Дугогодишња сарадња МФ и компаније LG и посета фабрици у Јужној Кореји

Компанија LG, посредством представништва у Београду је дугогодишњи сарадник Катедре за термотехнику Машинског факултета Универзитета у Београду. Поред опреме коју је ова компанија донирала Лабораторији за термотехнику, студенти завршне године мастер студија имају прилику да у оквиру LG академије у Београду стекну и практична знања о ВРФ системима и сазнају више о најсавременијим техничким решењима.

Компанија LG је, између осталог,  међу првима подржала студентске напоре и дала стручне савете  и помоћ тиму са Машинског факултета приликом пројектовања термотехничких инсталација одрживе пустињске куће TwistBox  која ће представљати Србију на такмичењу Solar Decathlon у Дубаију.

Доцент др Александра Сретеновић, која је, иначе,  ментор дела тима са Машинског факултета,  имала је јединствену прилику да посети фабрику LG  уређаја за климатизацију и истраживачки центар у Јужној Кореји.

„Изузетна организација и гостопримство колега из  LG-a  је допринело незаборавном утиску и учинило ово путовање посебним. У фабрици која је оставила сјајан утисак на све посетиоце је приказана линија за производњу компресора и спољашњих јединица VRF система. Инжењери који су ангажовани и на истраживачким пројектима су показали интересовање за интензивирање сарадње са колегама и истраживачима у Србији“, истакла је др Сретеновић.

У оквиру посете организован је и обилазак новоотвореног истраживачког центра компаније LG у Сеулу.

„Овај импресивни центар који је отворен пре само неколико месеци се простире на 1.100.000 м2 и запошљава преко 25.0000 људи (пре свега истраживача) и представља један од највећих истраживачких кампуса на свету. То је била јединствена прилика да присуствујемо месту на коме настају и развијају се идеје које предстваљају будућност и иновације у термотехничким системима“, нагласила је наша саговорница.

На крају посете, посетиоци су обишли и неколико референтних објеката и ближе се упознали са најсавременијим технолошким решењима која се примењују у објектима у Јужној Кореји.

(Извор: Машински факултет)

SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018 – Две награде студентима МФ

Бранислав Ченић, Тамара Лазић и Александра Ашанин, студенти завршне године Модула за аутоматско управљање Машинског факултета у Београду, чланови су тима који је у финалу регионалног студентског такмичења из аутоматике SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018 освојио два признања: награду Best Serbian team и награду за треће место у укупном пласману.

Такмичење је организовала студентска организација EESTEC (Удружење студената електротехнике Европе),  под покровитељством компаније Siemens. Укупно девет тимова, по три из Србије, Хрватске и Словеније, такмичило се за титулу победника трећег по реду SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018. Финална рунда такмичења одржана је на Електротехничком факултету у Љубљани. Тимови су у првом делу финала презентовали своје радове у Siemens TIA PLC софтверу, а затим их представили и жирију.

Током  такмичења акценат је стављен на познавање најновије технологије која се примењује у индустрији и квалитет алгоритма решења. Ово године, студенти су решавали проблем проблем управљања реалног хемијског реактора из фармацеутске индустрије.

Такмичење SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018 је започело је крајем марта као бесплатна стручна радионица која се, осим на ЕТФ у Београду, истовремено одржавала и на истоврсним факултетима у Загребу и Љубљани. По завршетку радионице, студентски тимови су решавали задатак, а три најуспешнија тима из сваке државе квалификовала су се за регионално финале.

На локалној рунди такмичења у Београду учествовало је 17 тимова, са Електротехничког и Машинског факултета Универзитета у Београду, који другу годину за редом има тимове са мастер студија Модула за аутоматско управљање, уз велику подршку предметног наставника професора Милана Ристановића.

Радионица се састојала из два дела. У првом, теоријском делу такмичења, учесници су слушали предавања која су одржали професори Електротехничког и Машинског факултета, као и представници компаније Siemens Србија. Након тога, такмичари су имали рок од четири недеље да реше и практичан задатак. У финале локалног такмичења пласирало се 10 тимова. Након презентације и оцењивања радова, стручни жири је изабрао три најбоље екипе које су се пласирале у регионално такмичење. Међу њима, био је и тим Машинског факултета, чије је решење  једногласно оцењено као најквалитетније.

Финале регионалног студентског такмичења означило је завршницу пројекта SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2018. Студенти су имали имали прилику да на енглеском језику излажу своје презентације пред деветочланим међународним жиријем. Сва три тима из Србије имала су одлична решења и у надметању са колегама из Хрватске и Словеније, показали су изврсну компетентност. Чланови жирија су посебне честитке упутили тиму Машинског факултета, који је по њиховој оцени представио изузетно квалитетно и свеобухватно инжењерско решење. Када је реч о критеријумским функцијама победу је однео тим Електротехничког факултета у Загребу.

