Пети Конгрес студената технике у знаку информационих технологија

„Потенцијал савремених информационих технологија“ централна је тема овогодишњег, петог по реду, Конгреса студената технике, који је одржан од 15. до 18. марта на Златибору. Концепт скупа, који подразумева разматрање најактуелних тема из техничко-технолошких наука привукао је велики број факултета – учесника Конгреса, који из године у годину расте. Организатори су Савез студената Машинског факултета у сарадњи са Савезом студената Рударско геолошког факултета.

Студенти техничких факултета из земље и региона имали су прилику да се упознају са различитим аспектима енергетског, информационог и геолошког потенцијала за напредак и развој нове технологије. У складу са водећим светским трендовима у области ИТ технологија, поред едукативних предавања, учесници конгреса имали су прилику  да виде како се на практичан начин  примењују савремене технологије. Као предавачи, радо су се одазивали  стручњаци из ресорних министарстава, еминентни професори Универзитета као и представници најуспешнијих компанија.

На свечаном отварању у Конгресном центру хотела Романија, учеснике је поздравио продекан за наставу Машинског факултета проф. др Љубодраг Тановић, нагласивши важност умрежавања студената, размене искустава и стицања додатних знања кроз различите видове неформалног образовања. Добродошлицу и успешан рад студентима су пожелели и председник Савеза студената МФ и студент продекан Милош Ђоковић и председник Савеза студената Рударско-геолошког факултета.

ИТ у машинском инжењерству

Радни део Конгреса започео је предавањем на тему „Информационе технологије у инжењерској пракси“. Говорећи о трендовима у  IT сектору, посебно у области инжењерских наука, доц. др Емил Вег са МФ је указао на чињеницу да су информационе технологије постале неизоставни аутоиндустрије, процесне технике, медицине, пољопривреде, комуникација, забаве, спорта па и домаћинства…

Веома интересантно предавање одржаио је шеф контроле квалитета у компанији „Горење-тики“ Мирослав Киш. Током предавања чији је назив „Доживљај топле воде“ учесницима је представио технологију производње бојлера од  уласка сировог материјала, лима, преко прераде у пресерају и заваривања до  монтаже готових апарата, као и  технологије испитивања и праћење рада  бојлера.

Другог дана Конгреса учесници су имали прилику да сазнају нешто више о Геоинформационом управљању у прецизној пољопривреди. Доц. др Војислав Симоновић са Катедре за инжењерство биотехничких система (ИБС) МФ, учесницима је представио и демонстрирао рад уређаја за комплетно испитивање земљишта и указао на значај и широк спектар управљања сателитским навођењем пољопривредних машина.

Представници компаније Атлантик групе представили су  аутоматизоване процесе за производњу хране разних асортимана. Не улазећи у детаље процеса указали су на комплексност производних процеса, као и на који начин информационе технологије скраћују време добијања готових производа.

Велику пажњу учесника привукло је предавање на тему „Симулирано управљање летелицама“, које су одржали маст.инж.маш. Милош Петрашиновић и инж.маш Михаило Петровић са Машинског факултета. Они су том приликом говорили о информационим технологијама у ваздухопловном инжењерству и развоју система управљања, а затим су  приказали свој пројекат који су развили током студија, а реч је квадрокоптеру- беспилотној летелици и симулатору лета, односно платформи са шест степени слободе помоћу које се у реалном времену може управљати поменутом летелицом.

Занимљиво је било и предавање доц. др Огњена Пековића са Машинског факултета који је говорио на тему „ Управљање животним циклусом производа  – савремена софтверска решења“. Указавши на  уобичајене проблеме конструктора без PDM-a он је посебну пажњу посветио управљању животним циклусом производа и његовом развоју на тржишту. Приказана су PLM I PDM решења а нека од њих су сигурна, мрежна сарадња, размена података и поновна употреба у целом предузећу.

„Како зрачиш тако и привлачиш“

„Како написати CV” тема је предавања које су одржали представници Центра за развој каријере Универзитета у Београду. Такође је одржана и радионица „CV клиника индивидуалне консултације“, на којој су студенти предавали свој CV стручном особљу Центра који су им сугерисали како и на који начин да се што боље да се представе будућем послодавцу.

Радионице Центра за развој каријере настављене су и трећег дана Конгреса, предавањем на тему  „Како се припремити за разговор за посао“.  Студенти су добили бројне корисне савете за стил облачења, технику говора тела, као и препоруку да увек имају на уму мото „Како зрачиш тако и привлачиш“.

