била много активна јер није било могућности да се на нивоу Универзитета организују шаховски турнири. Међутим, од ове године ствари би требало да се промене. Док је Машински факултет имао термине у Спортско-рекреативном центру “Ташмајдан” студенти су тренирали пливање и ватерполо. Сада постоји само рекреативно пливање.

kosarka-zЧланови Спортског удружења “Машинац” су једна здрава екипа која у великој мери доприноси развоју спорта на факултету, чиме подстиче и нове студенте да се баве спортом.

На почетку сваке школске године делимо флајере о удружењу, као и позив студентима, посебно бруцошима, да се пријаве за спортске активности на Факултету. Према Лукићевим речима ове године одзив је био велики. Скоро трећина бруцоша пријавила се за неку од спортских сеција. Ко ће од њих да уђе у тим, знаће се након пробног тренинга, на којем ће капитени фудбалског, кошаркашког, одбојкашког и рукометног тима и женске и мушке селекције, одабрати нове чланове.

kosarka-mМашински факултет је основни извор и финансијска подршка Спортског удружења студената МФ – „Машинац“. Тренинге воде студенти који су у оквиру Удружења задужени за одређени спорт. Тренинзи су се до сада углавном одржавали једном недељно у хали „Раднички“. Уколико буду успели да обезбеде јефтиније сале, екипе би могле да тренирају више пута недељно. У плану је организовање и борилачких спортова. Идеја је да се у једној већој сали организују тренинзи за четири борилачка спорта за које буде највише интересовања.

Лукић је мишљења да је за студенте веома важно да се баве било каквим ваннаставним активностима. На студенту је да бира да ли ће то да буде спорт или нека друга активност, али у сваком случају мислим да би поред осталих ствари требало да се бави и спортом. Ако ни због чега другог, онда због здравља, наглашава Сава Лукић.

 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.