Шести „Coke summership” програм летње праксе

Компанија Coca-Cola HBC Србија позива студенте треће и четврте године, апсолвенте, дипломце,  полазнике мастер студија, као И све оне који су у претходне две године дипломирали, да се пријаве на шести Coke Summership програм летње праксе.

Сви заинтересовани студенти који желе да повећају своје шансе за успешан почетак пословне каријере, стекну додатна знања и проведу узбудљиво лето радећи са запосленима у компанији, могу се пријавити у периоду од 12. марта до 9. априла на сајту www.cokesummership.com.

У програму је до сада учествовало преко 150 полазника, а њих више од 50 је добило запослење у компанији.

Програм праксе студентима пружа прилику да стекну прва радна искуства, као и да кроз рад са менторима, едукацију, тренинге и упознавање функционисања великог пословног система успешно започну пословну каријеру и унапреде теоријски стечена знања са својих факултета.

Студенти ће током шестонедељног програма имати прилику да усаврше своје лидерске способности, пословну комуникацију и ефикасно управљање временом, вештине у управљању пројектима, као и вештине презентовања. На недељном нивоу, полазници ће имати прилику да стичу искуство кроз четири дана рада на конкретном пројекту са ментором, а имаће и један дан интерактивних предавања у којима су предавачи топ менаџери компаније, али и стручњаци из пословних организација са којима компанија сарађује.

Сви студенти који заврше програм добијају потврду о завршеној пракси, а улазе и у базу за потенцијалне запослене компаније  Coca-Cola HBC Србија.

Програм студентских стипендија компаније ManpowerGroup

Поводом прославе десетогодишњице пословања у Србији Компанија ManpowerGroup креирала је програм студентских стипендија са циљем развоја талента код студената државних универзитета на територији Републике Србије, као један од пројеката усмерених на прославу десетогодишњице пословања у Србији.

Програм под називом „Видимо таленте скривене у вама“ за циљ има финансијску подршку 20 стипендиста различитих факултета, државних универзитета на територији Републике Србије, у распону од 100 до 200 евра месечно, првенствено усмерен на развој талента и вештина сваког појединца.

Конкурс је отворен до 31.03.2018. године за студенте треће и четврте године основних студија, чије се школовање финансира из буџета и који су држављани Републике Србије, за следеће групације факултета: Факултети друштвено – хуманистичких наука; Факултети природно-математичких наука; Факултети медицинских наука; Факултети уметности.

Дефинисани критеријуми за доделу стипендије обухватају: Успех на факултету (висина просечне оцене свих положених испита и динамика студирања); Материјално стање (опис материјалног стања и износ примања кандидата и чланова уже породице); Професионални интервју (реализован од стране ManpowerGroup HR  консултаната, предвиђен за кандидате који уђу у ужи избор).

За додатне информације о програму студентских стипендија „Видимо таленте скривене у вама“ посетите:https://goo.gl/ufz8AC.

МПНТР: Расписан конкурс за пријем младих истраживача на научноистраживачке пројекте

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позвало је младе, талентоване истраживаче, студенте докторских наука да се пријаве на конкурс којим се омогућава пријем 1.000 младих докторанада на текуће научноистраживачке пројекте.

Рок за подношење пријаве је 16. март, а на њега могу да се пријаве сви студенти докторских академских студија без обзира да ли су се раније пријављивали на својим институтима, факултетима или универзитетима.

Да би се пријавили на конкурс потребно је да су држављани Републике Србије, да имају највише 30 година, редовност студирања и укупну просечну оцену 9.

Кандидати који се пријављују на позив Министарства попуњавају електронски Пријаву која се налази на адреси:  http://doktorandi.mpn.gov.rs.  Све о условима  учешћа на Конкурсу, као и  , потребној  документацији можете погледати овде.

У складу са тачком 4. Позива, млади истраживачки Машинског факултета у Београду  пријаву и потребну документацију достављају Канцеларији продекана за НИД, најкасније до 15.03.2018. године до 10 часова.

Комплетна документација за све истразиваче биће обједињена и поднета МПНТР у складу са роком из Позива (16.03.2018. године).