Истог дана, проф. др Часлав Митровић и доц, др Горан Воротовић одржали си предавање „Машинство и информационе технологије“. Проф. др Часлав Митровић је указао на важност одржавања скупова посвећених савременим информациониим технологијама. Изразио је задовољство због присуства великог броја Технички факултета – учесника изразивши наду да ће у наредном периоду тај број бити већи. Доц. др Горан Воротовић је приказао  видео о развоју ваздухопловства с посебнм освртом на напредак примене ИТ од настанка до данас.

О томе  како осигурати чување  података –  CLOUD сертификацији, говорили су представници компаније SGS, који су приказали и агенду: Безбедности података – избор пружаоца cloud услуга, StarAudit критеријум сертификације као и акредитације и сертификације.

Дипл. инж. технологије Јадранка Радосављевић заменик директора у компанији AuroraGreen одржала је предавање на тему „Процена ризика и анализа последица од хемијског удеса применом програмског пакета Aloha“.  „Живот и прикљученија Дигиталног документа“ тема је предавања, проф. др Ранке Станковић са Рударско-геолошког факултета . Професорка се осврнула и на индексирање докумената и кратак преглед дигиталних библиотека. Радни део скупа завршен је радионицом Центра за развој каријере БУ – „Симулација интервјуа за посао“.

Пети Конгрес студената технике завршен је у недељу када је одржана и церемонија свечане доделе сертификата студентима који су активно учествовали у већини радионица и предавања.

(Извор: Машински факултет)

Forum on Smart Energy Carriers – Машински факултет, 22. и 23. март

Машински факултет Универзитета у Београду у сарадњи са SMARTCATs Cost Акцијом  организује дводневни Форум на тему Smart Energy Carriers for Distributed Energy Production-Research and Innovation Technology Perspectives. Основни циљ скупа, који је заказан за 22. и 23. март, је окупљање еминентних чланова образовних и истраживачких институција из европских земаља и младих истраживача (MSc и PhD студенти, студенти постдокторских студија).

Током дводневног Форума, одржаће се предавања и округли сто у оквиру којих ће предавачи приказати своја досадашња истраживачка искуства из области развоја технологија за производњу и унапређење енергетских система (нове технологије сагоревања, пиролиза, гасификација, HTL процеси, процеси унапређења горива и сл.), анализа процеса производње биогорива (екеприментална анализа, анализа кинетике процеса), финансирање пројеката из области развоја технологија за производњу и унапређење биогорива (Horizon 2020, ERC фондови итд.).

Основни циљ SMARTCATs COST Акције је ширење мреже између водећих европских универзитета и истраживачких институција у промовисању интелигентних енергетских система и повећања флексибилности по критеријуму горива и смањењу емисије угљеника као и подршка стратегији производње енергије из обновљивих извора.

Теме  Предавања – Технолошки развој кроз истраживање и иновације

 • Преглед стања и развоја биогорива
  • стање, потенцијали, перспективе
  • циљеви/баријере, енергетска стратегија и политика земаља ЕУ и земаља изван ЕУ
  • тржиште, стандарди, регулативе, критеријуми одрживости, препоруке
 • Преглед технологија производње биогорива
  • Проблематика складиштења
  • HTL, HTC, торефакција, пиролиза, гасификација, сагоревање
  • Биогорива: биогас, водоник, синтетички природни гас, метанол и сл.
 • Разумевање и унапређивање технологија производње биогорива, кроз примену експерименталних истраживања
 • Међународна сарадња – истраживачи и иновациони пројекти за технолошки развој (Horizon 2020, Erasmus+ итд.)
 • Финансијски аспекти и механизми подршке пројеката за развој технологија за производњу и унапређење пројеката из обновљивих извора енергија

 

 

Десета акција добровољног давања крви на МФ

Студенти Машинског факултета су десети пут за редом, учествовали у традиционалној хуманитарној акцији добровољног давања крви која се спроводи на Београдском универзитету. Акцију су организовали Институт за трансфузију РС и Студентски парламент, а поред студената, крв су дали и професори, као и ненаставно особље Машинског факултета МФ. Ово је друга акција по реду у овој школској години, а одзив студената је премашио очекиваних 50 давалаца. У акцији учествовало укупно 72 студената, од тога 13 девојака. Занимљив је  податак да је током  акције МФ постао богатији за 11 нових  давалаца.

