„Деда-Мраз у последњи час“ – Новогодишња представа за децу

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Фото: Pixabay

Синдикат МФ, у сарадњи са Машинским факултетом и Иновационим центром МФ, и ове године је  припремио новогодишњу прославу и пакетиће за децу запослених на МФ. Програмом прославе, која ће бити одржана у недељу 17. децембра  у 14 часова у Амфитеатру А, предвиђено је извођење комичне, едукативне и инерактивне представе „Деда-Мраз у последњи час“, у организацији  Бобе Латиновић, првакиње позоришта „Бошко Буха“. Након тога Деда-Мраз ће деци уручити пакетиће уз фотографисање.

(Извор: Машински факултет)

Докторска дисертација на увид јавности

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„ХИБРИДНИИ СИСТЕМ УПРАВЉАЊА СТРУЈАЊЕМ У АЕРОТУНЕЛИМА ВЕЛИКИХ БРЗИНА“ докторанда БИЉАНЕ ИЛИЋ, дипл. маш. инж.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

 

Београд, 23.06.2017. год.

Летња пракса у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Обавештавамо вас да је отворен трећи циклус конкурса за стручну праксу у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
У оквиру трећег циклуса је за студенте Машинског  факултета обезбеђено 13 места. Конкурс је отворен до 18. јуна  2017.
У прилогу се налази позив за студенте као и преглед отворених места за стручну праксу. Напомињемо да је овај конкурс намењен пре
свега студентима којима је потребно да обаве обавезну стручну праксу.

Пети куп ректора

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

фото: УССБ

Универзитет у Београду и Спортско удружење Универзитета у Београду и ове године настављају традицију започету пре пет година организацијом Отвореног турнира Универзитета у Београду у шаху за студенте и професоре који носи назив „КУП РЕКТОРА“.

Турнир ће се одржати у згради Ректората (Студентски трг 1) у уторак, 11. априла 2017. године у 17.00 сати. Право учешћa узимају професори, асистенти и студенти факултета, академија и високих школа у Београду.

Ово је још једна прилика за окупљање свих љубитеља древне игре међу студентима и професорима, а уједно и прилика да наши најбољи студенти и студенткиње шахисти својим играма и резултатом истакну кандидатуру за место у екипи Универзитета у Београду која ће наступати у септембру месецу у Шпанији на универзитетском првенству Европе 2017.

Као и сви ранији турнири и овај ће бити квалификациони за финални турнир студената и студенткиња Београда „Трофеј Верице и Срећка Недељковића“, који ће бити одржан 26-27. маја 2017. године на Машинском факултету у Београду.

Од свих спортова само шах има привилегију да у називу једног од својих турнира има име „Куп Ректора“. Ово само потврђује чињеницу да ова древна, једна од најстаријих цивилизацијских творевина, ужива велики углед на Универзитету у Београду. Велики допринос томе су дали студенти и професори својим резултатима оствареним на бројним домаћим и међународним такмичењима.

Контакт: Небојша Баралић, 064/3232-910, nebojsa_baralic@yahoo.com

Београдски дани инжењера (EBEC) од 9. до 13. марта на Машинском факултету

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

У оквиру петог издања манифестације Београдски дани инжењера, на Машинском факултету се од 9. до 13. марта одржава локална рунда десетог по реду Европског BEST инжењерског такмичења – EBEC (European BEST Engineering Competition), у организацији Удружења студената технике Европе – BEST Београд.  EBEC је такмичење за студенте техничко-технолишких и природно-математичких факултета које се одвија на локалном, регионалном и европском нивоу. Такмичење се организује са намером да се учесницима пружи прилика да знања и вештине стечене на факултетима примене у пракси.  Студенти ће се на овој, локалној рунди такмичења, надметати у две категорије: Тимском дизајну и и Студији случаја. Победници ће учествовати на регионалном EBEC Балкан такмичењу у Мостару, а најбољи међу њима потом и на Европском инжењерском такмичењу у Брну.

Београд је 2016. године био домаћин финалне рунде EBEC такмичења – EBEC Final, на коме су учествовали победници регионалних рунди из целе Европе, међу којима су били и студенти Београдског универзитета. Студенти Машинског факултета у Београду Михаило Петровић, Милош Петрашиновић, Александар Племић и Вељко Петровић су на Европском такмичењу младих инжењера  представљали регион Балкана. Као чланови Тима ЕТА они су се такмичили у категорији – Тимски дизајн. Поред Тима ЕТА, на финалном такмичењу младих инженера у категорији – Студија случаја, учествовао је и Тим “Стручњаци”, састављен од студената ФОН-а, саобраћајног и грађевинског факултета.

Тим дизајн (Team Design) представља најкреативнију врсту такмичења у коме студенти решавају одређени инжењерски проблем конструисањем справе која врши задату функцију попут дизалице, катапулта или музичког инструмента. На овај начин студенти ће имати прилику да покажу своје знање, искажу креативност, способност за рад у тиму као и многе друге особине које красе младог инжењера.

Студија случаја (Case Study) омогућава студентима да кроз решавање и презентовање решења одређеног техничког или техничко-менаџерског проблема усаврше своје вештине, користећи се претходним искутвом и стеченим знањем. У склопу такмичења, студенти ће имати прилику да унапреде своје инжењерске и презентационе вештине учешћем на бројним радионицама и тренинзима.

