Недеља високих технолошких знања на Машинском факултету

Међународна конференција “САД-ЕУ-Јапан-Србија/Технолошки самит 2017“, ове године акценат ставља на развој и производњу паметних тзв. смарт производа у Србији и централни је догађај “Недеље високих технолошких знања”, која се од 5. до 9. јуна одржава на Машинском факултету у Београду. Основни циљ овог, за Србију значајног скупа, је да се кроз искуства водећих земаља сагледају сви изазови, али и нове могућности које нашој земљи пружа програм Индустрија 4.0.

Четрдесет пет међународних и домаћих експерата , уз присуство више од 200 пријављених учесника, наредна три дана, од 7. до 9. јуна, анализираће најзначајније аспекте нове индустријализације засноване на моделу Индустрија 4.0. Главни резултат биће бела књига с предлогом јасне мапе пута за област истраживања, развоја и производње интелигентних производа у Србији у наредним деценијама –рекао је за сајт МФ, организатор конференције, проф. др Видосав Мајсторовић.

“Недељу високих технолошких знања” отворила је Девета међународна конференција о менаџменту тоталним квалитетом која је, уз подршку Међународне академије за истраживање и производно машинство – ЦИРП, одржана 5. и 6. јуна. Конференција, с фокусом на размену знања о моделу и концепту управљања тоталним квалитетом окупила је велики број стручњака из САД, Канаде, Европе и Јапана. Тај концепт је, као нови приступ управљања квалитетом у индустрији и привреди, постављен 80-тих година у Јапану, подсетио је професор Мајсторовић. Мада се у међувремену проширио и на друге области људске делатности И даље подразумева да о квалитету треба да воде рачуна сви запослени у једној организацији на одговарајући начин. Наравно, највише руководство има лидерску позицију у тој области, али с друге стране, модел је постављен тако да се стално испитује и унапређује. У том контексту, нагласио је проф. Мајсторовић, Међународна конференција о менаџменту тоталним квалитетом има веома велики значај, о чему говори, не само велики број учесника из иностранства, него и његово позиционирање као конференције који прати ЦИРП.

Девета међународна конференција о менаџменту тоталним квалитетом, је само један у низу скупова који је одржан у оквиру 14. Међународне конвенције о квалитету – годишњег скупа Јединственог удружења за квалитет Србије – ЈУСК. Та организација је 2004. године преко својих 10 научно-техничких комитета успоставила нов модел националних и међународних конференција. Један од тих скупова је и 13. Међународна конференција Научно-техничког комитета за акредитоване лабораторије која је и ове године окупила водеће домаће и иностране стручњаке у тој области. Велику пажњу стручне јавности приивукла је и 31. Конференција Научно-техничког комитета за фармацију, где ја акценат стављен на нека специфична питања везана за истраживања у области лекова. Поред тога, одржана је и 10. Конференција о националној инфраструктури квалитета на којој су размтрана питања везана акредитацију, развој нових стандарда, серитификацију И сл. У оквиру 14. Међународне конвенције о квалитету одржане су и конференције научно-техничких комитета који се баве питањима квалитета у области услуга, интегрисаних менаџмент система, нових стандарда, војној индустрији и другим сегментима друштвених делатности.

(Извор: Машински факултет)

Летња пракса у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Обавештавамо вас да је отворен трећи циклус конкурса за стручну праксу у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
У оквиру трећег циклуса је за студенте Машинског  факултета обезбеђено 13 места. Конкурс је отворен до 18. јуна  2017.
У прилогу се налази позив за студенте као и преглед отворених места за стручну праксу. Напомињемо да је овај конкурс намењен пре
свега студентима којима је потребно да обаве обавезну стручну праксу.

Превентивни преглед за студенте

Обавештење за студенте који су први пут уписали прву и трећу годину ОАС-а у
школској 2016/2017. години.

Обавештавају се студенти да ће се превентивни преглед студената обавити у
просторијама Завода за здравствену заштиту студената Београда, Крунска 57,
превентивни део Службе опште медицине, први спрат, соба 1.10.
Прегледи ће се обавити у периоду од 07.06.2017. до 28.07.2017.године по
распореду који се налази у фајлу.

Приликом доласка на преглед студенти су у обавези да понесу индекс и оверену
здравствену књижицу.

 

Роботи и платформе из лабораторија МФ

Иновације су један од најважнијих елемената привреде засноване на знању. Креативни и иновативни потенцијал којим располаже Машински факултет у Београду био је и остао један је од најзначајнијих научних ресурса којима се може значајно оживети привреда Србије, подићи њена конкурентност и обезбедити економски раст земље. Покретна платформа за реалистичне симулаторе лета и вожње коју развија проф. др Драган Милутиновић са сарадницима, само је један у низу пројеката на којима раде истраживачи у Лабораторији за индустријску роботику и вештачку интелигенцију на МФ.