Циљ пројекта, који је иницирало Удружење студената електротехнике Европе – EESTEC, а подржали факултети електротехнике у Србији, Хрватској и Словенији и Компанија Siemens, је да младим будућим инжењерима пружи детаљнији увид у проблематику с којом се инжењери сусрећу у индустријској аутоматизацији с циљем да се што боље припреме за рад у стварном окружењу.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

 

 

Студенти МФ на Man Trucknology RoadShow 2018 

Студенти мастер академских студија на Модулу за моторна возила Машинског факултета у Београду били су гости манифестације „Man Trucknology RoadShow 2018“, коју је недавно организовала компанија „MAN Truck & Bus Importer Srbija i Crna Gora„.

Студенти су у „MAN Truck&Bus“ центру у Крњешевцима имали прилику да се, кроз теоријске и практичне презентације стручњака из МАН развојног центра,  упознају са најновијим технологијама које се примењују у МАН камионима и МАН и НЕОПЛАН аутобусима. Том приликом, за будуће машинске инжењере организована је и пробна вожња ових возила.  Посете оваквим манифестацијама су начин да се студенти упознају са новинама у аутоиндусрији, што ће им свакако бити од користи у даљем образовању.

(Извор: Машински факултет)

„Просесинг 2018“ – Новине у процесној индустрији

У години јубилеја инжењерске струке, одржан је тридесет први конгрес „Просесинг”. Сусрет стручњака из области процесне технике, енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и заштите животне средине одржан је у Бајиној Башти.

Радови су представљени кроз десет тематских области, а учесници су знање могли да прошире и кроз семинар о фотонапонским системима, округли сто о опреми под притиском и посебну сесију о новим стандардима у безбедности и заштити на раду.

„У програм ʼПросесингаʼ укључене су све области о којима се учи на Катедри за процесну технику Машинског факултета у Београду. Катедра је основана пре тачно педесет година, а уз Савез машинских и електротехничких инжењера (СМЕИТС), који организује овај скуп, учествује као суорганизатор“, рекао је проф. др Мирослав Станојевић, председник Организационог одбора „Просесинга“.

Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС) дуже од три деценије организује овај стручни скуп. Савез инжењера и техничара Србије, удружење којем СМЕИТС припада од основања, ове године обележава 150 година од оснивања. Према речима др Милована Живковића, председника СМЕИТС-а, све је почело са оснивањем Техничке дружине.

„Године 1868. настала је Техничка дружина, коју је основао Емилијан Јосимовић, аутор првог урбанистичког плана Београда. Од Техничарске дружине, преко конференција коју су инжењери Србије имали на Крфу, до данас, имамо континуитет који се протеже кроз три века. Ми смо асоцијација која окупља инжењере и кроз овакве скупове им омогућава сусрет са науком и трансфер знања од експерата са факултета и института“.

У рад „Просесинга“ сваке године укључени су факултети из Србије на којима се учи процесна техника. Поред стручњака Машинског факултета из Београда, учествују и предавачи из Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Чачка, Краљева.

Највише се говорило о заштити животне средине

У сегменту конгреса посвећеном енергији у процесној индустрији, приказани су радови о ефикасном коришћењу енергије и могућности употребе обновљивих енергетских извора. Та тематска област је у последње време изузетно актуелна, те је обиловала интересантним радовима.

Највише се говорило о заштити животне средине, истакли су наши саговорници. Та област је, по њиховом мишљењу, недовољно уређена у Србији. Према речима проф. Станојевића, индустријска постројења утичу на животну средину преко отпадних гасова, течног и чврстог отпада. Због тога је потребно на овакве скупове позивати и компаније ‒ носиоце технологија које омогућавају бољу заштиту животне средине.

„Овде се пласирају све новине из области које обухвата процесна техника. Иако су мале, могу много да побољшају брзину неког процеса или омогуће бржи развој неке технологије“, додао је др Живковић.

Посебну пажњу привукао је округли сто о опреми под притиском, коју закон третира као опасне и експлозивне направе. Правилник о техничким захтевима за пројектовање, израду и процењивање усаглашености опреме под притиском усвојен је 2011. године. Према речима др Живковића, постоје проблеми са његовим спровођењем и закључци са овогодишњег „Просесинга“, који би могли да унапреде постојећи Правилник, биће прослеђени надлежном министарству.

(Извор: РТС)

Медији о Друмској стрели

Нова „Друмска стрела“, седма по реду, најсавременија формула коју су студенти Машинског и још седам факултета Универзитета пројектовали за такмичарску сезону 2018, привукла је велику пажњу домаћих медија.  „Представљена формула 1 звана „Друмска стрела“, „Београдски студенти направили најновији модел формуле“, „Млади генијалици представили нов модел српске формуле“, „Друмска стрела осваја свет“, само су неки од многобројних наслова о догађају за који већ седам година у назад влада велико интересовање јавности.