Током школске године, на сваком факултету БУ организују се две акције добровољног давања крви, једна у зимском, друга у летњем семестру. Научно наставна већа  подржавају ове хумане актвности, што у великој мери олакшава хуманитарни рад студената и доприноси успешности акција.

 

(Извор: Машински факултет)

Успешни предузетници као гости у наставном процесу MФ

Директор брендинг агенције House Eleven Ltd. са седиштем у Финској Ивана Пешић Форбес,  недавно је у договору са проф. др Весном Спасојевић Бркић, одржала гостујуће предавање студентима друге године основних академских студија МФ који слушају изборне предмете Пословни менаџмент и Менаџмент производних процеса и поделила са њима своје вишегодишње искуство рада на пословима у области успешног развоја идентитета и стратегије бренда.

Тема предавања је била “Процес развоја бренда”. Препуна сала студената доказ је њихове жеље да чују више о проблемима развоја сопственог бизниса у пракси. Након презентације, организована је и “startup” радионица на којој су студенти имали прилику да сами осмисле и представе свој бренд.

Захваливши се госпођи Пешић Форбес на  пруженој прилици да чују искуства и са њом дискутују актуелне теме у области брендинга, студенти и њихова гошћа су се договорили  да оваква врста предавања, односно радионица постане традиција и да се убудуће  организује сваке године.

**************

Ко је Ивана Пешић Форбес

Након завршених студија, са 25 година, Ивана Пешић Форбес је постала најмлађи директор бренд комуникација у централној Азији. Ивана сада има више од 18 година искуства стеченог широм Европе и Азије у развоју успешних брендова и у изради стратегија и кампања за велике корпорације. Захваљујући стеченом знању и искуству, основала је и своју брендинг агенцију House Eleven Ltd. са седиштем у Финској, где тренутно живи и ради. Ангажована је као предавач на радионицама које се организују широм Европе и које имају за циљ да науче полазнике како да изграде свој бренд и постигну успех.

(Извор: Машински факултет)

Предавање: Миодраг Живковић, Linde Hydraulics

Господин Миодраг Живковић, директор постпродаје немачке компаније – Linde Hydraulics за цео свет биће гост Машинског факултета у Београду од 19. до 23. марта, где ће одржати низ интересантних предавања о развоју о    развоју аксијално-клипних мотора и пумпи. Студенти модула за моторна возила, механизацију, дизајн у машинству, термотехнику, термоенергетику,  прехрамбено машинство и пољопривредно машинство имаће прилику да се „из прве руке“ информишу о најновијим трендовима у области мотора и     пумпи  компаније  Linde Hydraulics.

Распоред предавања:

Понедељак, 19.03.2018. год. у 12 h сала 518 пети спрат– студенти модула за моторна возила, моторе и дизајн у машинству;

Среда, 21.03. 2018.год..у 12 h сала 518 пети спрат – студенти модула                                                                       за механизацију, прехрамбено машинство , пољопривредно машинство;

                                                              Четвртак.03.2018. год. у 12 h сала 518 пети спрат– студенти модула                                                                        за термотехнику, термоенергетику.

 

 

Гост МФ: др Салахудин Ахмед, ONR Global, Лондон

Др  Салахудин  Ахмед,  директор  за  научно-истраживачку делатност Глобалне агенције за морнаричка истраживања Сједињених Америчких Држава (US Office of Naval Resеаrch Global) са седиштем Лондону, гостовао је на Машинском факултету у Београду, где је одржао предавање на тему Programmatic Support of Scientific Research by the US Office of Naval Rese  rch Global“.

Добродошлицу др Ахмеду пожелели су  проф. др Милорад Моток, шеф Катедре за бродоградњу МФ и проф. др Игор Бачкалов са исте Катедре. Подсетимо, Машински факултет у Београду је успоставио успешну сарању са ONR Global прошле године током организације међународног научног  симпозијума  The  16th Internаtional Ship Stability Workshop, који је одржан у Београду.

Представљајући активности ONR Global,  др Ахмед је истакао да Агенција подстиче сарадњу међународне научне заједнице са  Морнарицом  САД  у истраживањима од заједничког интереса у оквиру научних дисциплина које обухватају  практично све инжењерске науке, рачунарство и информационе технологије, физику, хемију, биологију и математику… Затим је говорио о финансијским иструментима којима ONR Global подржава истаживачки рад, као и о научно-истраживачким активностима које су тој Агенцији занимљиве за финансирање.

