3D биоштампа: Иновације у области регенерације хрскавице и примена на другим ткивима

Биоштампа има значајан потенцијал за регенеративну медицину и ткивно инжењерство.  Мада постоји низ изазова које треба решити и много хипотеза које треба испитати да би се пронашла решења и методи за регенерацију ткива, студентима Машинског факултета свакако ће бити интересантно да чују искуства водећих биотехнолошких компанија које се баве истраживањима у области регенеративне медицине. Тим поводом, у среду 13. септембра у 10 сати у сали 211 на Машинском факултету представници шпанске компаније REGEMAT 3D одржаће  предавање о примени 3D штампе при регенеративним терапијама, као и презентацију својих биоматеријала и биоинкова.  

REGEMAT 3D je један од пионира у области „биоштампе“. Међу привима су увели 3Д штампу у примену при регенеративним терапијама. Ова компанија развија иновативна решења прилагођена конкретним проблемима у области биоштампе и регенеративне медицине, с циљем да се дође до клиничке примене и унапређења квалитета људи.

REGEMAT 3D је, својим иновативним биоштампачима и прилагођеним софтверима, постигао унапређену процедуру биоштампе, са већим процентом преживљавања и вијабилности ћелија, током рада са термопластиком на високим температурама, без геометријских ограничења. REGEMAT 3D ће приказати ова унапређења на ћелијама хрскавице – хондроцитима, и дати преглед за штампу са различитим биоматеријалима и ћелијама за друга ткива.

Научни скуп „Технологија, култура и развој“ – Образовање инжењера у земљама ЗБ

фото: twitter

“Образовање инжењера – текуће стање и кључни проблеми у земљама Западног Балкана” централна је тема панела, који ће, у оквиру 24. Научног скупа “Технологија, култура и развој”, бити одржан у уторак, 5. септембра на Машинском факултету у Београду.

У раду скупа учествоваће др Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Србије, задужен за иновације и технолошки развој, а уводно педавање на тему “Инжењерство у контескту иновације и технолошког развоја, одржаће проф. др Петар Петровић са Машинског факултета.

Научни скуп “Технологија, култура и развој, чији је поднаслов Западни Балкан на путу ка ЕУ, ове године се 4. и 5. септемра одржава по 24. пут, а организатори су Институт Михајло Пупин и Машински факултет у Београду. Образовање инжењера је само једна од тема скупа. Ове године акценат је стављен и на развојне специјализације Србије и земаља западног Балкана, о чему ће бити речи на панелу заказаном за понедељак 4. септембар у Институту Михајло Пупин.

Скуп на научно основан, аргументован, отворен и демократски начин разматра изабране теме са циљем да понуди прилог поузданом разумевању смисла, сврхе и импликација уласка у ЕУ и правовременим квалитетним припремама за тај културно, социјално-политички, економски, технолошки подухват земаља Западног Балкана.

Након одржаног скупа учесници, као и свих предходних година, могу послати радове везане за теме овогодишњег ТКР 24, који ће бити рецензирани и објављени у тематском зборнику радова.

(Извор: Машински факултет)