УНЕСКО и Влада Јапана: Конкурс за десет стипендија

У оквиру заједничког програма УНЕСКО/Истраживчки програм Кеизо Обући, који финансира Влада Јапана, а спроводи УНЕСКО, отворен је конкурс за доделу 10 стипендија у циљу изградње људских капацитета.

Стипендије које додељује Влада Јапана намењене су за истраживачке пројекте у следећим областима:

–          – животне средине (са нагласком на смањење ризика од катастрофа),

–          – интеркултурног дијалога,

–          – информационих и комуникационих технологија и

–          – мирног решавања сукоба.

Све номинације се подносе преко Националне комисије за сарадњу са УНЕСКОМ (контакт Националне комисије за сарадњу са УНЕСКОМ налази се на сајту http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php), а рок за пријаву је 30. новембар 2018. године.

Информације о критеријумима за избор, условима и процедурама налазе се на линку: https://en.unesco.org/fellowships/keizo-obuchi/institutional-page/new-launching-cycle-2018

Формулари за пријаву налазе се на следећим линковима:

https://en.unesco.org/fellowships/keizo-obuchi/sites/fellowships.keizo-obuchi/files/file_fields/2018/06/21/Fellowship_Application_form_English_2018.pdf

https://en.unesco.org/fellowships/keizo-obuchi/sites/fellowships.keizo-obuchi/files/file_fields/2018/06/21/Information%20sheet%20English.pdf

Стипендије Краљевине Мароко

Влада Краљевине Мароко обезбедила је 15 стипендија за студенте Републике Србије заинтересоване да своје школовање наставе на високошколским институцијама у овој земљи у школској 2018/2019. години, у области техничких наука. Настава се одржава на француском језику, а за студенте који не поседују тражени ниво знања француског језика, биће организовани курсеви језика. Рок за подношење пријава је 15. август 2018. године. Додатне информације могу се наћи на www.amci.ma .

Стипендије Владе Републике Мексика за 2019. годину

Влада Републике Мексика објавила је конкурс за стипендирање странаца у 2019. години. Текст конкурса је објављен у одељку „Стипендије и курсеви академске сарадње“ секције „Акције и програми“ на јединственом Владином порталу на следећој адреси: http://www.gob.mx/amexcid/acciones-y-programas/becas-para-extranjeros-29785.

Све пријаве српских држављања морају бити обављене електронски, путем Система за управљање академском сарадњом (SIGCA) (https://sigca.sre.gob.mx/login). Због тога је неопходно да кандидати приложе документацију по упутствима система и у складу са наведеним у Конкурсу за 2019. годину. Систем SIGCA ће бити отворен до 28. септембра 2018. године, како би заинтересовани могли да пошаљу своје пријаве. Резултати ће бити обајвљени од 5. децембра 2018. године.

Стипендије се нуде само у областима и за институције које су изричито наведене у Конкурсу за 2019. годину. Треба истаћи да електронске пријаве које не испуњавају све потребне услове из конкурса неће бити укључене у процес селекције. За 2019. годину, у оквиру билатералног плана са Србијом, нуде се 2 стипендије: 2 нове стипендије (2 доступне од марта 2019. године).

У вези са пријавама за COLMEX, FLACSO и Ибероамерички Универзитет (UIA) дефинитиван пријем на студије условљен је испуњавањем различитих процеса које спроводе те институције.

Стипендије компаније MESSER TEHNOGAS AD

Компанија MESSER TEHNOGAS AD у школској 2018/19 години додељује осам стипендија студентима модула Заваривање и заварене конструкције, и то шест стипендија на првој и две стипендије на другој години мастер академских студија. Критеријум за добијање стипендије на првој години мастер академских студија је просечна оцена са основних академских студија. Стипендије су бесповратне и нису обавезујуће.

Музеј Николе Тесле тражи демонстраторе на сталној поставци

фото: Музеј Николе Тесле

Музеју  Николе Тесле у Београду потребни су демонстратори на сталној поставци. У сарадњи са студентском задругом Универзитета у Београду ангажује студенте Машинског и Електротехничког факултета који имају добар просек оцена и одлично говоре енглески језик. У обзир долазе и дипломирани инжењери наведених факултета, као и стручњаци других профила којима је блиска ова област.  Више информација о конкурсу путем телефона 011/24 33 886, радним данима од 10 до 15 сати. Пријаве послати на имејл info@tesla-museum.org

 

CADCAM Data – Dassault Systemes студентско такмичење

CADCAM Data позива студенте Универзитета у Београду да учествују у Dassault Systems  годишњем такмичењу слањем пројекта из академске 2017/2018 године израђеног на било ком софтверском решењу компаније  Dassault Systèmes.

