Интервју са Angelom Weissenberger на Машинском факултету

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Angela Weissenberger, виши потпредседник за информатику компаније STADA Arzneimittel AG и генерални директор „STADA IT SOLUTIONS“ d.o.o. у Србији гостује у уторак, 12. децембра у 18 часова на Машинском факултету у Београду. Програм можете погледати овде.

 

„Каријерно ћаскање“  у Научно-технолошком парку Београд

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду организује „Каријерно ћаскање“ – догађај умрежавања са професионалцима који раде у области иновација и желе да поделе своја искуства младим колегама.

Овај догађај је замишљен као неформално дружење намењено студентима завршних година и дипломцима различитих факултета Универзитета у Београду који имају жељу да се у опуштеној атмосфери, уз кафу, упознају са представницима компанија чланица Научно-технолошког парка које развијају иновације у области информационих технологија и других сродних области.

 „Каријерно ћаскање“ ће се одржати 13. 12. 2017. године са почетком у 16 часова у Бизнис кафеу Научно-технолошког парка Београд, који се налази на Звездари (улица Вељка Дугошевића 54).

Позивамо студенте да  искористе ову прилику да се умреже, повежу са различитим компанијама и сазнају како функционише рад у иновативном сектору, добију савете за развој каријере, као и информације о могућностима за праксу, запослење или другу врсту ангажовања.

Молимо све заинтересоване да се пријаве попуњавањем кратког формулара: https://skr.rs/Tqo најкасније до 10. децембра 2017. године у поноћ. Студенти чије пријаве буду прихваћене биће обавештени о детаљима посете.

„Каријерно ћаскање“ представља једну од активности предвиђених уговором о сарадњи Универзитета у Београду и Пословно технолошког инкубатора техничких факултета који је потписан у септембру ове године а чији је предмет, између осталог, већа видљивост и отвореност чланица НТП-а за обављање стручне праксе студената, већа доступност као место запошљавања дипломираних студената, као и веће укључивање у унапређење запошљивости и развој предузетничких вредности студената и дипломираних студената Универзитета.

(Извор: Центар за развој каријере и саветовање студената)

Задужбина Ђоке Влајковића: Награда за набољи научни рад младих истраживача

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Commonos Wikimedia

Задужбина Ђоке Влајковића расписала је Конкурс за доделу четири награде за најбољи научни рад младих научних радника Универзитета у Београду, са групације природно-математичких наука,техничко-технолошких наука,медицинских наука и друштвено-хуманистичких наука. Награда се додељује из средстава Задужбине Ђоке Влајковић и износи 100.000,00 динара. Рок за подношење пријава је од 11. децембра .2017. године до 26. јануар 2018. године, а на конкурс се могу пријавити млади истраживачи до 40 година старости на дан 31. децембар 2017. године.

Критеријуми за добијање награде су:

1) Научни рад објављен у 2016. и 2017. години са афилијацијом Универзитета у Београду.

2) Научни рад евидентиран DOI бројем издавача са SCI или SSCI листа закључно са 31. децембром 2016. године.

3) Научни рад где је кандидат одговорни аутор (corresponding author).

Потребна документација:

  • Пријава (Образац преузети у формату PDF са интернет странице Универзитета у Београду bg.ac.rs – у делу „Стипендије и конкурси“, или у портирници зграде Универзитета у Београду на Студентском тргу број 1),
  • Потврдa о радном односу на Универзитету у Београду,
  • Краткa биографијa,
  • Штампани подаци са електронске личне карте или фотокопија важеће личне карте,
  • Научни рад који је објављен у часопису издавача са SCI или SSCI листа.

Документација се доставља у електронској форми, у PDF формату  као један документ на popovm1@rect.bg.ac.rs. , а у штампаној форми на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг бр. 1 са назнаком – Конкурс за награду Задужбине Ђоке Влајковића.

Додатне информације заинтересовани кандидати могу добити у Сектору за инвестиције и управљање имовином Универзитета, задужбина и фондова Универзитета, на телефон:  (011) 3207-426.

Избор кандидата за доделу награда врши Одбор Задужбине, о чему објављује одлуку на интернет страници Универзитета у Београду www.bg.ac.rs у делу „Стипендије и конкурси“.

На одлуку о додели награде кандидат има право приговора Одбору Задужбине у року од 8 дана од дана објављивања одлуке.

