Четврти сајам стипендија Универзитета у Београду – „Стипендија и ја“

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Дводневни сајам стипендија „Стипендија и ја“ Универзитета у Београду реализоваће се у згради и дворишту Ректората на Студентском тргу у Београду 27. и 28. септембра 2017.године. Више о овом догађају можете погледати у прилогу.

Прилог: Брошура и Програм

Упис у више године ОАС и МАС и избор предмета за шк. 2017/2018.г.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Обавештавамо студенте да ће упис на више године ОАС и МАС почети 27.09.2017.г., а због одобреног продуженог септембарско-октобарског испитног рока одлуком ННВ,
избор предмета почиње од 02.10.2017.г. Напомињемо да студенти тек по уписивању школске 2017/2018. г. могу да приступе избору предмета за уписану школску годину.

SMC на Машинском факултету: Образовање по мери новог доба

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Свакодневно смо окружени мноштвом научних информација и иновацијама на пољу технике и информатике што захтева нов приступ организацији наставе, посебно на техничким факултетима. Основни циљ је да се увођењем иновација, кроз оригинална решења у организацији и извођењу наставе, постигну ефекти који одговарају, пре свега, потребама савременог друштва.

Позитивна светска искуства потрврђују да савремено образовање не може да буде ефикасно уколико се у настави не примењује савремена лабораторијска опрема, која студенту или средњешколцу, омогућава стицање и развијање практичних вештина и истовремено симулира радно окружење.

Машински факултет у Београду, на којем у овом тренутку студира око три хиљаде студената, је високообразовна установа са дугом традицијом и великим искуством у образовном, научноистраживачком раду и сарадњи са привредом.

С обзиром на савремене технолошке трендове, амбиција МФ је да даље развија и унапређује, не само квалитет наставе, него и квалитет лабораторија и опреме за практичну обуку студената и истраживачки рад, поручила је продекан за научноистраживачки рад, проф. др Драгослава Стојиљковић на презентацији јапанске компаније SMC, која је у уторак одржана на МФ.

У том смислу, додала је, факултет припрема  Каталог лабораторија МФ. Представићемо, не само опрему којом у овом тренутку  располажемо, него и планове даљег развоја лабораторија, како за потреба студената, тако и за потребе колега истраживача. Зато је сарадња са компанијама које развијају дидактичку и лабораторијску опрему  од велике важности за МФ, нагласила је проф. Стојиљковић.

У свету постоји мноштво велики број фирми које реализују програме дидактичке опреме, а једна од њих је свакако и јапанска фирма SMC . Ова компанија је водећа у свету у области развоја и примене индустријске аутоматизације са пнеуматским и електро системима. Према речима представника компаније, која од скоро има представништво И у Србији, њихова дидактичка опрема је у великој мери пристуна у многим образовним институцијама широм Европе, али и земаљама региона.

Студенти и професори Машинског факултета, као и велики број ученика и наставника средњих стручних школа, имали су прилику да се на лицу места упознају са производним програмом система за обуку ученика у области хидраулике, пнеуматике, процесне технике и енергетске ефикасности, али и начинима како да преко фондова ЕУ обезбеде неопходну опрему.

(Извор: Машински факултет)

 

Обавештење о прелиминарним списковима студената

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Поштоване колегинице и колеге студенти,
Настава на Основним академским студијама према Календару наставе за школску 2017/2018.г. почиње 25.09.2017.г. До објављивања коначних спискова по сменама, а како би се настава одвијала, уводе се прелиминарни спискови студената по азбучном реду презимена:

– за 2. годину:
1. смена: А – Д
2. смена: Ђ – К
3. смена: Л – М
4. смена: Н – Р
5. смена: С – Ш
6. смена: – сви поновци 2 год.
– за 3. годину:
1. смена: А – И
2. смена: Ј – М
3. смена: Н – П
4. смена: Р – Ш
5. смена: – сви поновци 3 год.

Настава на Мастер академским студијама према Календару наставе за школску 2017/2018.г. почиње 02.10.2017.г.

Свечани пријем нове генерације студената

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Свечани пријем нове генерације студената уписаних у прву годину ОАС у школској 2017/2018.г. одржаће се у понедељак, 25. октобра 2017.г. у великом амфитеатру А са почетком у 10:00 часова.
Пре ове свечаности са почетком у 8:00 часова обавиће се подела индекса у амфитеатру А бруцошима 1. и 2. односно 3. и 4. смене, а у холу испред амфитеатра А, бруцошима 5. и 6. односно 7. и 8. смене.

