ЈУПИТЕР Конференција – домети производног машинства

JUPITER 3Катедра за производно машинство Машинског факултета у Београду, уз подршку  Министарства просвете, науке и технолошког развоја, организује 40-ту, јубиларну ЈУПИТЕР Конференцију,  која ће бити одржана у уторак 17. маја 2016. године на Факултету у амфитеатру ЦЕНТ. Конференција окупља представнике науке и индустрије, који заједно раде на новим решењима у области производног машинства и веома је значајна не само за Србију, него и за регион у целини.

Овогодишња ЈУПИТЕР Конференција прилика је  да се сагледају трендови у домену науке, образовања и индустрије у Републици Србији и њихова компатибилност са Стратегијом образовања и Стратегијом индустријског развоја до 2020. године, изјавио је професор др Бојан Бабић, шеф Катедре за производно машинство. Циљеви конференције су, како је истакао,  размена искуства представника академске заједнице и привреде, дефинисање стања истраживања у области производног машинства и одређивање праваца даљих истраживања у подизању технолошког нивоа и развоја Србије.

На пет тематских симпозијума (33. Симпозијум – CIM у стратегији технолошког развоја индустрије прераде метала; 27. Симпозијум – CAD/CAM; 36. Симпозијум . NU „ROBOTI“ FTS, 42. Спимпозијум – Управљање производњом у индустрији прераде метала и 20. Симпозијум- Менаџмент квалитетом), биће изложено 30 радова аутора из Србије и иностранства.

Током скупа биће презентовани резултати истраживања, не само  у оквиру пројеката које финансира Министарство за просвету, науку и технолошки развој у Влади Републике Србије, него и других пројеката из области производног машинства, нагласио је професор Бабић.

Конференцију ЈУПИТЕР је 70-тих година прошлог века установила управо Катедра за производно машинство Машинског факултета. Први Симпозијум „Управаљање производњом у индустрији прераде метала“, који је прапочетак ЈУПИТЕР конференције одржан 1971. године, пре 45 година, истакао је професор Бабић.  Ширењем области истраживања у области производног машинстава, повећавао се број симпозијума, који су временом прерасли у ЈУПИТЕР Конференцију што је скраћеница од “Јединствено управљање производно-информационим и технолошким ресурсима.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.