(Извор: Машински факултет)

Дан отворених врата Француког института: Све о студиирању у Француској!

Све о условима студирања у Француској, стипендијама Владе Републике Француске и курсевима француског језика студенти који су заинтересовани да школовање наставе на  француским факултетима имаће прилике да сазнају на Дану отворених врата у Француском иституту, у четвртак 1. марта од 11:00 до 16:00 часова. 

На програму су : Презентације студија у Француској и стипендија Владе Републике Француске од 11:15 до 12:15 и од 14:00 до 15:00; Курсеви школе језика Француског института у Србији: Медијатека Француског института.

Стипендије Републике Кореје

Национални институт за међународно образовање при Министартву образовања Владе Републике Кореје расписао је конкурс за постдипломске студије у Републици Кореји за 2018. годину. Три држављанина Србије и један држављанин Црне Горе добиће државну стипендију Владе Републике Кореје за мастер и докторске студије, под називом  pod nazivom „2018 Korean Government Scholarship Program for GraduateDegrees“.  Рок за предају докумената Амбасади Републике Кореје у Београду јесте 15. Март 2018. Године.

Стипендија обухвата: повратну авионску карту, месечну стипендију у износу од 900 хиљада KRW, курс језика у року од годину дана, пуну школарину за мастер или докторске тудије, здравствено осигурање током боравка у Кореју, додатне бонусе за изузетно потигнуте резултате током студија.

Процес пријаве је подељен по фазама, од којих је прва фаза селекције у амбасади Републике Кореје у Србији, након чега пријаве преузима National Institute for International Education (NIIED), који даље врши селекцију одабраних студената. Дужина трајања целог програма је 3 године за мастер и 4 године за докторске студије.

Информације о потребној документацији, као и водич за пријаву можете погледати  на сајту Амбасаде Републике Кореје у Београду или на порталу Нај студент.

Попуњену документацију, односно пријаву за овај програм треба поднети Амбасади Републике Кореје најкасније до 15. Марта, на адресу Милоша Савчића 4, 11000 Београд. Списак кандидата који су прошли у други круг селекције, односно интервју у амасади, биће накнадно објављен, а интервју ће се одражати између 26. и 28. Марта. Настава на мастер и докторским студијама почиње у септембру 2018. Године.

Уколико имате додатних питања можете се обратити Амбасади Републике Кореје на мејл: koreaemb.rs@mofa.go.kr

„Награде Веселина Лучића” за 2018. годину

По одлуци Задужбине Веселина Лучића , Универзитет у Београду је расписао конкурс за избор најбољег књижевног остварења наставника и сарадника на Универзитету у Београду и конкурс за најбоље научно остварење наставника и сарадника (Универзитета у Београду).

Први конкурс Задужбине Веселина Лучића за 2018. годину односи се на избор најбољег  научног остварења  наставника и сарадника Универзитета у Београду, објављеног у 2017. години.

На Конкурс се могу пријавити следећа научна остварења: монографија, поглавље у монографији и научни рад. Наведена научна остварења морају бити штампана код еминентног домаћег, односно страног издавача са две приложене рецензије.

Неће се узимати у разматрање зборници радова са научних скупова, као ни уџбеничка литература. Уз пријаву треба поднети шест примерка научног остварења, потврду о радном односу на Универзитету у Београду и кратку биографију.

Такође је расписан Конкурс за доделу Награде Веселин Лучић за најбоље књижевно остварење  остварење наставника и сарадника Универзитета у Београду, објављено у 2017. години.

Да би књижевно дело ушло у избор за Награду Веселин Лучић, мора задовољити следеће критеријуме: мора бити oстварење једног аутора, мора бити објављено као засебна монoграфија у најмање 300 примерака, са ЦИП записом и ISNB бројем; треба да има три табака –  48 страна и мора бити објављено први пут у 2017. години.

У избор могу ући само уметничка остварења: роман, збирка приповедака, збирка песама, драма, есеј, путопис, мемоари.

