Посета делегације фабрика одбрамбене индустрије Србије

Odbrambena industrija 2Машински факултет у Београду угостио је у понедељак делегацију фабрика Одбрамбене индустрије Србије и представнике Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране и Војнотехничког института. Циљ посете је био упознавање са истразивачко-развојним потенцијалима Лабораторије за кибернетику и мехатронске системе Катедре за производно машинство. У том контексту разматране су могућности за успостављање развојних пројеката који би били усмерени на модернизацију производних технологија у укупном корпусу фабрика одбрамбене индустрије Србије.

Уважене госте је примио Декан Машинског факултета, Професор Радивоје Митровић, и у дужем разговору подржао ову иницијативу и исказао пуну спремност Машинског факултета да своје истразивачко-развојне и образовне ресурсе ангажује на пословима ове врсте, фокусирајући се не само на производне, већ и на друге технологије које се деценијама успешно развијају на Факултету. Odbrambena industrija 3Декан је посебно нагласио да стратешки приоритети опоравка фабрика Одбрамбене индустрије Србије морају да буду препознати од ресорног министарства за науку и технолошки развој. У новом циклусу пројеката технолошког развоја морају да се дефинишу такви оквири који ће омогућити да се наука Србије фокусира на теме релевантне за индустрију Србије и да учешће фабрика у конзорцијумима пројеката не само буде могуће, већ и императивно, како би пројекти технолошког развоја имали свој пуни смисао, истакао је професор Митровић.

Odbrambena industrija 4У том контексту препознат је велики значај фабрика Одбрамбене индустрије. Одлучним мерама које је у претходним годинама предузело Министарство одбране Републике Србије, фабрике Одбрамбене индустрије се постепено пословно и програмски консолидују и враћају у стање пуне производне оперативности. Са извозом који из године у годину бележи стабилан тренд раста и са нето девизним ефектом од преко 85%, оне представљају један од најпродуктивнијих сегмената домаће прерађивачке индустрије. Договорено је да се у наредном периоду организује студијска посета фабрикама Одбрамбене индустрије Србије, посебно Први Партизан а.д. из Ужица, Слобода а.д. из Чачка, Застава оружје а.д. из Крагујевца, Телеоптик – Жироскопи а.д. из Земуна и Прва Петолетка – Наменска а.д. из Трстеника, са циљем да се идентификују потенцијални садржаји за покретање првих пилот пројеката.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.