Нова генерација студената и низ новина у настави

prijem-7Машински факултет у Београду има амбицију да постане водећа образовна и научна институција, не само у земљи, него и у региону југоисточне Европе. Зато је од ове године у наставни процес уведено низ новина чији је циљ подизање квалитета наставе и ефикасности студија, изјавио је декан Машинског факултета, професор др Радивоје Митровић.

Говорећи на свечаном пријему нове генерације студената у школској 2016/2017. години, професор Митровић је посебно указао на важност организовања уводних предавања и увођења менторства – новина које студентима прве године треба да олакшају праћење наставе и побољшају њихове резултате. С друге стране, додао је, желимо да студенти након дипломирања репрезентују и квалитет рада на нашем факултету. Он је изразио уверење да ће заједничким напорима професора и студената тај циљ и бити остварен.

prijem-2На Машинском факултету је ове године по први пут организована припремна настава из математике и физике – научних диспциплина кључних за студије машинства. Петодневна предавања (четири дана математике и један дан физике) похађало је у просеку 433 бруцоша. Задовољни смо одзивом студената, рекао је професор Митровић, напомињући да је основни циљ уводних предавања управо припрема студената за градиво из предмета који их очекују током прве године студија, а самим тим и за ефикасније испуњавање испитних обавеза.

Друга важна новина у наставном процесу је менторство. Око 46 професора је прихватило да од првог дана пружи подршку и мотивацију бруцошима током прве године студија. Према речима декана Машинског факултета ментори су важан мост између студената и професора у настави и најбољи начин се уочи и отклони сваки проблем који се евентуално јави током савлађивања градива, израде практичних задатака, или извођења лабораторијских вежби. То је добра пракса водећих универзитета у свету и ту праксу желе да примене и на Машинском факултету.

prijem-8Студенте је поздравио и продекан за наставу, професор др Љубодраг Тановић пожелевши им да у року и са успехом заврше најпре основне, а затим и мастер студије. Поручивши младим колегама да они не представљају само део Машинског факултета, него да су и део интелектуалног капитала Републике Србије, професор Тановић је изразио наду да ће знање, вештине и компетенције које буду стекли бити у функцији развоја наше земље.

Почетак нове школске године обележен је и изложбом поводом 160 година од рођења Николе Тесле, а студенти су добили и књигу „Никола Тесла-о свом и нашем времену“. Изложба је организована у сарадњи са Музејом Николе Тесле, али је концептом поставке овај велики научник по први пут представљен као машински инжењер. То није случајно, јер је Тесла, већи део свог научног рада посветио управо машинству и машинском инжењерству. Овом изложбом смо желели да студенте подстакнемо на иновативно деловање – да им изложени експонати буду инспирација за нове нове проналаске, техничка решења, производне технологије испитивања.. Инветивност и иновативност су нешто на чему Машински факултет инсистира, истакао је професор Митровић.

prijem-3„Друмска стрела“ – први Формула студент тим у Србији је најбољи пример како се инветивност и знање стечено током студија примењују у пракси. Друмска стрела“ се, за само шест година од оснивања, издвојила као престижан студентски пројекат у Србији. Представљајући  резултате „Друмске стреле“, координатор тима за маркетинг Ђорђе Јевтић је рекао да је Машински факултет најзаслужнији за знања и вештине које чланови тима примењују у пројектовању и изради болида.  У том контексту, поручио је, Машински факултет  представља право место за све младе, креативне људе спремне за изазове.

Свечаном пријему нове генерације студената присуствовали су и продекани за научно-истраживачку активност и сарадњу са привредом, професор др Драгана Стоиљковић и професор др Бранко Васић, као и велики број професора. Младе колеге су поздравили и досадашњи и новоизабран студент продекан Марко Гојак и Урош Летуница, стари и нови председник Студентског парламента Вукашин Грујичић и Јагош Стојановић, као и преседник Спортског друштва Машинског факултета Сава Лукић.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.