Универзитет у Београду међу 300 најбољих на Шангајској листи за 2016. годину

Универзитет у Београду у оштрој конкуренцији најбољих светских универзитета заузео је позицију између 201. до 300. места на престижној Шангајској листи за 2016. годину, званично је објављено је у понедељак 15. августа. Мада је Шангајска листа неформална, ствар је престижа бити на њој, јер обухвата 500 најбољих високошколских институција међу више од 25 хиљада универзитета у свету. С друге стране, висока позиција на листи истовремено подиже и рејтинг диплома факултета унутар БУ.

hp photosmart 720

hp photosmart 720

То су веома лепе вести, које потврђују да је Београдски универзитет по квалитету један од најбоље рангираних универзитета земаља Источне Европе, оценио је за сајт Машинског факултета професор др Живослав Тешић, проректор за науку, докторске студије и трансфер технологија Универзитета у Београду. Према његовим речима БУ је најбоље рангиран и међу универзитетима земаља бивше Југославије . На Шангајуској листи за 2016. годину у најнижој категорији налазе се Универзитет у Загребу, као и Универзитет у Љубљани.

Универзитет у Београду на листи се први пут нашао 2012. године, када је заузео ранг од 401. до 500. Места. Све до сада налазио се у групи између 301. до 400. места, што значи да је по квалитету сврстан у два одсто универзитета у свету. Пре Београдског универзитета налазе се Универзитет Ломоносов из Москве и Карлов универзитет из Прага. Објашњења ради, Универзитети се рангирају од првог до 100. места, а потом се остали сврставају у рангове који обухватају по 100 места и то по абецедном реду, што значи да унутар групе нема нормирања.

Бити у 200 до 300 најбољих универзитета у свету је јако лепа вест, али нас то помало и брине. Јако је битно да ову добру традицију и добар пласман БУ одржимо, а у томе ћемо успети само ако коначно нађемо заједнички језик са новим Министарством науке РС и распишемо конкурсе за научно-истраживачке радове, који су основни параметар који се бодује на Шангајској листи, закључио је професор Тешић.

Извор: Машински факултет

Издвајамо
Map
Bookmark the permalink.

Comments are closed.