Поред истраживача са МФ, предавању су присустовали наставници и истраживачи са других факултета и научних института Универзитета у Београду, који се баве фундаменталним и апликативним истраживањима, између осталог и механиком флуида, чврстоћом конструкција, нумеричким методама, науком о материјалима, акустичним и електромагнетним својствима различитих средина, итд.

(Извор: Машински факултет)

Завршени Београдски дани инжењера – EBEC 2018

У оквиру  Београдских дана инжењера на Машинском факултету  у Београду је, од 8. до 12. марта, одржана локална рунда једанаестог по реду Европског BEST инжењерског такмичења – EBEC Challange. Студенти су се надметали у две дисциплине – Тимски дизајн и Студија случаја. Победу у категорији Тимски дизајн однео је тим студената Технолошко-металуршког факултета – „Инжењери знања“ , а прво место у категорији Студија случаја припало је тиму „Наранџе“ са Факултета организационих наука.  Оба тима прдстављаће Универзитет у Београду и Србију  на регионалном EBEC- Балкан такмичењу које ће бити одржано у Нишу.

Организатор такмичења на коме учествују студенти техничко-технолишких и природно-математичких факултета је Удружење студената технике Европе – BEST Београд. О томе како је протекло такмичење, колико је тимова учествовало и да ли су сви такмичари успели да реше задатке, разговарали смо са координатором  такмичења Ненадом Крстићем и координатором за односе с јавношћу Марином Павловић.

Београдски дани инжењера још једном су показали да Србија има велики број младих креативних људи, оценио је Ненад Крстић, напомињући да је у такмичењу учествовало 48 студената са Машинског, Електротехничког, Рударско-геолошког, Технолошко-металуршког, Физичког, Грађевинског, Саобраћајног факултета и Факултета организационих наука. Такмичари су били подељени у 12 тимова, од којих се шест такмичило у категорији Тимски дизајн, а осталих шест је решавало Студију случаја.  Према Ненадовим речима  такмичење има вишеструки значај. Најважније је то што се студентима пружа могућност да кроз овај вид неформалног образовања прошире своје знање и припреме се за даљи рад и професионалне изазове који их очекују.

Задаци су и ове године били комплексни, што је додатно мотивисало такмичаре да дају све од себе и  реше професионални изазов у чему су и успели, додала је Марина. Тимски дизајн представља најкреативнију врсту такмичења у коме студенти имају задатак да конструишу и пројектују справу која врши задату функцију. Студија случаја омогућава студентима да кроз решавање и презентовање решења одређеног техничког или техничко-менаџерског проблема усаврше своје вештине, користећи се претходним искутвом и стеченим знањем.

Регионална рунда такмичења одржаће се у Нишу.  Задатак који ће тимови решавати током тог такмичења биће повезан са задацима осталих регионалних рунди такмичења, и усмерен ка решавању европског инжењерског проблема. За сваку такмичарску дисциплину биће одређен по један проблем, а након такмичења, сва добијена решења биће обједињена у једну целину и то ће представљати решење тог великог европског проблема, објаснила је Марина.

Поред локалне рунде EBEC Challange такмичења, у оквиру Београдских дана инжењера одржане су и радионице за усавршавање е личних вештина и Сајам науке.

(Извор: Машински факултет)

ЦИРП подржао Србију на путу Индустрије 4.0

Програм Индустрија 4.0  једна је од централних тема о којој је било речи на годишњем заседању Међународне академије за производно инжењерство (CIRP) у Паризу. Чланови водеће светске инжењерске организације за истраживања у области производног машинства, пружили су пуну поршку активностима Србије да се и простор Западног Балкана индустријализује на начин како се то већ увелико ради у великом броју земљама – користећи нове приступе и нове технологије.

Комитет ЦИРП-а  који се бави анализом и одобравањем научних конференција и стручних скупова, подржао је Међународну конференцију САД-ЕУ-Јапан-Србија/Технолошки самит  коју од 2016. године организује Машински факултет у Београду и у чијем је фокусу Индустрија 4.0.  „Србија је мапирана као једна од земаља, а МФ као један од центара, на простору Западног Балкана који континуирано и систематски организују научне и стручне скупове на ту тему,  истакао је проф. др Видосав Мајсторовић, који је као једини редовни члан ЦИРП-А из региона учествовао на заседању те организације.

Проф. Мајсторовић је представио  резултате прошлогодишње конференције која се бавила питањима  производње тзв. смарт производа и најавио план овогодишњег, трећег по реду, технолошког самита који ће бити посвећен примени модела Индустрија 4.0 у малим и средњим предузећима. Такоће је представио и рад који се односи на нове моделе и прилазе одржавања у концепту 4.0.

