Златне дипломе за генерацију 1966

zlatna-diploma-mfМашински факултет Универзитета у Београду, најстарија и највећа високошколска и научна установа у области машинства у Србији и региону, у октобру ове године обележава 68 година постојања. Дан Факултета је прилика да се истакну важни резултати које је факултет остарио у протеклом периоду, награде најбољи студенти, али и прилика за подсећање на раније генерације студената. Тим поводом биће одржано низ пригодних свечаности, између осталог и додела Златних диплома генерацији инжењера која је дипломирала 1966. године.

Додела Златних диплома биће одржана у четвртак 27. октобра 2016. године на Свечаној седници Савета Машинског факултета. Користимо прилику да још једном позовемо све инжењере из генерације 1966. године, који се нису пријавили, да се јаве на адресу Факултета (Деканат, Краљице Марије 16, Београд) или на тел. 011/3370-350. 

У оквиру обележавања Дана факултета биће одржано низ предавања и свечаних седница на којима ће бити уручене и награде најбољим студентима, а фирмама и партнерима  захвалнице и плакете. Програм обележавања 68 година постојања Машинског факултета биће заокружен Свечаном академијом која ће бити одржана 29. октобра.

Развој инжењерског образовања у Србији сеже у 1846. годину када је формира Инжењерска школа (на нивоу средњег образовања у трајању од три године) при Попечитељству унутрашњих дела. Почетак наставе и образовања на високошколском нивоу у области машинства везује се за 1873. годину када је на предлог Академског савета Велике школе на Техничком факултету уведен предмет Механика и наука о машинама, при чему је основни разлог био предвиђена изградња железничке пруге.

За развој машинства важна је 1922. година када се на Техничком факултету формирају Машинско-електротехнички (Електро-машински), Грађевински, Архитектонски и Технолошки одсеци, а потом и 1940. година када се завршава зграда за Машинске лабораторије у тадашњој Гробљанској (Рузвелтовој) улици. Године 1948. настаје данашњи Машински факултет.

(Извор: Машински Факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.