The Mediterranean International Conference of Pure&Applied Mathematics and Related Areas

MICOPAM 2018: The Mediterranean International Conference of Pure&Applied Mathematics and Related Areas, October 26 – 29, 2018, Antalya, Turkey (Dedicated to Professor Gradimir V. Milovanovic on the Occasion of his 70th Anniversary)
Site konferencije je postavljen na web lokaciji:

http://micopam2018.akdeniz.edu.tr/information/

Министарство ОИС: Конкурс за стипендирање студија у РС

Министарство омладине и спорта расписало је Конкурс за стипендирање до 900 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 400 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија, за школску 2017/18. годину. Конкурс је отворен  до 31. јануара 2018. године. Детаљније информације о конкурсу, укључујући текст конкурса, образац за конкурисање и преосталу конкурсну документацију можте наћи на следећој страници: http://www.fondzamladetalente.rs/objavljen-konkurs-za-stipendiranje-stu-2/.

„Деда-Мраз у последњи час“ – Новогодишња представа за децу

Фото: Pixabay

Синдикат МФ, у сарадњи са Машинским факултетом и Иновационим центром МФ, и ове године је  припремио новогодишњу прославу и пакетиће за децу запослених на МФ. Програмом прославе, која ће бити одржана у недељу 17. децембра  у 14 часова у Амфитеатру А, предвиђено је извођење комичне, едукативне и инерактивне представе „Деда-Мраз у последњи час“, у организацији  Бобе Латиновић, првакиње позоришта „Бошко Буха“. Након тога Деда-Мраз ће деци уручити пакетиће уз фотографисање.

(Извор: Машински факултет)

Докторска дисертација на увид јавности

Докторска дисертација и реферат Комисије о урађеној докторској дисертацији

„ХИБРИДНИИ СИСТЕМ УПРАВЉАЊА СТРУЈАЊЕМ У АЕРОТУНЕЛИМА ВЕЛИКИХ БРЗИНА“ докторанда БИЉАНЕ ИЛИЋ, дипл. маш. инж.

налазе се у Библиотеци Машинског факултета на увиду јавности 30 дана.

 

Београд, 23.06.2017. год.

Летња пракса у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Обавештавамо вас да је отворен трећи циклус конкурса за стручну праксу у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
У оквиру трећег циклуса је за студенте Машинског  факултета обезбеђено 13 места. Конкурс је отворен до 18. јуна  2017.
У прилогу се налази позив за студенте као и преглед отворених места за стручну праксу. Напомињемо да је овај конкурс намењен пре
свега студентима којима је потребно да обаве обавезну стручну праксу.

Пети куп ректора

фото: УССБ

Универзитет у Београду и Спортско удружење Универзитета у Београду и ове године настављају традицију започету пре пет година организацијом Отвореног турнира Универзитета у Београду у шаху за студенте и професоре који носи назив „КУП РЕКТОРА“.

Турнир ће се одржати у згради Ректората (Студентски трг 1) у уторак, 11. априла 2017. године у 17.00 сати. Право учешћa узимају професори, асистенти и студенти факултета, академија и високих школа у Београду.

Ово је још једна прилика за окупљање свих љубитеља древне игре међу студентима и професорима, а уједно и прилика да наши најбољи студенти и студенткиње шахисти својим играма и резултатом истакну кандидатуру за место у екипи Универзитета у Београду која ће наступати у септембру месецу у Шпанији на универзитетском првенству Европе 2017.

Као и сви ранији турнири и овај ће бити квалификациони за финални турнир студената и студенткиња Београда „Трофеј Верице и Срећка Недељковића“, који ће бити одржан 26-27. маја 2017. године на Машинском факултету у Београду.

Од свих спортова само шах има привилегију да у називу једног од својих турнира има име „Куп Ректора“. Ово само потврђује чињеницу да ова древна, једна од најстаријих цивилизацијских творевина, ужива велики углед на Универзитету у Београду. Велики допринос томе су дали студенти и професори својим резултатима оствареним на бројним домаћим и међународним такмичењима.

Контакт: Небојша Баралић, 064/3232-910, nebojsa_baralic@yahoo.com

Београдски дани инжењера (EBEC) од 9. до 13. марта на Машинском факултету

У оквиру петог издања манифестације Београдски дани инжењера, на Машинском факултету се од 9. до 13. марта одржава локална рунда десетог по реду Европског BEST инжењерског такмичења – EBEC (European BEST Engineering Competition), у организацији Удружења студената технике Европе – BEST Београд.  EBEC је такмичење за студенте техничко-технолишких и природно-математичких факултета које се одвија на локалном, регионалном и европском нивоу. Такмичење се организује са намером да се учесницима пружи прилика да знања и вештине стечене на факултетима примене у пракси.  Студенти ће се на овој, локалној рунди такмичења, надметати у две категорије: Тимском дизајну и и Студији случаја. Победници ће учествовати на регионалном EBEC Балкан такмичењу у Мостару, а најбољи међу њима потом и на Европском инжењерском такмичењу у Брну.