„Закључено је да континурано организовање оваквих скупова за Србију представља један од добрих праваца када је реч о Индустрији 4.0. Истовремено нам је сугерисано  да у конференцију укључимо и што већи број младих истраживача који се баве том облашћу,  као и предузећа која би своје пословање требало полако да преводе на концепт Индустрија 4.0“, навео је наш саговорник. Чињеница да ће на Конференцији и ове године учествовати око 15-так еминентних колега, чланова ЦИРП-а, из САД, Европе, Јапана, а по први пут и из Аустралије, набоље говори о подршци те организације нашој земљи.

Програм Индустрија 4.0 постао светски програм. После Немачке и САД, Јапан, Јужна Кореја, Кина, Тајван, Малезија и друге земље доносе своје програме индустријског развоја заснованог на тзв. internet of things, што подразумева умрежавање производних процеса и коришћење cloud i интернет технологије. У ЕУ, 14 од укупно 27 чланица, дефинисало је националне програме за Индустрију 4.0.

У почетку усмерен на индустрију, овај концепт се временом проширио и на услуге, фармацеутску индустрију, образовање… Према речима проф. Мајсторовића у ЦИРП-у се већ увелико  размишља о допуни програма инжењерског образовања за Индустрију 4.0. То је била прилика да истакнем пример МФ који, сагласно концепту Индустрија 4.0,  као посебан студијски програм од ове године уводи  ОАС – ИТ у машинству, рекао је наш саговорник, напомињући да ће у наредном периоду активности бити усмерене и на обезбеђивање лабораторијског простора за развој и практичну демонстрацију Индустрије 4.0.

„City production“ и Фабрике у космосу

Друга топ-тема о којој је ЦИРП дискутовао односила се на сајбер-физичку производњу и  концепт „city production“.  Сајбер-физичка производња је нови концепт аутоматизације машина, процеса и управљања машинама на бази „виртуелног клона“, објаснио је проф. Мајсторовић. Примера ради, наставио је, раније смо у аутомобилској индустрији имали фазе: прототип -„нулта серија“ а – испитивање, па тек онда редовну производњу. Данас није потребан  физички модел аутомобила који се испитује. Пројектовање,  моделовање, симулација и испитавање раде се у виртуелном свету, а први произведен комад аутомобила, одн. „виртуелни клон“, одмах иде купцу.

Концепт „city production“ који подразумева изградњу погона са сајбер-физичком производњом у стамбеним насељима, разматран је по први пут и добио је подршку већине чланова ЦИРП-а. Једностановно, додао је проф. Мајсторовић, технолошки развој је омогућио управљање и контролу буке, вибрација, загађења и више нема потребе да се фабрике праве килиометрима удаљене од центра града где не постоји потребна инфраструктура што битно поскупљује процес производње.

ЦИПР је по први пут разматрао и могућност производње у свемиру. Фабрике у космосу су нова ствар која, како је истакнуто, отвара безграничне могућности везане за различите ствари. Тај концепт се не доводи у питање, а акценат је стављен на решавање питања како то све направити, реализовати и управљати производњом у  безтежинском простору. Уверен сам да ће првих размишљања на ту тему бити већ следеће године, рекао је проф. Мајсторовић.

Током заседања је одржан је и низ научно-техничких комитета ЦИРП-а који обухватају различите области производног машинства, као што су машине,  технолошки системи, пројектовање, прецизно инжењерство, квалитет обрађених површина, адитивна производња, оптимизација процеса обраде и сл.

ЦИРП је најугледнија инжењерска организација за истраживања у области производног машинства у свету. Чини је 210 чланова из најразвијенијих земаља света – Северне Америке, Европе, Далеког Истока. Чланство се бира искључиво на основу научних критеријума. Сарадња за једном таквом организацијом је веома значајна, јер  омогућава увид у најновије трендове у области производног инжењерства, закључио  је на крају професор Мајсторовић.

(Извор: Машински факултет)

Вештачки имунитет у производним машинама будућности

Уз напредак сензорске технологије и уз напредак напредних рачунарских метода и технологија, рађање производних машина (или генерално машина) са имунитетом, које ће се можда саме поправљати (лечити) и вакцинисати, сасвим је могуће у будућности.