Уз пријаву треба поднети шест примерка књижевног остварења, потврду о радном односу на Универзитету у Београду и кратку биографију.

Награде оба конкурса, у нето износу од по 300.000,00 динара, доделиће се из средстава Задужбине Веселина Лучића.

Пријава на конкурсе траје од 26. фебруара 2018. године до 27. априла 2018. године.

Пријаве се подносе на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг 1 са назнаком „За Конкурс Задужбине Веселина Лучића за најбоље научно остварење наставника и сарадника Универзитета у Београду“ или са назнаком: „За Конкурс Задужбине Веселина Лучића за најбоље књижевно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду“.

Избор најбољег научног остварења и најбољег књижевног остварења обавља жири који образује Одбор Задужбине. На основу предлога жирија Одбор Задужбине доноси коначну одлуку о додели награда.

(Извор: Машински факултет)

Нови циклус програма праксе у грчким компанијама “Грчком иницијативом до радног искуства”

Под патронатом Амбасаде Грчке у Београду, Хеленско привредно удружење Србије у сарадњи са Универзитетом у Београду, четврту годину заредом организује тромесечну праксу за студенате у компанијама-чланицама Удружења. Конкурс ће бити отворен до недеље 11.марта 2018.године (до поноћи).

Програм под називом “Грчком иницијативом до радног искуства” намењен је студентима завршних година основних и Master студија који желе да стекну прва радна искуства и на тај начин побољшају своје шансе на тржишту рада. Кроз програм је до сада прошло преко 60 студената који су квалитет праксе у евалуацијама оценили високим оценама, а најбољи су по обављеној пракси добили посао.

Ове године у програму ће учествовати компаније: Alumil YU Industry, LG Hemija, Mercure Belgrade Excelsior Beograd, Kleemann Liftovi, Intelli, Junior, Eurofast global, Inos Balkan, Eurobank i Eko Serbia.

Пријављивање студената ће се обављати преко портала  www.studentskapraksa.com

Неопходно је да кандидати направе кориснички налог у зони за студенте. Студенти који су заинтересовани да се пријаве за праксу морају обавезно да додају на свом профилу биографију – ЦВ. После стандардних корака верификације налога преко е-поште могу да приступе бази пракси, у којој се налазе детаљни описи отворених позиција за праксу и дугме за пријаву.

Селекцију кандидата ће обављати компаније учеснице у периоду до 16. марта 2018. Програм праксе ће трајати од 19.марта до 15.јуна 2018.

Завршна свечаност и додела потврда о обављеној пракси студентима организоваће се крајем јуна месеца.

(Извор: Машински факулет)

Конкурс за националне стипендије „За жене у науци“ 2018.

У партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Националне Комисије за Унеско и компаније L’Oreal Балкан и ове године отворен је конкурс за националне стипендије у оквиру програма “За жене у науци”, намењен научницама из Србије које се баве научноистраживачким радом у области природних наука. Конкурс је отворен до 31. марта 2018. године.

У склопу новог циклуса програма биће додељене три стипендије, свака у износу од пет хиљада евра у динарској противвредности.

За стипендије „За жене у науци“ могу да конкуришу научнице које се баве истраживањима у области природних наука, имају до 35 година живота и уписане су на докторске студије или су их већ завршиле.

Детаљне информације о начину пријаве (укључујући пријавни формулар и општа правила конкурса за 2018. годину) можете погледати на интернет адреси www.zeneunauci.co.rs

L’Oréal – UNESCO „За жене у науци“ је јединствени међународни програм који постоји од 1998. године а креиран је да промовише и охрабри жене које доприносе научном напретку у целом свету. Иницијатива „За жене у науци“ постала је референтна тачка за међународна научна достигнућа, врста јавног форума и непроцењив извор мотивације, подршке и инспирације женама у области науке.

Програм националних стипендија у Србији постоји од 2010. године и део је међународног програма L’Oréal – UNESCO „За жене у науци“ који укључује различите видове подршке и афирмације улоге жена истраживача у Србији и њиховог доприноса научном напретку. Учешћем у овом програму младим научницама омогућен је приступ међународној заједници жена у науци. Стипендисткиње ће бити проглашене на свечаној церемонији која ће бити одржана у Београду током јесени 2018. године.