Београд је 2016. године био домаћин финалне рунде EBEC такмичења – EBEC Final, на коме су учествовали победници регионалних рунди из целе Европе, међу којима су били и студенти Београдског универзитета. Студенти Машинског факултета у Београду Михаило Петровић, Милош Петрашиновић, Александар Племић и Вељко Петровић су на Европском такмичењу младих инжењера  представљали регион Балкана. Као чланови Тима ЕТА они су се такмичили у категорији – Тимски дизајн. Поред Тима ЕТА, на финалном такмичењу младих инженера у категорији – Студија случаја, учествовао је и Тим “Стручњаци”, састављен од студената ФОН-а, саобраћајног и грађевинског факултета.

Тим дизајн (Team Design) представља најкреативнију врсту такмичења у коме студенти решавају одређени инжењерски проблем конструисањем справе која врши задату функцију попут дизалице, катапулта или музичког инструмента. На овај начин студенти ће имати прилику да покажу своје знање, искажу креативност, способност за рад у тиму као и многе друге особине које красе младог инжењера.

Студија случаја (Case Study) омогућава студентима да кроз решавање и презентовање решења одређеног техничког или техничко-менаџерског проблема усаврше своје вештине, користећи се претходним искутвом и стеченим знањем. У склопу такмичења, студенти ће имати прилику да унапреде своје инжењерске и презентационе вештине учешћем на бројним радионицама и тренинзима.

(Извор: EBEC-BEST Београд/МФ)

 

Машинац за све – сви за Машинац

На факултетима Универзитета у Београду увелико трају пријемни испити. И овог јуна најпопуларнији су технички факултети. За 540 места на Машинском факултету пријавило се 1030 кандидата, што је дупло више него 2010. године. Пријемни из математике полагаће у петак 1. јула, а ко ће бити студент машинства оквирно ће се знати већ 2. јула када буде објављена прелиминарна ранг листа. Имена бруцоша који ће сигурно уписати “Машинац” биће позната 8. јула. Упис је предвиђен од 11. до 14. јула.

Овогодишњи упис на факултете Универзитета у Београду обележен је великим гужвама, редовима и чекањем само да би се поднела пријава… Слична ситуација је и када је реч о пријемним испитима, а неки факултети су принуђени да изнаимљују спољни простор. Да добром организацијом стручних служби могу да се избегну све ове компликације показао је Машински факултет.

Први сусрет са Факултетом је најзначајнији, и студент мора да зна да је на првом месту, поручују запослени на Факултету. Зато је отворено седам шалтера за подношење пријава, организован мобилни поштански шалтер за уплату накнаде за трошкове пријемног испита, и на сваком кораку постављени инфо киосци, где су будући бруцоши могли да се информишу о детаљима уписа…  Током четири дана колико је трајало подношење пријава, на сајту Машинског факултета поред информација везаних за упис, емитован је и пренос уживо.

Иако већина будућих бруцоша наводи да се за Машински факултет опредељује због широке лепезе перспективних занимања има и оних који у први план истичу буџетско финансирање. Машински факултет је један од малобројних факултета који нуде велики број буџетских места, чак 520. Такође има најнижи износ накнаде трошкова за пријаву и полагање пријемног испита – 3.000 динара. Поређења ради накнада на ЕТФ износила је 8.000 динара, Технолошко- металуршком 5.000, Грађевинском 8.000, Архитектонском 5.000 хиљада динара. На факултету организационих наука висина накнаде кретала се од 6 до 10 хиљада, што је зависило од од тога да ли  кандидат конкурише за три студијска програма или један, односно да ли полаже само математику или математику и тест опште информисаности.

О великом интересовању за студије машинства говори и податак да је у периоду од 22. до 25. јуна, док је трајало пријављивање кандидата, број дневних посета сајту Факултета удвостручен. Пренос уживо имао је више од 3000 јединствених посета. Посебно је забележен раст броја посетилаца из суседних земаља.

На крају, упоређујући овогодишње и податке од пре шест година долазимо до сазнања да је број пријваљених за студије машинства удвостручен, да је све више девојака заинтересовано за традиционално “мушки” факултет, око 24%, и што је најважније  кандидати су све квалитетнији. Овогодишњи просечни успех пријављених је 4,31.

(Извор: Машински факултет)