Немачки “KURZ” – Производња заснована на знању

Kurz2Немачка фирма „KURZ“, лидер на тржишту у области хот-стампинг фолија и апликација, као и машина за њено наношење, одржала је презентацију на Машинском факултету у Београду, током које је представила нове техничке аспекте у примени те технологије. Бројни студенти, професори, као и представници индустријских предузећа у Србији имали су прилику да се упознају са најновијим техничким решењима, новим технолошким приступима, али и економским предностима хот-стампинга у односу на друге видове декорације.

Представник „KURZ-a“, господин Љубиша Дринић, који је водио презентацију навео је три разлога који су мотивисали ту компанију да се представи на Машинском факултету у Београду. Први је личне природе, рекао је он, истакваши да му је част што је компанија за коју ради ову  презентацију направила баш Београду, јер су у Србији њеови корени. С друге стране, наставио је, Фирма „KURZ“ студенте Машинског факултета види, не само као потенцијалне будуће кориснике нових технологија и решења, него и као носиоце водећих пројеката у овој области. Зато је важно да се студенти информишу о новим технологијама. На крају, истакао је господин Дринић, презентација је добра прилика за размену идеја и успостављање сарадње што је директна подршка индустрији у Србији.

Kurz1Хот-стампинг фолије се користе на широком асортиману производа, укључујући паковања, честитке, електронске уређаје, кућне апарате, козметику, ауто делове и многе друге производе. Велики део бизниса компаније “KURZ” су и холограми, сензори, као и технологија апликација.

Сама технологија функционише на бази хот-стампинг фолије. Фолија је направљена од полиестерског носача, једног броја лакираних слојева и самолепљивог дела, а технологија израде фолије је наше знање како се,  наношењем танких слојева лака или метала, она прави, истакао је  господин  Дринић. Када је реч о  наношењу фолије на одређену подлогу, наш саговорник је објаснио да се тај поступак одвија уз помоћ температуре од 200 степени и притиска, наког чега се фолија скида.

Како поступак наношења фолије изгледа у пракси, студенти су могли да виде током презентације на коју су донете две мање машине на којима је демонстриран процес хот-стампинг декорације. Хтели смо студентима да покажемо какве су све могућности хот-стемпинга који је у суштини једноставан процес, нагласио је на крају Љубиша Дринић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.