“Црвени тепих и стубови од балона на улазу у амфитеатар Машинског факултета у Београду наговештавали су да се дешава нешто несвакидашње. Студенти, професори, представници Универзитета и Ректората, родитељи и покоје знатижељно дете тражили су слободно место и што бољи поглед на мистериозно осветљену бину. Сви су знали да ту, на округлом црвеном постољу, испод плавог плашта чека да буде откривен најновији болид ‒ тркачко возило које је 48 студената са осам факултета девет месеци даноноћно пројектовало, конструисало и састављало за престижно међународно такмичење „Формула студент”, наводи се, између осталог, у извештају РТС-а, који потписује новинарка Јелена Мицић.

Информатика АД и ОТП Банка – Специјална понуда куповине рачунара за студенте МФ

Компанија Информатика АД, која деценијама покрива све сегменте тржишта рачунара у нашој земљи, у прилици је да у сарадњи са ОТП банком  студентима Машинског факултета омогући да под повољним кредитним условима и роком  отплате од 36 месеци набаве десктоп или лаптоп рачунаре одличних перформанси.

У понуди су:

Десктоп опција (Dell Precision Tower 3420) са процесором 7th Gen Intel Core i5-7500, RAM меморијом 8 GB,  хард диском  2.5“ 256GB SSD, графичком картомNvidia Quadro K420 2GB и оперативним системом Windows 10 Pro 64 bit по цени од 959 EUR у динарској противредности;

Лаптоп опција (Mobile Precision 352 15.6“) са процесором Intel Core i5-7300HQ, RAM меморијом 8GB,  хард диском 256GB SSD, графичком картом Nvidia Quadro M620 w/2GB и оперативним системом  Windows 10 Pro 64 bit, по цени од 1199 EUR у динарској противвредности;

Осим рачунара у понуди је и неколико модела  одговарајућих монитора.

Више информација о понуди можете погледати овде

Приликом подношења захтева за кредит потребна је потврда факултета да је студент уписао текућу годину студија, као и профактура издата од стране Информатике АД за одабрани модел рачунара или рачунара и монитора.

Контакт особе за информације и поруџбине:  Marina.Repac@informatika.com и Ana.Milic@informatika.com, телефон: 011/3215 220.

 (Извор: Машински факултет)

Милану Јанковићу, студенту МФ, награда Фонда „Секула Зечевић“

Милану Јанковићу, студенту Машинског факултета Универзитета у Београду, у Српској академији наука и уметности уручена је награда Фонда „Секула Зечевић“. Наградни фонд “Секула Зечевић” основан је 1977. и додељује годишње награде за једног ученика или студента из Херцеговине који су се током школовања истакли успехом.

Милан Јанковић, носилац Вукове дипломе у основној и средњој школи у Требињу, сада је студент друге године МАС-а на смеру Моторна возила  МФ, а током студирања остварио је просечну оцену 9,79. Добитник је више диплома и награда, те учесник међународних научних конференција.

Одлуку о лауреату донео је Управни одбор Фонда којим председава академик Данило Баста, који је Јанковићу и уручио награду. „Нека му при томе ова награда из Фонда Секуле Зечевића, његовог земљака, буде од мале помоћи, али и великог подстицаја да, савлађујући искушења, препреке и тешкоће, остане одан свом народу, дајући свој обол његовом историјском опстанку и напредовању“, поручио је академик Данило Баста.

Јанковић је захвалио за признање, истакавши да је оно „тим веће јер долази од САНУ као покровитеља најзначајнијих научних и културних достигнућа“.

„Секулу Зечевића као рођеног Невесињца и мене као рођеног Требињца, судбински одређују Херцеговина као генетски код и аутомобили као унутрашња страст. Због тога је награда Фонда додатни мотив и подстицај да истрајем у даљем школовању и образовању, развијајући истовремено и ум и доброту да једно другом држе равнотежу“, истакао је Милан Јанковић.

Он је истакао и да је поносан што је добио награду Фонда који носи име и презиме првог званичног заступника америчког „Џенерал моторса“ на овим просторима пред Други свјетски рат. Према његовим речима, већ тада се говорило о Зечевићу као једном од најцењенијих и најуспешнијих српских предузетника чија је фирма имала најдужу традицију у тадашњој држави.

„Када свесрдно подстичете право знање, стечено континуираним и преданим радом и трудом, када подржавате поштене и часне резултате на пољима струке и науке, радост лауреата бива снажнија и пунија. Тиме потврђујете да Прометеји наде настављају мисију да наша срца греју светлошћу која исијава знање и лепоту људске душе“, рекао је Јанковић.