(Извор: EBEC-BEST Београд/МФ)

 

Машинац за све – сви за Машинац

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

На факултетима Универзитета у Београду увелико трају пријемни испити. И овог јуна најпопуларнији су технички факултети. За 540 места на Машинском факултету пријавило се 1030 кандидата, што је дупло више него 2010. године. Пријемни из математике полагаће у петак 1. јула, а ко ће бити студент машинства оквирно ће се знати већ 2. јула када буде објављена прелиминарна ранг листа. Имена бруцоша који ће сигурно уписати “Машинац” биће позната 8. јула. Упис је предвиђен од 11. до 14. јула.

Овогодишњи упис на факултете Универзитета у Београду обележен је великим гужвама, редовима и чекањем само да би се поднела пријава… Слична ситуација је и када је реч о пријемним испитима, а неки факултети су принуђени да изнаимљују спољни простор. Да добром организацијом стручних служби могу да се избегну све ове компликације показао је Машински факултет.

Први сусрет са Факултетом је најзначајнији, и студент мора да зна да је на првом месту, поручују запослени на Факултету. Зато је отворено седам шалтера за подношење пријава, организован мобилни поштански шалтер за уплату накнаде за трошкове пријемног испита, и на сваком кораку постављени инфо киосци, где су будући бруцоши могли да се информишу о детаљима уписа…  Током четири дана колико је трајало подношење пријава, на сајту Машинског факултета поред информација везаних за упис, емитован је и пренос уживо.

Иако већина будућих бруцоша наводи да се за Машински факултет опредељује због широке лепезе перспективних занимања има и оних који у први план истичу буџетско финансирање. Машински факултет је један од малобројних факултета који нуде велики број буџетских места, чак 520. Такође има најнижи износ накнаде трошкова за пријаву и полагање пријемног испита – 3.000 динара. Поређења ради накнада на ЕТФ износила је 8.000 динара, Технолошко- металуршком 5.000, Грађевинском 8.000, Архитектонском 5.000 хиљада динара. На факултету организационих наука висина накнаде кретала се од 6 до 10 хиљада, што је зависило од од тога да ли  кандидат конкурише за три студијска програма или један, односно да ли полаже само математику или математику и тест опште информисаности.

О великом интересовању за студије машинства говори и податак да је у периоду од 22. до 25. јуна, док је трајало пријављивање кандидата, број дневних посета сајту Факултета удвостручен. Пренос уживо имао је више од 3000 јединствених посета. Посебно је забележен раст броја посетилаца из суседних земаља.

На крају, упоређујући овогодишње и податке од пре шест година долазимо до сазнања да је број пријваљених за студије машинства удвостручен, да је све више девојака заинтересовано за традиционално “мушки” факултет, око 24%, и што је најважније  кандидати су све квалитетнији. Овогодишњи просечни успех пријављених је 4,31.

(Извор: Машински факултет)

Посета делегације фабрика одбрамбене индустрије Србије

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Odbrambena industrija 2Машински факултет у Београду угостио је у понедељак делегацију фабрика Одбрамбене индустрије Србије и представнике Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране и Војнотехничког института. Циљ посете је био упознавање са истразивачко-развојним потенцијалима Лабораторије за кибернетику и мехатронске системе Катедре за производно машинство. У том контексту разматране су могућности за успостављање развојних пројеката који би били усмерени на модернизацију производних технологија у укупном корпусу фабрика одбрамбене индустрије Србије.

Уважене госте је примио Декан Машинског факултета, Професор Радивоје Митровић, и у дужем разговору подржао ову иницијативу и исказао пуну спремност Машинског факултета да своје истразивачко-развојне и образовне ресурсе ангажује на пословима ове врсте, фокусирајући се не само на производне, већ и на друге технологије које се деценијама успешно развијају на Факултету. Odbrambena industrija 3Декан је посебно нагласио да стратешки приоритети опоравка фабрика Одбрамбене индустрије Србије морају да буду препознати од ресорног министарства за науку и технолошки развој. У новом циклусу пројеката технолошког развоја морају да се дефинишу такви оквири који ће омогућити да се наука Србије фокусира на теме релевантне за индустрију Србије и да учешће фабрика у конзорцијумима пројеката не само буде могуће, већ и императивно, како би пројекти технолошког развоја имали свој пуни смисао, истакао је професор Митровић.

Odbrambena industrija 4У том контексту препознат је велики значај фабрика Одбрамбене индустрије. Одлучним мерама које је у претходним годинама предузело Министарство одбране Републике Србије, фабрике Одбрамбене индустрије се постепено пословно и програмски консолидују и враћају у стање пуне производне оперативности. Са извозом који из године у годину бележи стабилан тренд раста и са нето девизним ефектом од преко 85%, оне представљају један од најпродуктивнијих сегмената домаће прерађивачке индустрије. Договорено је да се у наредном периоду организује студијска посета фабрикама Одбрамбене индустрије Србије, посебно Први Партизан а.д. из Ужица, Слобода а.д. из Чачка, Застава оружје а.д. из Крагујевца, Телеоптик – Жироскопи а.д. из Земуна и Прва Петолетка – Наменска а.д. из Трстеника, са циљем да се идентификују потенцијални садржаји за покретање првих пилот пројеката.

(Извор: Машински факултет)