Савска иницијатива за иновативни развој – шанса за регион

Пројекат “Савска иницијатива за иновативан развој” који се финансира кроз програм СТАРТ у оквиру Дунавског пројектног фонда, представљен је у петак на Машинском факултету у Београду. Носилац пројекта је Центар за трансфер технологије Факултета стројарства и бродоградње из Загреба, а партнери су Машински факултет из Београда, Факултет за стројништво из Љубљане и Машински факултет из Сарајева.

Циљ пројекта је стварање предуслова за повезивање и сарадњу субјеката из привредног сектора, научне заједнице и локалне самоуправе на иновативном развоју (трипле хелиx) из региона са подручја четири државе у сливу реке Саве – Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије, изјавио је за сајт Машинског факултета, вођа пројекта Крунослав Пилко, саветник за регионални развој у Одељењу ЕУ фондова Загребачке жупаније. То подразумева, наставио је он, оснивање Конзорцијума  са јединственом базом пројеката, како би се лакше повезали научне институције и привредни субјекти у региону, који би радили на заједничким пројектима.

Потенцијал за повезивање региона на пројектима је велики, а синергија умрежене иновативности повећаће конкурентност и подстакнути бржи привредни развој сваке државе која је укључена у пројекат, нагласио је Пилко. Напомињући да се у фондовима у оквиру Дунавске стратегије налази око пет милијарди евра, и да предност имају управо пројекти регионалне сарадње, он је апеловао на политичке власти у земљама региона да подрже и помогну пројекат, јер је то, како је истакао, у интересу свих.

Овај састанак је начин да се регионално боље припремимо и да кроз добре предлоге пројеката боље искористимо фондове ЕУ, као што су средства Европске комисије кроз програм Хоризонт или средства Дунавске иницијативе, рекао је декан Машинског факултета проф. др Радивоје Митровић. Напомињући да су иновације кључна реч пројекта “Савска иницијатива”, професор Митровић је истакао да је Машински факултет један од лидера у иновативности на шта указују до сада остварени  резултати у научно-технолошким истраживањима и сарадња са привредом. Према томе, нагласио је он, регионално повезивање у том смислу јесте прилика за све државе у региону да надокнаде пропуштено и ухвате замајац ка динамичном привредном и друштвеном развоју.

Пројекат “Савска иницијатива за иновативни развој” темељи се на технолошкој помоћи предузећима заснованој на знању. На тај начин подигла би се конкурентност малих и средњих предузећа, а зависно од пројеката корист би имао читав регион. Пројекат су поздравили Универзитет у Београду и Привредна комора Београда.

Ово је прави начин да унапредимо академски потенцијал, оценила је Иванка Поповић, продекан за науку Универзитета у Београду. Према њеним речима капацитети везани за иновације су огромни, а повезивање у тој области донеће добар резултат и добробит свима у региону. Представница Удружења грађевинарства у Привредној комори Београда Вера Тошић је посебно указала на значај који овакви и слични пројекти могу да имају за развој српске привреде.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.