(Извор: Машински факултет)

Societe General банка позива студенте МФ да учествују у Fluo Generator пројекту

Машински факултет у Београду подржао је Fluo Generator – нови пројекат Societe General банке чији је циљ да се кроз партнерство са факултетима подстакне и подржи иновативност и предузетништво студената и на тај начин помогне даљи развој друштвено одговорног пословања (CSR) и бизнис идеја у Србији.

Fluo Generator факултетима отвара простор да се промовишу и позиционирају као високошколске установе које подстичу и иновације и предузетничких дух, проширују базу будућих талената, а студенти могу да израђују и развијају сопствене иновативне пројекте и што је најважније да се повежу са инвеститорима, речено је, између осталог на стастанку Управе МФ са представницма Societe General банке.

Ова идеја је наставак прошлогодишњег Generator пројекта који је окупио више од хиљаду предлога за иновативна и одржива решења у привреди, а 40 најинтересантнијих ушло је у трку за награду за најбољу иновацију у привреди. Сада желимо да дођемо до што већег броја оригиналних идеја и иновација отвореног типа, које су резултат студентских промишљања, а најбоље ћемо медијски промовисати и представити потенцијалним инвеститорима, рекао је Саша Радовић, регионални менаџер Societe General банке за рад са становништвом. Радовић је позвао студенте свих модула на МФ да што пре дефинишу своје иновативне идеје, оформе тимове и пријаве се за учешће у овом пројекту.

Пријава ће трајати од 8. до 15. марта на сајту www.generator.rs, а студенти могу аплицирати и једноставним објашњењем идеје, коју ће касније развијати и представити као бизнис план.

Веома је важно да схватимо да иновацијама живот чинимо смисленијим и сталним инвестирањем унапређујемо, поручио је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић. Зато треба, додао је он, стално подстицати креативност, пре свега, код студената, будућих машинских инжењера, који ће током професионалне каријере морати да буду спремни да решавају сваки инжењерски изазов који доноси ново време, а не да чекају да га неко други реши. У том смислу овај пројекат свакако је подстицај генерисања креативности и у складу је са активностима Машинског факултета на унапређењу квалитета наставе, научноистраживачког рада, сарадње са привредом и међународне научне сарадње, закључио је Декан МФ.

Током састанка било је речи и о евентуалној подршци Societe Generale банке тиму “Друмска стрела” који већ 7 година веома успешно учествује у светски познатом такмичењу Формула Студент, а који је постао бренд не само МФ и Универзитета у Београд, него и целе Србије. Учесници састанка су се сагласили да би финансијска донација банке била само једнократна помоћ пројекту и да би било много сврисходније када би се кроз стипендирање студената обезбедило стално финансирање. С тим у вези, изнет је и предлог да Societe Generale банка у наредном периоду својим утицајем међу клијентима из привреде привуче потенцијалне инвеститоре пројекта “Друмска стрела”. То смо већ радили и отворени смо за ту причу, рекао је генерални менаџер Societe Generale банке за сарадњу са становништвом Саша Радовић.

Поред господина Саше Радовића и Декана МФ, састанку су присуствовали и продекан за наставу МФ проф. др Љубодраг Тановић, продекан за научноистраживачки рад МФ, проф. др Драгослава Стојиљковић, ментор тима “Друмска стрела”, проф. др Марко Милош, менаџери експозитура Социете Генерал банке Крунска и Ташмајдан, госпође Маја Петровић и Оливера Јанковић, вођа тима “Друмска стрела” Миљана Стојановић, студент продекан МФ Милош Ђоковић и представник Студентског парламента МФ Љубомир Симеуновић.

(Извор: Машински факултет)

Конкурс задужбине Ђоке Влајковића

У прилогу је Одлука о расписивању конкурса задужбине Ђоке Влајковића за подршку студентима у стручном и научном усавршавању. Рок за подношење пријава почиње да тече од 01. фебруара 2018. године.

Прилог: Пријава и одлука