Аутор: проф. др Драган Ђурђановић, Машински факултет Униврзитета у Тексасу

Савремена пракса у напредним индустријама препуна је примера где инжењери и техничари морају да воде битку са кваровима и опе­рационим проблемима које никада пре нису видели. На пример, везе у комуникационим мрежама у ау­томобилској идустрији често пате од спорадичних прекида због мно­штва фактора, као што су покрет­не машине и компоненте (роботи), абразивна околина (уља, расхлад­не течности), па и људске грешке (инсталирање мрежа зависи од људи и довољно је да се конектор не причврсти довољно, и проблем лоше везе ће се појавити).

Такви проблеми (кварови на мрежи) су инхерентно јединствени сваки пут, јер је свака мрежа јединстве­на по конфигурацији и начину на који се користи, а и озбиљност (ре­лативна фреквенца) спорадичних прекида комуникације је увек једин­ствена. Стога не постоји “претходно искуство” на основу кога би се мо­гао направити модел таквог квара и на основу кога би се такви проблем препознавали и спречавали.

Овај проблем је огроман и аутор је имао искуства са аутомобилском фабриком у којој сваки минут праз­ног хода на траци кошта више од 25000УСД, па је један такав рела­тивно баналан проблем (спорадич­на лоша веза на мрежи) довео до четири и по сата дугог застоја у про­изводњи. Инжењери су морали да појединачно проверавају чворове на мрежи, док нису нашли пробле­матични чвор јер су протоколи кому­никације такви да чвор који је извор проблема може да буде последњи чвор који детектује да нешто није у реду и да тако буде последњи акти­ван чвор на мрежи [1].

 

ФЕНОМЕН “КУЛОНОВИХ КРИСТАЛА”

Све већа и израженија софисти­цираност производних система данас чини да последице кварова превазилазе чак и горе наведен пример. На пример, у [2] можемо видети податке добијене са алата за плазма-депозицију танких дија­лектричких филмова, што је један од критичних процеса у произ­водњи микро-електронских кола. У питању је процес у коме је неопход­но одржати варијације у дебљини филма испод ангстрема, и то преко целе повшине силиконске “галете” (silicon wafer) пречника 300мм на којој се штампају полупроводничка кола.

Машина у којој се тај процес одвија је таквог нивоа софистицираности да кад један мали делић те машине не одради своју функцију саврше­но, сви системи у машини реагују на то и изгледа као да је све у ма­шини поремећено. Уз то, ти поре­мећаји су тако мали да је јако теш­ко чак и детектовати тако нешто, пре него што производ изађе из машине, па се и на мерењима уста­нови да кола у ствари не раде. (У том тренутку галета, која би треба­ла да донесе произвођачу профит који често превазилази неколико десетина хиљада долара, постаје обичан фризби и све време и хе­микалије које су уложене у процес постају ништа друго до трошак уло­жен да се тај “фриз­би” лепо пресијава на светлу). И док рад [2] елегантно решава проблем де­тектовања квара да би се производња одмах заустави­ла и предупредило прављење ве­ликог броја скупих фризбија уместо софистицираних чипова, пронала­жење разлога зашто је дошло до проблема и поправака кварова је и даље неегзактна “уметност”.

Тако, баш у том раду, последња аномалија, коју су аутори успешно детектовали коришћењем скриве­них Маркових модела, довела је до вишедневног застоја на машини, јер инжењери који одржавају ту ма­шину нису могли да пронађу извор проблема (сваки дан застоја је од­носио милионе.  Реактивна комора машине (критич­ни подсистем у коме се одвија про­цес депозиције, који су инжењери и техничари одмах осумњичили, јер је она најчешћи извор детек­товане контаминације честицама) више пута је отварана, чишћена и затварана, али су се честице из­нова и изнова појављивале чим би процес био реактивиран. На крају је телефонски разговор са доктором квантне физике (зовимо га Ђорђе – иако му то није било име) и опис “чудних формација у комори” ре­шио проблем. Наиме, Ђорђе је сви­ма ставио до знања да “цели свет зна да су то Кулонови кристали” (Coulomb crystals).

Наравно, нико осим Ђорђа никада пре тога није чуо за тај феномен. Зато није чудно да је прво била потребна мала лекција из квантне физике (препуштамо читаоцу да изгугла шта је то), после чега су инжењери пронашли проблем у си­стему доставе материјала за танки филм, што је конзистентно са поја­вом Кулонових кристала и потврди­ло је дијагнозу доктора квантне фи­зике (дакле, квар није био у комори, где су га данима тражили).

