Хумболтов клуб Србије прославио је 25 година постојања

Хумболтов клуб Србије прославио је 25 година постојања у петак 18.12.2015. године, у Српској академији наука и уметности, где је и основан 1990. године. Тим поводом за лист „Политика“, „РТС“ и друге медије проф. др Мирко Коматина, председник Хумболтовог клуба Србије изјавио је да Хумболтова фондација додељује престижне пост-докторске стипендије за преко 140 земаља света. Избор врши независни селекциони Комитет, састављен од еминентних научника, који су независни од било чијег утицаја. Међу корисницима стипендија је до сада било 52 нобеловца.

Филозофија Фондације је да се стипендисти по завршетку коришћења стипендије врате у своје земље, што је изузетно значајно за целу научну заједницу. Постоји мото да је „једном хумболтовац, целог живота хумболтовац“, јер Фондација финансира и након коришћења стипендије гостујуће професуре, донације за истраживачку опрему и књиге, организовање научних скупова, финансирање учешћа некадашњих стипендиста на научним конференцијама у Немачкој, гостовање Немачких научника у земљама где раде некадашњи стипендисти и подстицање институционалног партнерства Немачке и Србије, самостално и са младим сарадницима. До сада је преко 100 научника из Србије, који су данас угледни научници, професори факултета и академици, користило Хумболтову стипендију. У овом тренутку су два потпредседника и најмлађи члан САНУ – „хумболтовци“.
Настављајући принципе и идеје Фондације, Клуб пропагира и помаже најбољим докторима наука из Србије при аплицирању за стипендије, и на тај начин пружа допринос развоју науке, што је од великог значаја у овим тешким временима за науку у Србији. У том циљу Клуб организује и разна предавања, промоције књига чланова Клуба, које издају реномирани издавачи и организује научне скупове, посебно регионалног карактера. Посебан значај има одржавање чврстих веза са Фондацијом у Бону. О томе сведочи и честитка коју је Хумболтов клуб Србије поводом значајног јубилеја добио од Генералног секретара, упућена у име Председника Фондације “Александер фон Хумболт” из Бона.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.