Панел дискусија привреде и академске заједнице на Машинском факултету

Уочи школске славе Светог Саве на Машинском факултету у Београду одржана је панел дискусија професора, најбољих студената и представника привреде на тему шта нас све заједно чека у раду и привређивању у годинама које долазе.

Д20160126_172042екан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић отварајући скуп рекао је да је за студенте овог факултета најважније да виде перспективу и могућност да своје знање стално усавршавају као и да после дипломирања нађу посао у струци. Управо зато један од циљева Машинског факултета јесте развој сарадње са привредом, уз подизања квалитета наставе, научноистраживачки рад и међународну сарадњу, навео је Митровић. Машински факултет жели да поврати некадашњу репутацију на Универзитету и да поново буде препознат управо по сарадњи са привредом, због чега је задужење једног продекана подстицање те сарадње, истакао је Митровић. Он је навео као пример добре праксе сарадњу овог факултета са Привредном комором Београда. “Привредна комора Београда је једина институција у Србији која инжењерство препознаје као вредност, организујући скупове у тој области, као што доприноси и синергији привреде и науке традиционално награђујући најбоље дипломске, мастер и докторске радове, техничка и дизајнерска решења и проналаске”, истакао је Митровић.

Обраћајући се колегама председник Привредне коморе Београда, Миливоје Милетић, који је и сам завршио овај факултет, оценио је да су привреда и наука стубови модерног друштва и да је стасала генерација која ће “развијати оно што нам је свима потребно”. Он је позвао студенте који се опредељују за предузетништво да се преко Коморе и заинтересованих фирми укључе у обуку и рад на терену и пријаве за организовану стручну праксу.
Милетић је оценио да ће посла бити довољно уколико се спроведе нова индустријализација за коју је потребан дугорочни процес промена у образовању и другим областима, знатно повећа број примењених иновација и развија економија знања која почива на дигиталној технологији. Индустрија омогућава укупни развој, стално учење и усавршавање је кључ успеха, а иновативност кључни фактор конкурентности, навео је Милетић. Он је подсетио да Србија управо на том плану мора да уложи додатне напоре јер листи Светске банке заузима по конкурентности 67. место од 143 државе, а на листи иновативности 94. место међу 144 земље.

20160126_190111Обраћајући се будућим инжењерима Милетић је цитирао славног Михајла Пупина: “Ништа не чини човека толико срећним као његово поштено уверење да је учинио све што може улажући у свој рад своје најбоље способности”.
У панел дискусији у име привреде, поред председника Привредне коморе Београда учествовали су и други некадашњи успешни студенти Машинског факултета у Београду: директор ЈАТ Технике Мирослав Мусулин, сувласник и директор породичне компаније ИВА 28, Миливоје Ерчевић, власник и директор фирме Сервотех, Илија Јараковић, директор фирме МЦ Систем, Младен Милинковић и директор и оснивач компаније Термоопрема д.о.о, Петар Чалић. Они су на личним примерима говорили о томе како се запослити после завршеног факултета, почети сопствени бизнис у Србији и успети.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.