Током скупа указано је и на занимљиву околност, да је пре неколико година ову награду, која се састоји од повеље и новчаног износа, добио и Миланов брат Стојан Јанковић.

(Извор: Машински факултет)

CADCAM Data – Dassault Systemes студентско такмичење

CADCAM Data позива студенте Универзитета у Београду да учествују у Dassault Systems  годишњем такмичењу слањем пројекта из академске 2017/2018 године израђеног на било ком софтверском решењу компаније  Dassault Systèmes.

Десет такмичара биће одабрано гласањем на Facebook-у (топ 10).  О првој награди одлучиваће стручни жири који ће заседати у централи компаније Dassault Systèmes у Паризу. Parizu. Стручни жири бираће и три пројекта по брендовима  CATIA, SIMULIA i SOLIDWORKS.

Више о такмичењу.

Правила “Project of the Year” Facebook такмичења.

 

Научна конференција UNIFood поводом 210 година УБ

Конференција „UNIFood“ оржаће се од 5 до 6. октобра 2018. године, као један од догађаја планираних поводом прославе 210. година Универзитета у Београду. Конференција је инспирисана резултатима рангирања на Шангајској листи за област науке о храни и прехрамбене технологије, на  којој се Универзитет у Београду налази на 35. месту у свету.

Тематски оквир конференције укључује све научне области које непосредно или посредно доприносе истраживању хране, њене производње, обраде, дистрибуције, конзумирања и њених добробити и ризика по здравље.

Конференција има за циљ промовисање сарадње међу факултетима и институтима у саставу Универзитета у Београду. На скупу ће учествовати водећи европски истраживачи из области науке о храни,као и  представници привреде, а након конференције биће објављен и зборник.

Детаљне информације о UNIFood конференцији можете погледати на сајту конференције unifood.rect.bg.ac.rs.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Представљена Друмска стрела 2018

Студентски формула тим „TENFORE Друмска стрела“  представио је у понедељак, у препуном амфитеатру Машинског факултета у Београду, своје седмо по реду тркачко возило за сезону 2018. Тим младих ентузијаста са Машинског и још седам факултета Универзитета у Београду и ове године представљаће БУ и Србију на престижном међународном инжењерском такмичењу Формула студент у Италији и Чешкој.

Ново возило карактеришу напреднија техничка решења у односу на претходне. Потпуно нов аеро пакет, оптимизована конструкција шасије, модернији концепт ослањања, као и бројне иновације на пољу електронике и сензорике само су нека од побољшања. Ново возило је до сада најмодернији прототип тркачког аутомобила по угледу на Формулу 1, до 100 километара на час стиже за највише четири секунде, а направио га је тим од 50 студената.

Друмску Стрелу основали су студенти Машинског и Факултета организационих наука у новембру 2010. године и од тада пут овог тима обележили су бројни успеси на Формула Студент такмичењима.

Декан Машинског факултета у Београду Радивоје Митровић је рекао да је пројекат Друмска стрела „драгуљ“ и Београда и Србије и региона. Он је навео да студенти кроз овај пројекат сопствене идеје претварају у реалност, имају прилику да обиђу свет и упознају људе које никада не би могли да упознају, као и да стекну изврсне компетенције да започну сопствени бизнис.

Вођа тима, студенткиња мастер студија Технолошко-металуршког факултета Миљана Стојановић, је рекла да је и ове сезоне, као и претходних, сваки члан тима уложио велику енергију у израду новог возила. „Међутим, поред свог труда, највећи проблем био је недостатак финансијске подршке, који смо захваљујући компанији ТЕНФОРЕ превазишли. Подршка те компаније помогла нам је не само ове године, већ ће њихов допринос бити посебно важан у следећој фази развоја формуле на електрични погон“, навела је Стојановић.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић је рекао да је велика предност овог пројекта то што у њему учествују не само студенти Машинског факултета, како је било раније, већ и студенти са других факултета. У име Министарства захваљујем вам се што овај пројекат постоји и ми ћемо свакако наставити да га подржавамо“, истакао је он.

„Изузетно сам поносан што ови млади људи на најбољи могући начин представљају Београд и што се већ седму годину за редом успешно такмиче са својим колегама. Њихов рад је искључиво резултат ентузијазма студената и њихових професора. Наше је да препознамо њихов труд и резултате и да им дамо могућност да наставе да развијају своју креативност и да своје знање преточе у праксу“, истакао је, између осталог, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

Догађају су присуствовали представници Универзитета у Београду, Ректората и студентских организација и удружења, као и породице и пријатељи „ТЕНФОРЕ Друмска Стрела“ тима.

(Извор: Машински факултет)