Први међународни конгрес Одржива архитектура-енергетска ефикасност

Први међународни конгрес ОДРЖИВА АРХИТЕКТУРА – ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ биће одржан 7. и 8. октобра 2017. године,  у згради Југословенске кинотеке у  Београду. Конгрес организују Удружење ЕКОКУЛТ+ и Магазин за еко архитектуру и културу ЕКО КУЦ́А, у сарадњи са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду.

Ова велика манифестација архитектуре и културе окупиће на једном месту најпознатије светске архитекте који ће кроз предавања, радионице и изложбу пренети своја искуства и знања кроз приказ рецентих пројеката, архитектима стручњацима из тангенцијалних области, дизајнерима, као и студентима и докторантима.

Конгрес ће, кроз све сегменте, обухватити значајне теме са фокусом на одрживи, еколошки и енергетски ефикасан приступ у архитектури уз употребу обновљивих извора енергије, одговарајућих материјала, савремених технологија и система грађења.

Кроз рецентне пројекте и студије предавачи ће аудиторијуму представити светске савремене токове у архитектури, дизајну и визуелним уметностима уопште, кроз одговарајући одрживи и еколошки приступ стваралачким процесима и новим методама у архитектонском пројектовању и дизајну, уз употребу обновљивих извора енергије, чистих и енергетски ефикасних, зелених технологија, незагађујућих и рециклираних материјала. То ће бити и прилика да се, по први пут у Србији, размене искустава са са најзначајнијим светским и домаћим предавачима и ствараоцима:

Einar Jarmund, Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter, Норвешка, Mischa Witzman, Karawitz Architecture, Француска, Georg W. Reinberg, Architektur büro Reinberg, Аустрија, Taro Tsuruta, Tsuruta Architects, Јапан /Велика Британија, Hans Murman, Murman Arkitekter, Шведска, László Földes, Földes & Co. Architects, Мађарска, Alessio Battistella, ARCo – Architettura e Cooperazione, Италија, Kristoffer Tejlgaard, Atelier Kristoffer Tejlgaard, Данска, Petra Ostanek, OPA, Словенија, Љубомир Мишчевић, Архитектонски факултет у Загребу, Хрватска, Душан Игњатовић, Архитектонски факултет Универзитета у Београду, Србија, Владимир Ловрић, Архисолар, Србија

Дводневне радионице намењене младим архитектима ће водити Alessio Battistella из Италије и Kristoffer Tejlgaard из Данске.

Пријаве за конгрес су отворене, а студентима је омогућена пријава по студентским ценама, као и додатни попуст за ране пријаве, до 12. септембра. Пријаве се врше путем званичног сајта конреса http://saee-congress.com/#karte

Програм конгреса и имена предавача са биографијама се такође налазе на сајту http://saee-congress.com/#program

За све учеснике конгреса биће обезбеђен симултани превод на српски језик.Број места је ограничен.
За више информација: +381 11 2175 978 или kongres@ekokult.org.

“Дунав” и “Сава” освојили Сен Тропе – велики успех студената МФ

фото: Facebook

Confluence Belgrade, тим студената Машинског факултета постигао је велики успех на међународном такмичењу Hydrocontest 2017 у Сан Тропеу, a поред освојеног другог и трећег места у две такмичарске дисциплине, у Београд доносе и Hydrocontest  спирт награду!

Hydrocontest је такмичење које окупља студенте бродоградње из целог света, са циљем истраживања и промоције енергетске ефикасности пловила, а студенти имају задатак да самостално испројектују и израде једно или два пловила и да се са њима тркају против пловила других тимова у три трке: превоз тешког терета (200 кг на 400 м), превоз лаког терета (20 кг на 600 м) и трци издржљивости.

Студенти МФ су наступили са два брода симболичног назива – “Сава” који је ушао у финале трке за превоз лаког терета, али је због проблема са електроником, заузео друго место и “Дунав”, који је у трци пловила за првоз тешког терета освојио треће место.

фото:Facebook

Када је у новембру прошле године на Катедру за бродоградњу МФ стигао позив од организатора такмичења, швајцарске фондације Хидрос, било је колебања да ли да се одазову позиву. Ипак, прорадио је такмичарски дух и петнаесторо будућих бродограђевних инжењера спремно је прихватило изазов да самостално испројектују и направе два, у свему, иновативна, енергетски ефикасна и еколошка пловила.

„Дунав“ је дугачак 3.3м, широк 0.57м, носи 200кг терета и има максималну брзину од око 10км/х. Други брод „Сава“ има дужину од 2.4м, ширину 0.55м, носивост 20кг и постиже брзину од око 19км/х.

Пројектовање и израда пловила су важан део задатка, али прави изазов су свакако трке. Сви учесници од организатора добијају елецтромотор снаге 1200W. Међутим, које ће пловило бити најефикасније, зависи искључиво од вештине студената да испројектују И направе брод са најбољим хидродинамичким карактеристикама.Осим тога, оцењују се И најбоља иновација, дизајн, еколошки дизајн, комуникација, промоција тима и сл.

(Извор: Машински факултет)