Нови светски трендови у заваривању на МФ

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

У оквиру Курса за међународне инжењере за заваривање IWE на Машинском факултету је крајем новембра, за полазнике курса и студенте који слушају предмет Основне заваривања, одржана обука и практично упознавање са најновим Gas Metal Arc Welding (MIG/MAG) и TIG методама. Током обуке, коју су заједно организовали МФ и компанија Messer Tehnogas, млади инжењери су имали прилику да се упознају са најновијим светским трендовима у заваривању и на тај начин стекну нова знања и вештине које им омогућавају да у тој области равноправно држе корак са светом.

Током теоријског дела обуке представљен је историјски развој гасних смеша за заваривање угљеничких челика методом GMAW (MIG/MAG) од краја 20. века до данас. Том приликом указано је на предности и мане првобитних једнокомпонентних гасних смеша, а затим су презентоване предности двокомпонентних и трокомпонентних смеша које је у протеклих пар година развио један од водећих произвођача, компанија Messer. На тај начин, млади инжењери имали су прилику да теоријски упознају три врсте заваривања – заваривање чистим угљен диоксидом, гасном смешом Ferroline C18 и најновијом гасном смешом Ferroline C6X1.

У току практичног дела, полазници курса и студенти су имали прилику да испробају, најпре стару, а затим и најновију методу GMAW и сами се увере у разлику која постоји између њих. Након тога, урађен је и прорачун цене коштања завареног споја, који је показао да је заваривање трокомпонентним смешама финансијски исплативије и квалитетније, иако су оне скупље по килограму гаса.

Полазници обуке испробали су и заваривање прохрома TIG методом. И у овом случају, као и у претходном, прво су заваривали чистим аргоном, а потом новом гасном смешом Inoxline H5. На тај начин уочили су да и тај редукујући гас омогућава већу брзину заваривања и квалитетнији заварени спој.

Обука је реализована захваљујући компанији Messer Tehnoogas која је ставила на располагање не само опрему за заваривање, заштитне гасове и додатне матетеријле, него и своје искусне стручњаке који су полазницима пренели своја искуства и светска достигнућа у пракси.

(Извор: Машински факултет)

Хуманитарно вече на „Машинцу“  – Stand up за Анастазију!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Да у амфитеатру факултета не мора увек да буде „радно и тихо“, потврдила је феноменална атмосфера на хуманитарној Stand up вечери на Машинском факултету у Београду. Амфитеатар А био је испуњен до последњег места, а  за „смех до суза“ побрнуо се један од водећих домаћих stand up комичара – Срђан Динчић.

Поред смеха, дружења и добре забаве студенти су испунили и своју хуманитарну мисију. Прикупљено је 203.700 динара за лечење Анастазије Гавриловић, 20-годишње студенткиње Факултета безбедности у Београду.

Анастазији је у мају  дијагностикована акутна лимфобластна леукемија.  Прошла кроз четири циклуса хемотерапије. Тренутно се налази у Истанбулу где чека на трансплатацију коштане сржи која кошта 130 хиљада евра.

После хуманитарних караока у новембру, Студентски парламент МФ је у уторак организовао и хуманитарно Stand up вече за Анастазију, а хуманитарној акцији прикључио се и Срђан Динчић.  Stand up комичар је наступио са  best of материјалима из својих 4 one man специјала, а најавила га је колегиница Ана Златановић.

(Извор: Машински факултет)

Нове технологије у расхлади – CO2 расхладни флуид

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

У оквиру КГХ недеље, водећи стручњак за CO2 расхладне системе и технички менаџер у компанији Danfoss за Источну Европу, господин Марк Север, одржао је предавање пред бројним аудиторијумом на Машинском факултету у Београду. Предавању под називом „Danfoss решења за CO2 расхладне системе“ присуствовали су студенти прве и друге године МАС-а на Модулу за термотехнику, као и бројни гости из привреде.

Током предавања акценат је стављен на нове технологије у расхлади, а посебно је истакнута примена природног расхладног флуида CO2 у решењима за комерцијално и индустријско хлађење, као и његов повољан утицај на животну средину, за разлику од синтетичких расхладних флудиа – фреона.

У дискусији која је уследила, присутне је интресовала перспектива оваквих расхладних машина и топлотних пумпи, као и то да ли су то дугорочна решења.

Предавање је одржано у сарадњи са комапнијом Danfoss,  a у оквиру наставних планова и програма на предмиетима из области расхладне технике, како би се студентима приближила практична примена нових технологија.