Овакве ситуације, где инжењери и оператери морају да реше про­блем који никада пре нису видели и за који нема преседана у прак­си (или само ретки појединац зна шта је проблем), све су чешћи и причињавају све више штете. Тра­диционалне методе дијагностике и одржавања не могу да реше такве ситуације, јер базирају детектовање и решавање кварова на креирању модела сваког квара и затим пре­познавању ситуација које одгова­рају том моделу (модел може бити статистички, динамички, а у скорије време, све чешће видимо моделе базиране на неуралним мрежама или експертним системима). Међу­тим, како направити модел ако се тај квар никада раније није десио (а једном кад се деси, вероватно се на исти начин више никада неће мани­фестовати)?

 

ИМУНИ СИСТЕМ КАО МОДЕЛ ЗА „ДЕТЕКТОРЕ АНОМАЛИЈА“

Одговор можда треба тражити ван машина. Можда га треба потражити у људском телу и решити га онако како наш људски имуни систем решава проблем вируса (антигена) које никада пре тога није видео. Такав један концепт се истражује у истраживачкој групи аутора овог текста [3] и успешно је тестиран у симулацијама неколико подсистема аутомобилских мотора [4,5]. Идеја је да у машини имамо флоту детектора аномалија који ће скенирати подсистеме у машини и тражити оне делове машине који не функционишу како треба.

Ти детектори у форми “лутајућих софтверскх агената” (програма који могу да се вежу за разне улазе и излазе) имају само моделе “нормалне операције” система за које се везују и могу детектовати кад ти “нормални модели” више нису валидни. Кад се детектује квар у неком подистему, тај софтверски агент, назовимо га “детектором аномалија”, остаје везан за тај подсистем и почиње да се грана и дели у више детектора аномалија који се везују за мање подподсистеме подсистема у коме је откривена аномалија.

Гранање се наставља док се детектори не прошире кроз читав подсистем који више не ради како треба, с тим што се детектори који не детектују никакав проблем више не деле, док се они који детектују аномалију даље деле све док такве поделе више нису могуће – дакле док не дођу до нивоа најмање компоненте у којој више не можемо да дефинишемо ситније подсистеме. Таква компонента може бити отпорник, вентил, сензор или нека друга јединица која се може заменити/оправити много ефикасније него велики подсистем, као што је мотор, или реактивна комора. Сви ти детектори имају само моделе нормалне операције Система и не требају им модели који одговарају аномалном (поквареном) стању, што је неопходно код традиционалних диагностицких метода и Система.

Читав процес описан у претходном пасусу личи на процес како наше тело реагује кад је нападнуто или кад се страно тело појави у њему. Главни проблем је детектовати “напад” и изоловати “нападача”. Детектори аномалија личе на антитела у нашем телу у смислу да се везују за подсистеме у машини који више не раде како треба (ти системи су антиген, или вирус због кога наша машина више не ради како треба) и кроз процес дељења кроз конституентне подсистеме Система у коме је нађена аномалија, наши детектори аномалија ће изоловати све подсистеме и компоненте у којима динамика (модел) изгледа нерегуарно. Антитела у нашем телу раде управо то – везују се за антигене (страна тела, вирусе), после чега наша бела крвна зрнца поједу све што антитела “обележе” као страно тело (кад наш имуни систем направи грешку и обележи наше сопствене ћелије, настају аутоимуни поремећаји – другим рецима, ни наш имуни систем није идеалан, али принцип по коме ради је заиста фантастичан и добро се показао у ових неколико милиона година наше еволуције).

  

„ВАКЦИНАЦИЈА МАШИНА ЈЕ ПИТАЊЕ ВРЕМЕНА

Као што је речено, аутор овог текста је већ обавио значајна истраживања у реализацији овакве визије у аутомобилским моторима, где је више незгодних кварова детектовано и локализовано у симулацијама система за доставу горива у бензинским моторима [4], или у системима за рециркулацију издувних гасова у дизел моторима [5]. Занимљиво је да аналогије са људским имуним системима иду тако далеко да праћењем рачунарског оптерећења у контролеру можемо видети и “температуру” коју аутомобилски мотор добија кад “убацимо” квар, односно вирус у њега. Чак постоји и могуцност да “вакцинишемо” машину против појединих кварова чим једна или неколико сличних машина доживе такве кварове и развију “антитела” (моделе) за те кварове. Све је то, наравно, у будућности, али не предалекој и могуће је извести барем у истраживачким лабораторијама пре но што тако нешто заживи и у свакодневном животу.