Коначна ранг листа пријављених кандидата у трећем конкурсном року и термини пријемног испита

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Коначну ранг листу пријављених кандидата у трећем конкурсном року за упис на Основне академске студије у школској 2017/18. години можете преузети ОВДЕ.

Скуп пријављених кандидата за полагање пријемног испита из Математике је у четвртак 21.09.2017.г. у 9.45 часова испред учионице 205.

Завод за здравствену заштиту студената Београд – обавештења за студенте

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone
  • Обавештење за студенте који се усељавају у студентске домове – бруцошка расподела (пдф)
  • Обавештење студентима који нису обавили систематски преглед у заказаном термину  (пдф)

У сусрет новој школскоj години

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Свечаним пријемом бруцоша и доделом индекса, у понедељак, 25. септембра, почиње нова школска година за студенте прве године  Maшинског факултета у Београду. Како би будући инжењери спремно закорачили у свет инжењерских изазова, Машински факултет је и ове године организовао уводна предавања из математике и физике – наставних дисциплина кључних за студије машинства.

Уводна предавања почела су 18. септембра и  трајаће пет дана. Први час одржао је декан МФ са продеканима и наставницима математике и физике. Они су студенте упознали са основним елементима уводне наставе и указали  задатке који им предстоје и какви се резултати од њих очекују током прве године студија.

Пракса уводних предавања на МФ је по први пут уведена у наставни процес прошле године. Основни циљ је подизање квалитета наставе на виши ниво, односно упознавање бруцоша са градивом неопходним за несметано праћење наставе из  свих наставних дисциплина које су базиране првенствено на математици и физици. Да је реч о правом потезу показују резултати испита прошлогодишње генерације бруцоша. Не само да је пролазност на испитима из математике и физике била већа, него је и просечна оцена из ова два предмета била знатно виша него код претходних генерација.

Прва година студија је кључна у наставном процесу. То је велики прелаз са средњошколског нивоа образовања, на академски, виши ниво. Да би се бруцоши што пре прилагодили и ефикасније савладали градиво и у овој школској години бринуће наставници-ментори. Они су ту да пруже подршку, охрабрење и мотивацију студентима који су тек закорачили у свет машинства.

Интересовање младих за студије машинства је било нешто веће у односу на претходну школску 2016/2017 годину, због чега је Машински факултет морао да се обрати Министарству просвете, науке технолошког развоја  и затражи проширење уписне квоте до броја утврђеног законом. На Машинском факултету то објашњавају  чињеницом да у Србији последњих година расте тражња за кадровима које школује МФ, што значи и извеснију будућност.

Од 1075 пријављених кандидата, пријемни испит је полагало њих 953, а услов да упишу студије машинства стекло је више од 700 кандидата који су положили пријемни испит и остварили више од 50 бодова. Ипак, индекс МФ добило 640 бруцоша, за 100 више него претходне године. Буџетске студије је и ове године уписало 520 кандидата, док 120 бруцоша има статус самофинансирајућих студената. На МФ се реализује упис и по програму  „Свет у Србији“ на основу којег је уписано троје студената из  Зеленортске Републике, Анголе и Сејшела.

С обзиром на просечну оцену успеха који бруцоши доносе из средњих школа и број освојених бодова на пријемном испиту из математике, на МФ очекују да ће ова генерација студената бити, ако не боља, онда сигурно успешна као и прошлогодишња.

(Извор: Машински факултет)

Сећање на професора Александра Вега

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Комеморативна седница посвећена нашем драгом и поштованом др Александру Вегу 1959 – 2017. редовном професору Катедре за теорију механизама и машина, председнику Савета Машинског факултета Универзитета у Београду од 2009. до 2012. године одржаће се на Машинском факултету у Београду, у четвртак 21. септембра у Свечаној сали (сала 211 на другом спрату), са почетком у 11 часова.

Професор др Александар Вег, редовни професор Катедре за теорију механизама и машина на Машинском факултету у Београду и легенда једриличарства у Србији, трагично је настрадао у 24.  јуна, у удесу летелице недалеко од спротског аеродорома Велики Радници, код Сремске Митровице.

Ерудита, креативан, иновативан, пун оптимизма и позитивне животне енергије, професор Вег био је изузетно поштован међу колегама и омиљен код  студената Машинског факултета. Професор Вег је важио за искусног летача и инструктора. Једриличарство је за њега било „осећај безграничне слободе, тешко упоредив са било чим овоземаљским“.

Овај утисак је посебно снажан када кружите у ваздуху са соколовима, орловима, понекад родама. То су птице које не машу крилима када лете, већ само елегантно крстаре ваздухом, управо онако како то чине једрилице“, написао је својевремено проф. Вег.

(Извор: Машински факултет)