Десет такмичара биће одабрано гласањем на Facebook-у (топ 10).  О првој награди одлучиваће стручни жири који ће заседати у централи компаније Dassault Systèmes у Паризу. Parizu. Стручни жири бираће и три пројекта по брендовима  CATIA, SIMULIA i SOLIDWORKS.

Више о такмичењу.

Правила “Project of the Year” Facebook такмичења.

 

Наградни конкурс „Светлана Ђурђевић Лукић“ за студентске радове

Центар за истраживање јавних политика (ЦЕНТАР) позива све заинтересоване студенте основних, специјалистичких, мастер и докторских студија да учествују на другом наградном конкурсу за најбоље радове из области људске безбедности. Рок за достављање радова је 15. септембар 2018. године.

Наградни конкурс „Светлана Ђурђевић Лукић“ настао је са идејом промоције и операционализације концепта људске безбедности. Дугогодишњи ангажман и допринос емпиријском и теоријском истраживању људске безбедности којим се трагично преминула кооснивачица ЦЕНТРА бавила, представља покретачку идеју овог наградног конкурса.

Имајући у виду да је Светлана Ђурђевић Лукић трагично страдала у саобраћајној несрећи, поред дефинисаних тема овогодишњег конкурса, ЦЕНТАР позива студенте да кроз своје радове дају допринос теми безбедности у саобраћају.

Теме овогодишњег конкурса су:

  • Постконфликтна друштва и пролиферација лаког и малокалибарског оружја;
  • Безбедност рањивих група;
  • Информациона (сајбер) безбедност;
  • Природне катастрофе и безбедност у заједници;
  • Нови изазови здравствене безбедности;
  • Безбедност у саобраћају;

Најбоља два рада (један рад из категорије основних студија и један рад из категорије студија другог степена) биће награђени тромесечном, односно двомесечном стипендијом. Радови ће бити објављени у двојезичном зборнику заједно са осталим одабраним радовима. Ауторима радова ће награде бити додељене на свечаности која ће бити одржана у децембру 2018. године у Београду. О условима конкура можете погледати овде.

Обавештење за студенте кориснике стипендија Владе Републике Србије

Почев од исплате стипендија за јун месец 2018. неће више бити дозвољено преузимање стипендија у туђе име на основу овлашћења. Сваки стипендиста биће обавезан да преузме једино своју стипендију у своје лично име стриктно у за то предвиђеном термину.

Преузимање стипендија у туђе име биће могуће једино у ситуацијама када то захтева одсуство ради научно-истраживачког рада или из здравствених разлога. Међутим, у тим ситуацијама биће неопходно да наведено овлашћење буде оверено код јавног бележника.

Конкурс за најбољи мастер рад у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије

Друштво термичара Србије и Енергопројект Ентел а.д. традиционално организују Дан енергије – Србија који се одржава у оквиру Европске недеље одрживог развоја (The EU Sustainable Energy Week – EUSEW).

У оквиру манифестације додељују се награде за најбољи мастер рад из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. Конкурс је отворен од 18.05 до 01.06.2018. године у 17 часова.

На конкурсу могу учествовати кандидати који су одбранили мастер рад у периоду од 01.05.2017. до 01.05.2018. године на универзитетима у Србији (Машински, Електротехнички, Грађевински факултет или неки други факултет).

Све информације о конкурсу доступне су на сајту Друштва (www.drustvotermicara.com). Пријава на конкурс врши се преко следеће адресе http://www.drustvotermicara.com/dan-energije-srbije-2018/

Проглашење победника биће обављено 08. јуна 2018. године на манифестацији поводом Дана Енергије – Србија.

Све информације о конкурсу доступне су и на сајту Друштва термичара Србије:  www.drustvo-termicara.com.

.

MEXT 2019 – Стипендије Владе Јапана

Амбасада Јапана обавештава се заинтересоване кандидате у Републици Србији и Црној Гори да је у току конкурс за  MEXT 2019 – стипендије Министарства образовања, спорта, науке и технологије Владе Јапана за студенте из Србије и Црне Горе. Конкурс је отворен до петка, 25. маја 2018. године.  (http://www.yu.emb-japan.go.jp/itpr_sr/konkursi_2.html )

Постоје две категорије стипендија:

Стипендије за основне студије у Јапану. Детаљније информације о формуларима можете преузети на http://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-аpplications_undergraduate.html

Стипендије за студенте истраживаче/постипломце. Услове о стипендијама и формуларе можете преузети на: http://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_research.html

Обе категорије стипендија укључују и обавезно тестирање знања енглеског и јапандкосг језика. За додипломске студије ће се, у зависности од области студирања, обавити тестирање знања математике, физике, хемије и биологије на енглеском језику.

О датуму и месту одржавања испита кандидати ће бити обавештени по завршетку пријавног периода.

За додатне инфорамције можете контактирати Одељење за културу и медије Јапанске амбасаде.