Тренутна истраживања су фокусирана на то да се оваква визија вештачких имуних система реализује у производним машинама високе технологије, као што је горе описана машина за депозицију танких филмова, или друге машине у микроелектроници и нано-технологији. Велики проблем је што су, за разлику од аутомобилских мотора, интеракције међу подсистемима у, рецимо машини за депозицију филмова, или у литографским машинама , толико дубоке и непрегледне да их је немогуће раздвојити помоћу сигнала и сензора које данас добијамо из тих машина (потребни су бољи, бржи сензори и много више њих него што је то сад случај). Због таквих комплексних и непрегледних интеракција и имамо ситуацију да изгледа као да је “све покварено” и експертско разумевање машине и феномена (или Кулонових кристала) је неопходно да се реши скоро сваки квар.

Уз напредак сензорске технологије, и уз напредак напредних рачунарских метода и технологија, рађање производних машина (или генерално машина) са имунитетом, које ће се можда саме поправљати (лечити) и вакцинисати, сасвим је могуће у будућности.

 

ЛИТЕРАТУРА:

 

 • Lei, D. Djurdjanovic, L. Barajas, G. C. Workman, J. Ni and S. Biller, “DeviceNet Network Health Monitoring Using Physical Layer Parameters”, Journal of Intelligent Manufacturing, Vol. 22, pp. 289-299, 2011.
 • Zhang, A. D. Bailey, III, and D. Djurdjanovic, “Bayesian Identification of Hidden Markov Models and Their Use for Condition-Based Monitoring,” IEEE Transactions on Reliability, Vol. 65, No. 3, pp. 1471-1482 September 2016.
 • Djurdjanovic, “Distributed Anomaly Detection for Timely Fault Remediation in Modern Manufacturing,” Reports from the National Academy of Engineering Symposium on Frontiers of Engineering, The National Academy Press, Washington, DC, pp. 29-43, 2013
 • E. Cholette, J. Liu, D. Djurdjanovic and K. Marko, “Monitoring of Complex Systems of Interacting Dynamic Systems,” Applied Intelligence, vol. 37, no. 1, pp. 60-79, 2012.
 • Cholette and D. Djurdjanovic, “Precedent-Free Fault Isolation in a Diesel Engine EGR System”, Transactions of ASME, Journal of Dynamic Systems, Measurement and Control, Vol. 134, No. 3, pp. 031007-1 – 031007-11, 2012.

(Извор: „INGENIOSUS“ – лист Машинског факултета)

NOVIMAR пројекат: Ка аутономним бродовима

Научно-истраживачки пројект NOVIMAR (NOVel Iwt and MARitime transport concepts) проучава могућности за успостављање новог концепта речног, морско-речног и приобалног транспорта бродовима који плове у конвоју (vessel train) при чему само водећи брод (lead vessel) има посаду, док је посада бродова-пратилаца (follower vessels) значајно редукована или је уопште нема. То значи да бродови имају одређен степен аутономије, односно, њима се даљински управља са водећег брода.

Пројекaт NOVIMAR се финансира из средстава Европске уније у оквиру програма подршке истраживању и иновацији Horizon 2020, а Машински факултет Универзитета у Београду једина је научно-истраживачка институција из Србије заступљена у пројекту, изјавио је проф. др Игор Бачкалов са Катедре за бродоградњу, који је и координатор пројекта испред МФ.

Међународни конзорцијум ангажован у пројекту чине 22 партнера из Холандије, Немачке, Француске, Белгије, Норвешке, Шведске, Аустрије, Мађарске и Србије, а водећи партнер је холандски Netherlands Maritime Technology Foundation (maritimetechnology.nl). Према речима проф. Бачкалова, Катедра за бродоградњу Машинског факултета учествује у истраживачким задацима пројектовања и процене сигурности бродова који треба да плове у конвоју даљински управљаних бродова. Пројект је званично почео 1. јуна 2017. и траје четири године.

Међу бродовима у конвоју веза није физичка, већ дигитална. Смањењем трошкова посаде и интеграцијом речног транспорта са морским, конвој даљински управљаних бродова принципијелно пружа значајне могућности за повећање ефикасности водног транспорта. С друге стране, овакав концепт представља велики изазов сигурности пловидбе која подједнако зависи како од техничких, пројектантских мера тако и од вештине и искуства заповедника и посаде.

(Извор: „INGENIOSUS“ – лист Машинског факултета)