Пројекат FUELPAGЕ

Пројекат FUELPAGЕ – пренос најбоље праксе из ЕУ и Чешке у области мониторинга квалитета нафтних деривата (FUELPAGE PROJECT – Transfer of best practices from EU and Czech Republic in the field of mineral fuels quality monitoring)

У фебруару започиње реализација пројекта „Изградња капацитета за унапређење система мониторинга квалитета нафтних деривата – пренос најбоље праксе против сиве економије – FUELPAGE“, који је усмерен на пренос искустава из Европске уније и Чешке Републике на пољу мониторинга квалитета нафтних деривата.
Пројекат је осмишљен у сарадњи Универзитета за хемију и технологију из Прага и Чешке асоцијације нафтне индустрије и трговине са чешке стране и Тржишне инспекције Министарства туризма, трговине и телекомуникација, Министарства рударства и енергетике, Националног нафтног комитета Србије и Машинског факултета Универзитета у Београду са српске стране.
Наредних месеци, пројекат ће се имплементирати кроз скрининг и анализу постојећег оквира мониторинга квалитета нафтних деривата у Србији, са презентацијом примера добре праксе из ЕУ и Чешке Републике, а ради преноса искустава и знања у складу са потребама корисника. Пројекат ће за резултат имати препоруке и предлоге мера за унапређење мониторинга тржишта нафтних деривата. Пројектне активности ће такође обухватити и изградњу капацитета за мониторинг кроз тренинге и посету надлежним институцијама Чешке Републике.
За потребе постизања резултата пројекта, при Министарству трговине, туризма и телекомуникација формирана је Радна група, у коју су делегирани представници свих пројектних партнера. Представник Машинског факултета који ће учествовати у раду Радне групе је проф. др Драгослава Стојиљковић.
Почетак реализације пројекта је правовремен, имајући у виду да су стечена прва искуства у погледу имплементације недавно усвојеног законодавног оквира за мониторинг квалитета деривата нафте који се примењује од 1. децембра 2015. године. Кроз ову прву фазу имплементације било је могуће идентификовати карике система у којима ће бити потребно постићи унапређење, већ у раној фази примене мониторинга. Размена искустава и преглед примера добре праксе из ЕУ и Чешке Републике, позитивно ће допринети унапређењу ефикасности уведеног система и његовој даљој адаптацији.
Пројекат „FUELPAGE“ суфинансира Централноевропска иницијатива кроз Програм размене знања и искустава (KEP Italy), преко ЦЕИ фонда при Европској банци за обнову и развој, који у потпуности финансира Република Италија. Национални нафтни комитет Србије додатно је са своје стране суфинансирао реализацију овог пројекта.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.