(Извор: Машински факултет)

 

Студенти  модула за ИИЕ:  Знање стечено на МФ отвара сва врата

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Данијела Живановић, Ивана Кнежевић , Милош Перић,  Ален Алидини  и Драгомир Зец чланови су студентског тима  модула за Индустријско  инжењерство  који је најбоље решио студију случаја на интерном такмичењу одржаном у оквиру  Недеље компаније Robert Bosch на Машинском факултету у Београду.  Ови млади талентовани људи с поносом истичу да је такмичење за њих била прилика да покажу шта знају и комбинацијом знања стеченог на ОАС и метода и алата које стичу на Модулу за ИИЕ, на најбољи начин потврде квалитет образовања инжењера на Машинском факултету у Београду.

У решавању студије случаја надметала су се четири студентска тима са различитих модула МФ – индустријског, производног и прехрамбеног инжењерства и термотехнике.   Сваки тим је имао задатак да представи  најбоље решење за проблем мешања материјала на HS (holding spring) станици, а победу су однели студенти са модула Индустријско инжењерство.

Конкретно, решавали смо проблем мешања материјала на једној производној линији где се у кутије пакаују  конектори, који након тога стижу до крајњег корисника, а наш тим је покушао да ту грешку сведе на минимум  и уз минималне трошкове,  појаснио нам је суштину задатка Милош Перић, један од чланова тима.  После детаљне анализе целог производног процеса, као решење предложили су две методе –Систем дупле  контроле, која  предвиђа два оператера који на једном производу обављају контролу и  Poka yoke методу која je дизајнирана за спречавње људских  грешака у њиховом случају помоћу шаблона.   Poka yoke метод  је мало спорији процес у односу на методу дупле коннтроле, али грешку своди на крајњи минимум, нагласио је Милош.

Наша презентација и  решење које садржи две алтернативе,  веома су се свидели члановима комисије, који готово да нису имали ниједну замерку,  с поносом је истакао Ален Алидини.  Једино питање које је студентима било упућено односило се на одабир крајњег решења. На то питање чланови комисије су добили дипломатски одговор, рекао је Ален загонетно се осмехујући.  Указали смо на то, истакао је,  да коначан одабир методе зависи првенствено од приоритета фирме, односно од тога да ли се инсистира на квалитету или квантитету.

Не желимо да се хвалимо,  али једино питање које су нам упутили односило се управо на то која је од понуђених алтернатива боља, надовезао се Драгомир Зец.  Када је реч о презентацији на којој је тим, како је навео, представио тзв. PDCA методу, свидело им се што смо сугерисано им је  да су и саму презентацију могли да ураде  кроз ту методу и на тај начин је представе.

У разговор се укључила и Данијела Живановић,  посебно се осврнувши на PDCA методу, која, како је навела,  представља  модел за унаређење квалитета пословања и у слободном преводу значи Планирај-Уради-Провери-Делуј.  Свака фирма, која има проблема са неком организацијом пословања, креће од плана како да побољша ту организацију, затим разматра како да примени план, примењује га и на крају проверава како функционише у пракси. Међутим, додала је, овде је важно истаћи да се цео процес изнова  унапређује све док се на дође до жељеног резултата.

Током рада на овом проблему, имали су више решења, од којих су се издвојила два јер су испунила захтеве квантитета, квалитета и ергономије. Као добар тим,  чији се чланови међусобно подржавају, одлучили су да представе оба решења.  Двоје се залагало за методу дупле контроле, двоје за  Poka yoke методу, а један члан тима је био неутралан,  јер су му се свиђале обе идеје.  Зато смо се на крају и одлучили да као решење представимо обе алтернативе, нагласила је Данијела, напомињући да су идејни творци једне алтернативе представили своју идеју, а други своју.

Такав приступ нас је можда и издвојио од осталих тимова, као и сама презентација која је носила велики број бодова, додала је Ивана Кнежевић. Према њеним речима на такмичењу је учствовало још три тима са факултета, али се они нису представили на начин као што је то урадио  тим модула за Индустријско инжењерство, већ су екипе биле састављене од студената са различитих катедри.

Компанија Robert Bosch победничком тиму пружа могућност за праксу и евентуално запослење у својој фабрици у Пећинцима.  Студенти ће већ током децембра обићи погоне те фабрике, где ће имати прилику да се ближе упознају са производним програмом и начином рада компаније.

