Машинац за све – сви за Машинац

На факултетима Универзитета у Београду увелико трају пријемни испити. И овог јуна најпопуларнији су технички факултети. За 540 места на Машинском факултету пријавило се 1030 кандидата, што је дупло више него 2010. године. Пријемни из математике полагаће у петак 1. јула, а ко ће бити студент машинства оквирно ће се знати већ 2. јула када буде објављена прелиминарна ранг листа. Имена бруцоша који ће сигурно уписати “Машинац” биће позната 8. јула. Упис је предвиђен од 11. до 14. јула.

Овогодишњи упис на факултете Универзитета у Београду обележен је великим гужвама, редовима и чекањем само да би се поднела пријава… Слична ситуација је и када је реч о пријемним испитима, а неки факултети су принуђени да изнаимљују спољни простор. Да добром организацијом стручних служби могу да се избегну све ове компликације показао је Машински факултет.

Први сусрет са Факултетом је најзначајнији, и студент мора да зна да је на првом месту, поручују запослени на Факултету. Зато је отворено седам шалтера за подношење пријава, организован мобилни поштански шалтер за уплату накнаде за трошкове пријемног испита, и на сваком кораку постављени инфо киосци, где су будући бруцоши могли да се информишу о детаљима уписа…  Током четири дана колико је трајало подношење пријава, на сајту Машинског факултета поред информација везаних за упис, емитован је и пренос уживо.

Иако већина будућих бруцоша наводи да се за Машински факултет опредељује због широке лепезе перспективних занимања има и оних који у први план истичу буџетско финансирање. Машински факултет је један од малобројних факултета који нуде велики број буџетских места, чак 520. Такође има најнижи износ накнаде трошкова за пријаву и полагање пријемног испита – 3.000 динара. Поређења ради накнада на ЕТФ износила је 8.000 динара, Технолошко- металуршком 5.000, Грађевинском 8.000, Архитектонском 5.000 хиљада динара. На факултету организационих наука висина накнаде кретала се од 6 до 10 хиљада, што је зависило од од тога да ли  кандидат конкурише за три студијска програма или један, односно да ли полаже само математику или математику и тест опште информисаности.

О великом интересовању за студије машинства говори и податак да је у периоду од 22. до 25. јуна, док је трајало пријављивање кандидата, број дневних посета сајту Факултета удвостручен. Пренос уживо имао је више од 3000 јединствених посета. Посебно је забележен раст броја посетилаца из суседних земаља.

На крају, упоређујући овогодишње и податке од пре шест година долазимо до сазнања да је број пријваљених за студије машинства удвостручен, да је све више девојака заинтересовано за традиционално “мушки” факултет, око 24%, и што је најважније  кандидати су све квалитетнији. Овогодишњи просечни успех пријављених је 4,31.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.