“Мала историја српске бродоградње” – Изложба о умећу једне школе

izlozba brodova 3Изложба “Мала историја српске бродоградње – из збирке Машинског факулета у Београду” свечано је отворена у среду увече у препуној сали Галерије науке и технике САНУ.  На изложби су изложене макете бродова, које су у периоду од 50-тих до 90-тих година 20. века изграђени у нашем највећем и најзначајнијем бродоградилишту, које се првобитно звало “Тито”, а касније “Београд“.

Организатор изложбе је Катедра за бродоградњу Машинског факултета, чији су инжењери пројектовали и изградили бродове који и данас плове рекама и морима широм света. У том периоду, у бродоградилишту “Тито” (Београд) изграђено је више од 600 бродова, од чега је око 400 објеката направљено за иностране наручиоце.

Рекао бих да ово није само изложба о бродовима, него о умећу у једној школи и самопштовању које је овим експонентима враћено, рекао је на отварању изложбе председник Српске академије наука и уметности, академик Владимир Костић.

Веома смо поносни што су све те бродове  пројектовали и градили дипломирани студенти и професори Катедре за бродоградњу Машинског факултета у Београду. Све од од идејног решења, пројектне документације до примо-предајних испитивања је њихових руку дело, рекао је шеф Катедре за бродоградњу професор др Милорад Моток. Напомињући да је бродоградња у бившој СФРЈ била високо рангирана, професор Моток је рекао да су том успеху у великој мери дорпинела речна бродоградилишта, којих је у Србији било десет.

izlozba brodova 2На жалост, додао је, српску бродоградњу нису мимоишла “тешка” времена и од тих 10 бродоградилишта сада раде само два, која су у страном власништву. Без обзира на то, Катедра за бродоградњу је наставила да школује врхунске инжењере бродоградње, што је потврђено акредитацијом Британског краљевског друштва инжењера бродоградње.  Зато ову изложбу не треба посматрати као неку тугованку за прошлим временима, него допринос рационалном оптимизму да уз знање и вештине које имамо можемо поново да достигнемо те стандарде у домаћој бродоградњи, закључио је професор Моток.

Декан Машинског факултета професор др Радивоје Митровић  је рекао да је изложба само мали део стваралаштва машинских инжењера које је одшколовао Машински факултет у Београду. Ово је прилика да се на прави начин одужимо генерацијама које су биле креативне и иновативне и поставиле темеље на којима се Машински факултет развијао. Данас, додао је, наша амбиција је да прихватимо изазове које носи Четврта технолошке револуције. Мислимо да на то имамо право јер имамо имамо визије, идеје и решења, нагласио је професор Митровић.

Изложба “Мала историја српске бродоградње” биће отворена до 22. јуна. Посетиоци изложбе имаће  прилику да виде више од 20 макета речних багера и тегљача, теретних бродова, снабдевача нафтних платформи, реморкера, речних катамарана, као и бродова за спасавање посада потонулих подморница и ватрогасних бродова.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.