(Извор: Машински факултет)

Гост МФ: проф. др Пега Хрњак, Универзитет у Илиноису

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Проф. др Пега Хрњак, професор на Универзитету у Илиноису (Урбана) и директор Центра за климатизацију и хлађење (ACRC) на истом универзитету, биће гост Машинског факултета у Београду, где ће у  петак, 8. децембра, у 12.30 у сали 211/II  одржати предавање на тему „Нови приступ за одређивање коефицијента прелаза топлоте, пада притиска, порозности и режима струјања у кондензаторима са округлим цевима са прегрејаном паром на улазу“.

Проф. Хрњак је дипломац и докторанд Машинског факултета у Београду, где је и започео академску каријеру (од истраживача-сарадника до доцента). Такође је радио на Техничком универзитету у Данској, Универзитету у Мисурију, итд. На Универзитету у Илиноису је од 1992. године. Бави се истраживањима расхладних система, микроканалским размењивачима топлоте, природним и синтетичким расхладним флуидима за различите намене (комерцијална и индустријска, примена у космосу, ваздушни системи,  аутомобилска индустија,…).

Центар за климатизацију и хлађење (ACRC), којим руководи, је истраживачки центар задужен за сарадњу универзитета и индустрије, а фокусиран је на технологије са парним расхладним компресорским машинама. Основан је пре 30 година од стране NSF. У његовом саставу је 30 компанија (чланица) које финансирају истраживање више од 100 истраживача (14 професора, 66 дипломских и постдипломских студената, више од 20 гостујућих предавача, …).

Проф. Хрњак је такође оснивач, власник и председник истраживачке компаније под називом „Creative Thermal Solutions“ (CTS), која запошљава 50 инжењера. CTS обједињује активности ACRC и индустрије („предконкурентно“ истраживање у функцији образовања).

Члан је три престижне америчке организације: SAE, ASME, ASHRAE, био је члан управног одбора IIAR и уредник је чланова одбора неколико научно-стручних часописа. Међу осталим почастима издвајају се медаље Gustav Lorentzen, J&E Hall и Rittinger, које је добио као награде за свој рад. Члан је Академије инжењерских наука Србије (АИНС).

Објавио је више од 150 чланака у врхунским часописима, 350 техничких радова, 100 извјештаја, одржао је више од 150 предавања по позиву широм света, написао неколико поглавља у књигама, под његовим менторством је докторирало и дипломирало преко 120 студената.

(Извор: Машински факултет)

Трилатерални пројекат Србија-Словачка-Чешка – Тимови из Жилине и Остраве гости МФ

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Истраживачки тимови Унверзитета из Жилина у Словачкој и Универзитета у Острави из Чешке Републике, који заједно са тимом Универзитета у Беграду, учествују у трилатералном пројекту ДС039, боравили су, крајем новембра, у посети Србији и Машинском факултету у Београду.

Представнике словачког и чешког тима, којима руководе проф. др Петр Котеш (Словачка) и проф. др Petr Konecny (Чешка), угостио је проф. др Александар Седмак, руководилац тима Београдског универзитета. Иначе, учешће нашег тима у овом трилатераном пројекту финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС.

У оквиру ове посете на МФ одржан је семинар “Корозија челика и бетона”, а на ту тему предавања су одржали др Срђан Тадић, др Биљана Бобић, проф. др Петер Котеш, Петр Лехнер и проф. др Vit Krivy. Допринос успешном раду семинара и пројекта дали су и проф. др Јелена Бајат са Технолошко-металуршког факултета, доц. др Иван Игњатовић са Грађевинског факултета.

Семинару су присуствовали и студенти мастер и докторских студија Машинског факултета.

(Извор: Машински факултет)

Студенти Катедре за шинска возила МФ  у стручној посети „Депоу Земун“

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Студенти друге и треће године основних академских студија Машинског факултета у Београду, који слушају предмете Железнички системи и Теорија вуче, посетили су прошле недеље Депо у Земуну – Специјализовану радионицу за одржавање електромоторних возова.

Студенте је поздравио господин Александар Ђорић, руководилац Депоа, а са делатностима радионице и организацији процеса одржавања електромоторних возова упознали су их шефови  сектора.

Стручне посете су од великог значаја за студенте, који на овај  начин своја теоретска знања могу да употпуне практичним.

Дуги низ година, руководство „Србија Воза“ и „Депоа Земун“ у потпуности подржавају ове активности и омогућавају студентима Катедре за шинска возила, да поред стручних посета реализују и стручну праксу и добију помоћ и адекватне подлоге неопходне за израду завршних и мастер радова.

(Извор: Машински факултет)