Платформа је намењена за израду различитих симулатора од лета авиона, преко вожње оклопних транспортера до руковања грађевинским машинама  и  представља последњу реч технике у овој области, изјавио је за сајт МФ  проф. Милутиновић, који је и руководилац лабораторијом.

Моделирање оваквих платформи, за које су заинтересовани и домаћи и инострани произвођачи,  резултат је 20-годишњег рада у области машина са паралелном кинематиком (робота, машини алатки и симулатора). Један од најважнијих резултата тих истраживања јесте развијена метода моделирања механизама са паралелном кинематиком на  бази минималног броја параметара.

То нам је у протекле две године омогућило да развијемо комплетно моделирање платформе на бази паралелног механизма са 6 степени слободе и оснаженим обртним зглобовима као основе за развој реалистичних симулатора лета и вожње, истакао је проф. Милутиновић.

Реалистични симулатори су веома сложени мехатронски системи који, према речима нашег саговорника, поред визуелног модула подразумевају и покретну платформу са управљањем које укључује хаптички модул (Washout алгоритме) тако да је обухваћена перцепција кинематичких и динамичких ефеката. У том смислу, моделирање покретне платформе које је развијено на Машинском факултету елиминише некомплетност и неефикасност постојећих метода моделирања.

Основу за пројектовање платрофме и развој управљања чине изузетно сложени модели који се односе на кинематику, статику и динамику. С тим у вези, додао је проф.  Милутиновић, посебно је важно нагласити да они  омогућавају рад симулатора у реалном времену.

Развој реалистичног симулатора као сложеног мехатронског система представља мултидициплинарни и интердисциплинарни проблем који подразумева врхунска знања из области машинства, електротехнике и софтверског инжењерства. На развоју  модела, професор Милутиновић је радио сам пуне две године, а затим је заједно са сарадницима неколико месеци радио детаљне рачунарске симулације.

То је дало добре резултате, што је наметнуло и потребу експерименталне провере модела кроз развој и израду desktop прототипа покретне платформе. Прототип је развијен и комплетно израђен на Катедри за производно машинство, а у истраживачком тиму који је радио на прототипу поред проф. Милутиновића су и проф. др Саша Живановић, доц. др Никола Славковић, доц. др Бранко Кокотовић и др Зоран Димић из “Лола” Института. Даља истраживања могла би да обухвате анализу и оптимизацију пројектних параметара као основе за пројектовање и градњу оваквих платформи, а то у  великој мери зависи од захтева потенцијалног произвођача, рекао је проф. Милутиновић.

Покретањем платформе се примера ради, може симулирати лет односно управљање кретања авиона у одређеном окружењу уз одговарајућу динамику (брзина, убрзање, путања и услови лета и др.). То према речима, нашег саговорника, значи да ће се платформа кретати онако како се лет одвија, при ћему ће пилот имати потпуни доживљај као да се налази у кокпиту авиона.

Занимљиво је да је основа платформе за симулаторе лета био развој домаћег робота DELTA концепције као једне од најбржих у свету. Роботи ове концепције омогућавају веома кратка циклусна времена тако да се на пример, за само 60 секунди може веома прецизно извршити и до 120 манипулационих циклуса.

(Извор: Машински факултет)

 

ICQ 2017 – “Квалитетом ка европским и светским интеграцијама”

“Квалитетом ка европским и светским интеграцијама” , мото је 14. Међународне конвенције о квалитету – ICQ 2017 која се, у организацији Јединственог удружења Србије за квалитет – ЈУСК и Европске организације за квалитет – EOQ, одржава од 5. до 7. јуна на Машинском факултету у Београду. Скуп, којим се обележава 55-гдишњица ЈУСК-а и 50 година чланства у EOQ, подржале су бројне домаће и међународне институције и организације.

Циљ скупа, који је окупио водеће домаће и стране експерте у области менаџмента квалитетом, је да обезбеди међународни форум за размену знања, искуства, истраживачких резултата и информација о различитим аспектима стања, развоја и примене QМ-а.

Првог дана Међународне конвенције о квалитету одржано је Пленарно заседање, а уводно предавање на тему Integrated management systems, одржао је један од водећих светских стручњака у области менаџмента квалитетом, проф. др Станислав Карапетровић са Техничког факултета Универзитета Алберта у Канади. О искуствима развијених земаља у области QМ говорили су најугледнији стручњаци из САД, Немачке, Израела, Словачке, Бугарске…

У оквиру ICQ 2017 одржава се и 13. ЈУСК конвенција током које ће бити одржано око 20 домаћих и међународних конференција на којима ће бити презентовано више од 100 прихваћених радова на тему из области самих конференција.

(Извор: Машински факултет)